Čokoladna grilijaš torta


Nisam neki ekspert za pravljenje torti... godišnje napravim dve i to je to (deci za rođendane). I te dve mi oduzmu puno vremena, živaca i svega ostalog ali ja zaista uložim svu ljubav i strpljenje potreno da ih napravim :) 
Ovu sam pravila dva dana tj. završila je trećeg i sadrži sve ono što slatkica obožava i što je tražila :) Puna je grilijaša od lešnika i badema a i "okovana" je karamelom... O.k. plan je bio da taj karamel sa strane bude mnogo tanji i suptilniji ali nikako da mi mlaz bude odgovarajući... ili je curilo jako "debelo" ili isprekidano... Nebitno oni su bili oduševljeni izgledom i ukusom torte a i tim karamelom sa strane tako da je moja misija ispunjenja. Malo sam se i sama plašila kako ću seći parčiće ali taj karamel nije onako skroz naskroz tvrd nego pomalo i "gumičast" i sve u svemu zadovoljna sam krajnjim rezultatom... Prava mala energetska bomba... ali kažem dva put godišnje to sebi mogu da "dopustim" ;)


Potrebno je:
(za tortu prečnika 22 cm)

za kore 4 puta po:
2 jaja
40 g šaćera (2 kašike)
80 g mlevenog grilijaša (dva puta od lešnika i dva puta od badema)

za fil:
4 jaja
160 g šećera
150 g čokolade za kuvanje
200 g putera


za glazuru:
10 ml mleka
1 kašika šećera
1 jaje
50 g putera
100 g čokolade za kuvanje


za grilijaš od lešnika:
160 g pečenih lešnika
80 g šećera

za grilijaš od badema:
160 g oljuštenih i blago pečenih badema
80 g šećera


za dekoraciju od karamela:
250 g šećera
130 ml vode

Način pripreme:
Prvi dan: Prvi dan sam napravila i samlela grilijaš od lešnika i badema a i skuvala deo fila (da se dobro može ohladiti preko noći)
Grilijaš sam pravila tako što sam u šerpicu stavila šećer, pa kada se otopio i karamelizovao dodala prvi put pečene lešnike a drugi put oljuštene i pečene bademe, promešala i istresla na papir za pečenje. Kada se ohladilo, na mašini za mlevenje oraha posebno sam samlela jedan a posebno drugi grijijaš jer sam dve kore pravila sa ovim od badema a dve sa ovim od lešnika. Malo grijijaša mi je i ostalo a to kasnije možete iskoristiti za ukrašavanje torte ili stavite u teglicu pa iskoristite pri filovanju palačinki ili pospite po sladoledu ili, ili...
I pošto je fil od celih jaja nisam bila vezana za pečenje kora da ga pravim pa sam tog prvog dana skuvala i deo fila. U staklenu posudu sam stavila šećer i jaja, stavila to u drugu šerpu sa vodom i tako na pari stalno mešajući kuvala fil nekih 20-ak minuta tj. dok se jaja nisu fino zgusnula. Dodala sam onda seckanu čokoladu i sve zajedno još kratko kuvala da se čokolada istopi a fil dodatno zgusne. Preručila sam fil u šerpicu, poklopila i stavila u frižider do sutra dan.


Drugi dan: Sledećeg dana sam pekla kore, tako što sam 4 puta mutila mikserom po 2 belanca pa kada se umute, dodavala žumanca, pa 2 kašike šećera i onda ručno mešajući i 80 g mlevenog grilijaša. Smese sam istresala u kalup prečnika 22 cm obloženog papirom za pečenje i pekla po 20 minuta na 200 stepeni. Kada sam vadila kore iz kalupa nisam ih skidala sa papira već ih samo tako stavljala na žicu da se hlade...
Kada su kore bile pečene u činiji za fil umutila sam puter i dodala onaj kuvani deo fila i sve dobro smiksala, pa ređala tortu.
Papir na skroz donjoj kori sam ostavila, namazala trećinu fila, okrenula drugu koru, skinula papir, namazala, stavila treću koru, opet stavila fil, koru. (mešajući kore tipa jednu od lešnika pa badema, pa lešnika pa badema... ili možda suprotno... ma nebitno).
Sve to tako je onda išlo u frižider da se sve fino ohladi pa sam uveče napravila glazuru po receptu od Maje... Neću ga sada ovde objašnjavati... trknite do nje da vidite kako se sprema glazura (koja je zaista po meni fenomenalna).
I znači tortu sam okrenula na tanjir na kome ću je i servirati tako da je ono što je bilo gore sad bilo na tanjiru a ono odozdole gore, sklonila sam papir za pečenje i prelil  tortu glazurom i od gore i sa strane i opet je stavila u frižider da prenoći. (ako se pitate što sam je okretala, pa da bude ravnija... to sam isto videla kod Maje u priči o Reformi)


Treći dan: Pred služenje sam onda krenula da se igram karamelom. Originalan recept možete videti ovde i uputstvo kako se ta ograda pravi i dokle se karamel kuva i sve ostalo (počinje na 23:30)... Jedino bih dodala da je mene u trenutku uhvatila "panika" da karamel neću uspeti skinuti sa papira za pečenje jer dok je karamel bio još vruć bio je zalepljen za papir... Ali u jednom trenutku hlađenja moguće ga je odlepiti i onda treba i krenuti sa prebacivanjem karamela na tortu... i ima sasvim dovoljno vremena da se cela stvar odradi a karamel ne stvrdne. A kao što sam već i rekla ovaj karamel nije kao onaj napravljen samo od šećera, ovaj se nekako razvlači i prosto kao da ostane blago "gumićast".
Da, i dalje mislim da je balo suviše debeo moj sloj karamela ali slatkica kaže da nije ni najmanje i baš to joj se jako svidelo ;).


Napomena 1: Za moj ukus torta je malo preslatka i možda bi ja smanjila ili izbacila šećer u korama, možda stavljala po jednu kašiku šećera umesto dve.
Napomena 2: Za karamel dekoraciju, pod uslovom da je onako fino tanana, dovoljno je polovina mere koju sam ja ovde dala. Mada od ostataka možete ovako pisati brojeve, slova, praviti lizalice ili šta već...
Napomena 3: Ako se dobro organizujete tortu, naravno, možete napraviti i u danu ali ja kad god mogu trudim se da sebi olakšam i pojednostavim neke stvari tako da ne padnem "na nos" u danu ako ne moram... a i bolje je ovako da se fil dobro ohladi, pa posle da se poveže sa korama... pa da se glazura fino stisne... i na kraju karamel svakako treba praviti što neposrednije serviranju jer ima tendenciju "topljenja" stajanjem u frižideru, ne nešto da se ceo istopi ali onako...

22 comments:

with passion by kras said...

Lepa torta i krasne fotografije!

Ana said...

Sretan rodjendan slatkici!
Prava energetska bomba, kao što kažeš, ali verujem jako ukusna bomba :)

Cinnamon and Thyme said...

Prelepa, stvarno prelepa :).

Anja said...

Prekrasna je :) Ja sam, za razliku od tebe, zaljubljena u torte i stalno ih radim :D

Unknown said...

Prelepa je torta mnogo mi se dopada.

What's for dessert? said...

Najvažnije da je tvoja curica bila zadovoljna, a to što mami smetaju neki sitni detalji nije ni bitno. Evo da nisam išla gledati link koji si stavila ne bih ni znala što nije u redu s tom ogradicom. Ali to zapravo ti samo misliš, torta je baš simpatična upravo zbog ogradice.

Sretan rođendan slavljenici!

Zorica Pavlovic said...

Evo još jedne koja ne voli da pravi tortze, doduše nemam problema da je napravim ali kad treba da je dekorišem sto me znoja obliju i zato ne volim da ih pravim, ali ipak, što kažeš, napravim ih kad moram. Sve na slici je lepo a tvojoj princezi neka je srećan rođendan!!!

Unknown said...

torta izgleda fenomenalno a ti kažeš da nisi stručnjak za torte?! pa ti budi pametan!
uglavnom, važno je da je malena zadovoljna a meni osobno izgleda i jako ukusna

mateja said...

sretan rođendan slavljenici :) torta je bas krasna i sigurno jako fina :)

mignonne said...

Srecan rodjedan maloj slatkici a torta je fenomenalna, bas si se potrudila i napravila je za svaku pohvalu!:)))

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Kao što ti već rekoh, fenomenalna mi je! Isprobaću recept sigurno.

Sanja 9 said...

Srećan rodjendanko ! Recept je odličan , uživam dok ga čitam . Obožavam karamel i sama pomisao na grilijaž od lešnika već mi curi voda na usta . U kombinaciji sa čokoladom savršen . Fotke prva liga.

Bite my cake said...

koja vrhunska torta, svaka čast! i sretan rođendan slatkici!

Mirjana said...

Joj, kakva torta! Ja ih inace volim, i cesto volim da napravim, ono, za svoju dusu, bez povoda.Super je ovaj karamel za ukrasavanje...nesto mislim, mozda da ga probas sledeci put sipati iz neke posude od tanjeg materjala, tipa djezva od inoksa sa finim uzim grlom, ako imas nesto tog tipa...znam ove Metalceve posudice, iz njih mora da curi debelo...ne znam dali si shvatila sta mislim...

Vesna Nesic said...

Ovo samo VELIKA ljubav može naterati nekog da napravi!

prekratakdan said...

Slike su prekrasne, sretan rođendan slatkici!

Marinica said...

Kako dobro i neobično izgleda! Jako mi se sviđa :)

Petra Kranjica said...

Prekrasna torta!

marija said...

Predivna torta :)

Mimi said...

Meni ova torta predivno izgleda! A sastojci govore da je ukus fantastican! Bravo za mamu... :)

Zoka said...

Sa malim zakašnjenjem želim slavljenici srećan rođendan i sve najbolje. Torta je odlična, a atmosfera na slikama je baš prava, em nežna em slavljenička. Bravo Olja!

Branka - byB said...

Iako sa zakašnjenjem maloj slavljenici od srca želim sretan rođendan ! I moram reći da je odabrala odličnu tortu koju si ti isto tako super napravila. Dan po dan i imamo ovu krasnu tortu, odmah se vidi da je odlična po svemu, i vidi se sav trud i velika ljubav koju si u nju uložila. Ukrasi su mi posebno dragi ! Drago mi je da ste se ovako lijepo počastili !

Post a Comment