Svinjski file u kelju

Primetila sam da na blogu imam jako malo recepta sa mesom... neko bi pomislio da ga uopšte i ne jedemo a u stvari prilično je često na meniju... E pa malo da "ispravim grešku" i "upotpunim kolekciju" staviću ovde par recepta (u mesecima koji dolaze) koji su davno pravljeni i uslikani... i kasnije pravljeni ali ne uslikani tako da...
Prvi u nizu nek bude ovaj file u kelju... JAKO fino...



Potrebno je:

2 svinjska file-a
1 glavica kelja
100 g šunke
50 g parmezana
2 čena belog luka
so,biber
maslinovo ulje


Način pripreme:
Isekla sam svaki file na 2-3 dela, odvojila od masnoće, oprala, osušila, pobiberila i po par minuta pekla sa svih strana na malo maslinovog ulja (uz dodatak čenova belog luka). Ostavila sam ih da se prohlade.


Kelj sam odvojila od korena i svaki list odvojila od središnjeg tvrdog dela, oprala sam i po 1-2 minut blanširala u slanoj vodi. Ostavila sam listove onda da se ohlade i prosuše.
Stavila sam na radnu površinu 3 lista kelja jedan na drugi, zatim posula parmezanom, preko stavila 2 lista šunke i onda u sredinu posoljen file. Urolala sam sve fino i vezala kuvarskim koncem. I tako sa svakim parčetom.
Rernu sam zagrejala na 220 stepeni, pleh premazala sa malo maslinovog ulja a onda ređala pripremljene rolnice. Pekla sam 20-ak minuta.


Izvadila sam iz rerne, skinula konac (ako je potamneo suviše i prvi list kelja), isekla na krugove i servirala sa krompir pireom i dinstanom šargarepom.

11 comments:

Casa de vainilla said...

Divno izgleda! Obozavam kelj u svim mogucim kombinacijama, ali ovde je jako tesko doci do njega :(

Unknown said...

Kažu da je kelj prvi na listi zdravog zelenja. Mi ga volimo ali ovako ga nikada nisam spremala. Odlična ideja, mogu zamisliti kakvi divni mirisi izlaze iz tvoje kuhinje:)))

Laka kuharica said...

A molim fino, gdje si ti bila jučer kada sam s komadom filea surfala tražeći prikladni recept? Pa sam nešto morala sama smisliti, a ovako bih komotno napravila ovaj tvoj s keljom jer je baš super!
Primjetila sam da većina blogova ima ili samo kolače ili dizane kolače, kao da ništa drugo ne jedemo. Najveći problem je napraviti svaki dan ručak, a znamo da to sigurno nisu ni torte, ni keksići, ni kolačići, ni dizana tijesta.

JA U KUHINJI... said...

Κάθαρσις :) biće još par ideja za svinjski file u nedeljama koje slede :)

Andrea said...

Iako svinjetinu generalno izbjegavam file je nešto čemu ne mogu odoljeti. Ovo moram probati jer zvuči savršeno. :)

cosmo2503 said...

Ja sam primjetila da imaš relativno malo recepata sa mesom u odnosu na razno povrće. Istina je da bi ja radi sebe mogla ne jesti meso i izbaciti ga iz prehrane, jer ni ja ni muž nismo ludi za mesom, ali ga pravim zbog djece.
Tvoji mesni recepti su delicije, sve sami bifteci i filei.

Dunja said...

Izvrsna ideja, odličan izgled, primamljivo za popapati.

stocicu postavi se said...

Uuu,super izgleda ,obožavam sve vrste"smotuljaka" sa mesom.
Obavezno ču probati!

Nela said...

Bas zanimljivo, svidja mi se iako svinjsko meso rijetko spremam! Fino, fino...

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Joj, znam da ćeš mi se smejati, ali kad sam videla naslov posta, prvo mi je prošlo kroz glavu ono...Šta, meso? :)))
Inače, jako mi se sviđa ovo što si pravila. Odlično izgleda. Jedini je problem što ja baš ne volim kelj, ali može se to iskombinovati i sa nečim drugim.

Miodrag Surac said...

Bas fino izgleda...Super ideja.

Post a Comment