Resavska pećina - Semifreddo od čokolade


Kao što sam pomenula u predhodnom postu, kad krenete do vodopada Lisine obavezno svratite i do Resavske pećine i uživajte u čudu prirode (put možete videti ovde). Boravak u pećini je potpuno čaroban, stalaktiti i stalagmiti potpuno ostavljaju bez daha posebno kada znate da je za 1 cm te lepote potrebno 1000 godina! I pošto je temperatura u pećini tokom cele godine 7 stepeni, ako idete leti, potrebno je da ponesete jakne.


Recept ovog puta nema nikakve veze sa prirodom kraja o kome pišem ali je jako fin ;) Ovom semifreddu glavni šmek daje ulje koščica šljive jer ga diže na potpuno novi nivo ;)


Potrebno je:
(za kalup prečnika 15 cm)

3 jaja
400 g slatke pavlake
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
100 g čokolade za kuvanje
10 ml ulja od koščica šljive

za preliv:
100 g čokolade za kuvanje


Način pripreme:
Slatku pavlaku sam umutila u čvrst sneg.
Odvojila sam žumanca od belanca i prvo dobro umutila belanca, dodala šećer i vanilu a nešto kasnije i žumanca. Čokoladu sam otopila u mikrotalasnoj, prohladila je pa i nju dodala u umućena jaja, zajedno sa uljem koščica šljive. Kada se sve dobro povezalo dodala sam ulupanu slatku pavlaku i sve zajedno još kratko smiksala.


Smesu sam preručila u aparat za sladoled a kada se stegla stavila je u okrugli kalup (koji sam obložila providnom folijom). Poklopila sam i stavila sladoled u friz preko noći.
Sledećeg dana semifreddo sam izvadila na tacnu za serviranje, prelila otopljenom i ohlađenom čokoladom i servirala. Mada bolje je prvo ga ideći na porcije pa svaku zasebno preliti čokoladom :)

5 comments:

Anonymous said...

Bas su se lepo uklopile fodtografije semifreda uz fotografije Resavske pecine! Sjajno izgleda i sladoled i okolina :-)

Laka kuharica said...

Fotke spilje su divne, ali semifredda su mi daleko divnije! Ahhhhh! Koja ljepota, koji okus!

prekratakdan said...

Baš paše torta s prirodom...

Unknown said...

Gde mogu naći ulje od koštica šljive?

JA U KUHINJI... said...

Ulje od koščica šljive možete naći u All nut radnji u Čumićevom sokačetu (lokal 25).

Post a Comment