Španska paella (video recept)


Volim mediteran, sunce, more, rakove i školjke... volim masline, stene, taj miris, ukus... I kad već ne mogu biti tamo trudim se da mediteran, ponekad, "dovedem" kod sebe... pa makar kroz neko ovakvo jelo prepuno boja, mirisa i ukusa mediterana.




Potrebno je:
(originalan recept)
(za 4 osobe)

1 velike pileće grudi
150 g chorizo kobasice (dimljene domaće kobasice)
1 kašičica mlevene paprike
1 prstohvat šafrana
400 ml pirinča
500 ml pileće supe
200 ml belog vina
oko 300 ml vode
morska so
sveže mleveni biber



3 veze mladog luka
200 g svežeg graška
oko 300-400 g kozica u oklopu
50 ml belog vina
veza svežeg peršun lista
šaka crnih maslina
maslinovo ulje (devičansko naravno)



Način pripreme:
U velikom, dubokom, tiganju (u kome će jelo biti servirano) na malo maslinovog ulja propržila sam belo meso seckano na kockice (i začinjeno solju i biberom). Kada je meso poprimilo boju dodala sam kolutove kobasice i nastavila sa prženjem nekih 5 minuta a onda dodala mlevenu papriku, šafran (predhodno preliven sa malo vrele vode), pirinač, pileću supu, belo vino i malo soli i bibera... Sve sam dobro promešala, poklopila i na umerenoj vatri krčkala oko 20-ak minuta s vremena na vreme mešajući i dolivajući po malo tople vode.


Kada je pirinač bio 5 minuta pred kraj u drugom tiganju na malo maslinovog ulja prodinstala sam mladi luk (posolila), dodala grašak i malo belog vina a par minuta kasnije i kozice te masline. Poklopila sam i sve zajedno dinstala 3 minuta.



Kada je pirinač potpuno omekšao sklonila sam tiganj sa vatre, od gore poređala kozice (i ostali sadržaj iz tog tiganja), sve posula sa malo peršun lista i prelila sa malo maslinovog ulja.

14 comments:

Gordana - KuhinjskePrice.com said...

Kako je ovo predivno sve prvo recept, pa fotografije, pa video, stvarno savrseno.

Tanja Leković said...

Bila sam u Barseloni pre dva meseca i živa nisam bila dok nisam uzela paeljaru. Nikako da je pustim u promet, a evo sad ću po tvom receptu.

Nevena said...

Uf kako dobro izgleda Oli! Kakve boje!
Volim paelju iako na kraju to što ja jedem se ne zove paelja jer nema kobasice i piletine al volim da kažem da danaske imamo paelju za ručak:)

J e l e n a said...

Ja se namučim sita oko fotografisanja a još da se snima u kuhinji pa trebala bi mi večnost. Samo mi koji škljocamo znamo koliko je to posao. Sve pohvale za supruga i za podršku.
Olivera jesu li ove kozice blanširane prethodno, vidim da su crvenkaste? Jesu li kupljene smrznute ili sveže? Jedino me buni grašak koji se krčka par minuta. Da li je to neki ekstra mlad grašak?

JA U KUHINJI... said...

Drago mi je da vam se sviđa recept a i video ;)

Jelena grašak je smrznut i zaista nije mu trebalo puno da se skuva, par minuta poklopljeno i onda još malo s kozicama koje su, da, kupljene tako roze (blanširane) sa leda... bolje nisam našla...
A što se videa tiče da potrebna je večnost da se snimi i još večnost da se montira... a fotkanje posle svega tog snimanja... možeš misliti... ;) Nekada moram i ponovo napraviti jelo samo da bih ga fotkala jer ne budem zadovoljna fotkama iz prve koje zaista nastaju zadnjim atomima snage...

J e l e n a said...

Hvala Olja! Vas dvoje ste inspiracija kao i divna dečica i zdrava kuhinja kojoj mislim da većina blogera teži i mašta.

Bite my cake said...

obožavam ovakva jela, ovo je odlično!

Jovanka Baštovanka said...

odlican recept! ja volim paellu (iako nisam neki ljubitelj ni kobaje ni piletine, hehe).. a volim i vege paellu! divne su ti slike, a video da ne spominjem.. svaka cast!

Bjanka said...

E sad sam uspela da vidim i video, onaj link iz fb nije hteo. Odlicno! Jedva cekam dvoriste i ogromne vangle paelje za party! Hvala za recept.
Lepi su ti tiganji i umirem od smeha sto hvataljku koristis kao "varnjacu" jer to isto i ja radim :)

JA U KUHINJI... said...

Bjanka :) meni je ta hvataljka super i koristim je i kao varjaču i kao sipaću kašiku, i kao hvataljku... ma za sve ;)

Anja said...

Ajme, pa prekrasna je!

Anonymous said...

Predivno! Pretpostavljam da su kozice u Srbiji prilicno skupe, ali stvarno vrede! Stid me je da priznam, ali paellu pravim kad sam u zurbi, ali onda koristim gotove mikseve zacina, povrca i pirinca, pa samo dodam piletinu i morske plodove. Svecano obecavam da te mikseve vise nikad necu koristiti, kad vec imam ovakav recept!
Inace, u Spaniji sam jela crnu paellu, odvratno izgleda, ali je izuzetno ukusna.

Branka - byB said...

Ova paella je došla kao naručena, inače je jako volim i ne znam zašto je se već dugo nisam sjetila i pripremila je. Odlična je kombinacija, odlično izgleda, pravo zdravo, bogato i ukusno jelo ! Krasne su mi fotkice i video, svaka čast !

Anonymous said...

Isprobano prosle nedelje, da se u ovim kratkim i tamnim danima prizove duh Mediterana... Doduse, grasak je bio smrznut, umesto choriso kobasice neka druga ljutkasta koju smo imali kod kuce. Svejedno rezultat je bio odlican! Iduci put probam sa chorisom, a mladi grasak je za mene i onak misaona immenica!

Post a Comment