Crni rižoto

Još letos, na moru, sinkiću ljubimkicu (8,5 g) obećala sam crni rižoto... Ni sama ga nikad nisam jela ni pravila ali znam da sam viđala crnilo od sipe i rekla sam mu kad dođemo kući da ću ga praviti ali... Naravno, kad nešto tražiš onda toga više nigde nema ali eto došla je i jesen i konačno našli smo crnilo od sipe a sve ostalo je onda bilo jednostavno... I nije sad recept nikakva revolucija ali ono zbog čega mi je ovaj obrok bio jako poseban je to da je sinkić 70% jela napravio sam... Seckao je crveni luk i ronio suze ali nije dao da to uradim ja (samo sam mu objasnila kako da ga secka i on je krenuo), onda je čistio i seckao beli luk, oprao, "rasčupao" i iseckao peršun (isto se u početku "borio" a kad sam mu objasnila kako oduševio se i u tren oka obavio stvar), mešao rižoto, dodao mastilo, začine, dosoljavao, probao hiljadu puta... Onda mi nisu dali ni da ja dekorišem "scenu" za slikanje već su sve uradili oni (i jeste da sam ja u glavi imala nešto sasvim drugo ali oni su insistirala na ovom stolnjaku i svemu ostalom) a moje je bilo samo da "škljocam"...
O tome kako je sinkić pojeo 3 tanjira ne moram vam ni pričati jer on zaista voli ovakva jela i zato mu posvećujem ovaj jako fin rižoto... I jeste da je mogao biti i malo crnji ali ajde sad...nećemo biti sitničavi ;)



Potrebno je:

500 g lignji
500 g kozica
400 ml pirinča
2 kesice sipinog mastila
1 glavica crvenog luka
4-5-6 čena belog luka
100 ml maslinovog ulja (extra virgin naravno)
morska so
veza svežeg peršun lista
100-200 ml belog vina
grančica ruzmarina
2-3 lovorova lista
1 limun


Način pripreme:
Lignje i kozice sam ostavila da se otope a onda dobro isprala, lignje malo očistila i isekla na kolutove a krakove ostavila kakvi jesu.


Sinkić je iseckao sitno crveni luk i stavio ga je u tiganj na malo maslinovog ulja, posolio i promešao a ja sam za to vreme u šerpicu stavila pirinač i malo maslinovog ulja. "Pržila" sam ga dok nije pobeleo a onda prelila vodom da ogrezne, smanjila vatru na srednju, dodala lovor list i poklopljeno kuvala 10 minuta s tim da sam ga pratila i s vremena na vreme dodavala malo vode.


Kada se luk fino ispržio sinkić je dodao kozice, lignje, malo ruzmarina i polovinu iseckanog belog luka te sve fino promešao.
Kada je tečnost koja se stvorila isparila (posle 2-3 minuta) dodali smo malo belog vina a kada je i ono isparilo taman je pirinču "odzvonilo" pa smo dodali i njega kao i sipino mastilo i malo soli... Usledilo je opet mešanje i krčkanje narednih 5-10 minuta (dok pirinač nije skroz omekšao) uz dodavanje po malo tečnosti (čas vina čas vode).


Na kraju kada je pirinač tek omekšao sklonili smo ga sa vatre, dodali peršun list i ostatak belog luka te poklopljeno ostavili da odmori 5-10 minuta tj. dok nismo ispekli krakove.


Na istu ringlu slatkica je stavila griil tiganj a onda poređala krakove (predhodno smo ih prelili maslinovim uljem i posuli belim lukom)... I znači slatkica je ispekla krakove a onda smo sipali rižoto, od gore stavili po koji krak, sve još malo prelili maslinovim uljem, i po želji limunovim sokom...


Dok smo jeli slušali smo sledeću muzikicu :)))


P.S. Danas je mom dragom i meni 10 godina braka, lepo zvuči, nekako okruglasto :) ali nama lično taj datum ne znači ništa (više o mom razmišljanju na tu temu možete videti ovde) i jeste da je "red" da vas počastim nečim slatkim ali s obzirom da na blogu ništa slatko nisam objavila skoro 6 meseci neću da kvarim tradiciju ;) i mislim da je ovaj rižoto sasvim adekvatan trenutku i NAMA...

20 comments:

J e l e n a said...

Draga Maslinka, prvo imaš krasnog pomoćnika i ne treba ga sputavati ako voli kuhinju. MOžda u njemu čuči jedan šef svetskog glasa, a obzirom da jede i pravi rižoto i to crni u tim godinama, biće da zna više od Jamie Olivera u tim godinama.
Crni rižoto obožavam i mama ga je pravila kad sam bila mala. Ja uporno pokušavam da sama čistim lignje i one male kesice sa crnilom odvojim i ravim sama crnilo, ali to nije dovoljno da se ovako zacrni. Crni rižoto pravi treba da bude skroz crn , a tvoj je tu negde. Imala sam i ja problema sa kesicama crnila koje sam tražila da kupim. Prvo ih je bilo u Merkatoru u samoj ribarnici, ne znam da li ih sad ima, a našla sam ih u Maxiju na Cvetnom trgu vise u maloj kutijici mislim na jednom postolju gde se kače stvarčice za kuhinju tamo kod frižidera, bliže kasama.
Svaka čast za majstora(e) jela.
Ja i suprug obično obeležimo godišnjicu u Malevilli gde smo bili na ručku za venčanje naše i ja tradicionalno poručim punjene lignje, kao što sam ih jela na dan venčanja. Iako ne volite datume, ja ipak da čestitam!

Sanja said...

E pa ovako :-)
Ja prvo CESTITAM godisnjicu braka, iako ne volite datume i zelim da docekate jos mnogo, ovako okruglastih godisnjica, u sreci, zdravlju i ljubavi.
E sada, kolac ti i nije bio potreban jer si ovaj rizoto upakovala da izgleda kao kolacic :-)
Sve skupa jako lijepo izgleda i ostavlja utisak. Prezentacija, slike, te slatke hobotnice :-0...ma sve.
Ja sam se bila nameracila na ovaj rizoto jos odavno, kada je Branka na Coolinarici objavila neke slike i recept (cak mi se i nudila da mi nabavi crnilo i posalje), ali brzo odustah. U tome periodu tek sam polako uvodila riblje specijalitete u svoju centralno- bosansku kuhinju i muz (primorac) mi rece da mi se sigurno nece svidjeti ukus crnila.
A meni je vise bilo zbog boje privlacno.
Ali neka si me ovim receptom podsjetila. Riblji specijaliteti su sada usli na velika vrata u moju kuhinju i odomacili se tu,tako da bih sada,konacno, i ovo mogla isprobati.
I na kraju pohvala i veeeeeeliki pozdrav za maminog malog pomagaca :-)

Dunja said...

Rižoto prekrasno izgleda i recept mi se jako sviđa. Čestitke za godišnjicu, a sinčiću sve pohvale.

Andrea said...

Ako bi morala odabrati samo jedan omiljeni rižot to bi definitivno bio crni. On se kod nas tradicionalno radi za sve posebne prilike poput badnjaka, svadbi i okruglih rođendana, a ne moram naglašavati da mi je najbolji upravo onaj koji kuha moja baka. :)
Kod nas se uvijek radio od sipe s njenim crnilom e to je prava stvar. Nažalost ja ga nikad ne radim sama jer treba znati odabrati sipu, naime njena veličina nije garancija da će biti dosta crnila. Za odabir morskih plodova je zadužen moj dida koji ima nepogrešiv nos. :)
Morala bi isprobati crni rižot na ovaj način jer crnilo mogu nabaviti bez problema i s njim nema dileme oko količine kao sa sipom.
Sve pohvale malenom, vidim da se u njemu krije pravi kulinarski potencijal, a i aranžman na fotkama je jako lijep. Svaka im čast.
Na kraju želim tebi i dragome sretnu godišnjicu i još puno, puno okruglih jubileja. .)

LadyA said...

Sinčić ima pravu majku..
ovo je jako ukusno, inaće sam veliki ljubitelj morskih plodova
i često pravim ovakav rižoto..
hvala na podsjetniku:)!
PUSA

Nale Coolinarija said...

Prvo, čestitam 10-ogodišnjicu braka! Da, bitno je jer zbog toga imate krasnog dečkića, koji je pravi majstor. Čestitke, majstoru;)Fotke su divne, i baš me sećaju na tople dane, a ja se mrznem u ovoj 'ladnoci:)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage moje na lepim rečima i željama :))

@Jelena: Ja sam crnilo iz ko zna kog pokušaja našla u Merkatoru u ribarnici iako sam gledala na još mnogo mesta gde sam ga inače viđala ali kada sam ga želela kupiti onda je situacija bila malo drugačija :), a sad kad pomenu jelovnik... veruj mi da pojma nemam šta sam jela tog dana, bilo mi je samo da prođe i da ga zaboravim ;)

@Sanja: Probaj nabaviti mastilo i napraviti ovaj rižoto, sigurno će ti se svideti...

@Andrea: Ja bi jako volela da živim negde blizu mora pa da su mi svi ti specijaliteti onako sveži na dohvat ruke ali, ali... I da u mom detinjstvu nisam jela ništa slično ali sad pod "stare dane" istravljam grešku ;)

@Nale: Baš dok sam pisala taj sam kraj posta želela sam napomenuti da mi današnji datum nije važan ali da mi je veza sa mojim dragim jako bitna i važna i da u krajnjem slučaju iz nje imamo dva predivna mlada bića... plodove naše ljubavi... Ljubav mi je bitna, odnos mi je bitan ali papir i formalnost ne :) a pogotovo ne SVADBA....grrr... Ja sam valjda od onih devojčica koja nikad nije maštala da bude princeza ;)

Shangri La Food said...

Sretna godišnjica braka :)))

Rižoto je krasan i veliki pozdrav malom pomoćniku :)

Sanja Manasijevic said...

Sada sam jakooo gladna...Nisam jela crni rizoto sigurno bar dve godine, smrcsmrc...
Da nabavim crnilo u ovom mom selu nema sanse...moracu da putujem vidim...recept je bas dobar, malo drugaciji nacin pripreme, kod mene sve to ide zajedno.

Pmocnik ti je divan, bas lepo sto je zainteresovan.
Srecna vam godisnjica...

:))

JA U KUHINJI... said...

@Shangri La Food,Knjiski Moljac Hvala vam najlepše na lepim rečima :))

Just Cake Girl said...

Čestitke, rižoto izgleda odlično!!!

Casa de vainilla said...

Veliko bravo za tvoje pomocnike!!! Majstorski odradjen posao, rizoto izgleda fenomenalno i mogu sam da zamislim kako si uzivala u svakom zalogaju koji su pripremila tvoja decica :)
Secam se tvog proslogodisnjeg posta na temu godisnjice, ali ja cu ti svejedno cestitati i ove godine ;) Zelim vam mnogo ljubavi, srece, zdravlja, razumevanja i svih onih malih sitnica koji zivot znace :)))
Pusa tebi i tvojim pomocnicima

Tadeja said...

Moj duboki naklon i sve čestitke. Oduševljena sam! Pravo malo remekdjelo u svakom smislu! Poljubac veliki, malim kuharima! :)

Tadeja said...

Upssss, zaboravih tebi i mužu čestitati ovu desetku! :)

Наташа said...

Ljubi ga majka! :P :)

Bome tvoj mali pomagač je savršeno napravio ovaj rižot. Čak štoviše i poneki odrasli bi mu pozavidjeli na vještini. :))

Rižoto je super ispao i sličice su mi veoma lijepe, onako krakići u kontrastu sa crnom rižom.. superiška! :)

A što se godišnjice tiče.. Čestitaaaammm i da se još dugo, dugo volite i da budete zajedno! :*

Nama je godišnjica bila 24. novembra :) Osma po redu. Ali to nije godišnjica braka, jer za neko čudo i ja u papir ne vjerujem, ali su me/nas formalnosti i birokratija bukvalno natjerali da oficijaliziramo ljubav (što je meni baš glupo). Elem, nama je godišnjica datum kada sam ja sa 2 kofera stigla u BiH i eto me, ostala i nastavila da s njim i sa djecom gradim neki novi, ljepši život.

Živjela ljubav i živjeli naši mali-veliki pomagači! :) Ljubac svima! :D

Branka - byB said...

čestitke za godišnjicu braka i drago mi je da ste je obilježili onako kako volite ! Rižoto je predobar, recept mi se jako sviđa i zbilja prekrasno izgleda ! A malom pomoćniku svi komplimenti, odlično !

Sweet Green said...

Draga Maslinka, crni riyoto obozavam, a prezentacija ti je prekrasna. Na mom blogu te ceka jedna nagrada. Pozdrav

Josipa said...

Čestitam vam godišnjicu braka! Bravo za sina, stvarno je vrijedan. :)Iznenađuje me da se djetetu sviđa crni rižoto, znam da se mojoj 7-godišnjoj nećakinji ne bi svidio. Ja ne bih imala ništa protiv probati, pogotovo ovako lijepo serviranog :))

Sweet Corner said...

cestitke draga na godisnjici , a ovo bih mogla jesti svaki dan, sincic ima pravi osjet za okus:))i moram primjetiti kako su ti fotke sve ljepse i ljepse! a sad moram nadoknaditi sto sam sve propustila kod tebe dok me nije bilo!

Miodrag Surac said...

Eh! Maslinka ovo ti je super, svaka cast, nemam reci...

Post a Comment