Som u hrskavoj korici sa janijom od blitve



Još odavno mi je Brankin recept riblji fileti u "batter" zapao za oko... Naime gotovo sa istim sastojcima ja sam već oblagala ribu ali, ali... Način rada istim namirnicama daje totalno drugu stvar... I umesto hlebastog i teškog, riba je u hrskavom i laganom omotaču... Ma savršeno je. Radila sam sa filetima ribe ali i sa kozicama i ne znam šta je bolje...
A prilog je janija od blitve... I sad što se jelo zove janija pojma nemam i čini mi se da sam kod Maje prvi put i čula za taj izraz a onda sam na poklon (u igrici ajme' koliko nas je) od Gage dobila knjigu "Balkanska kuhinja" i listajući oko mi je zapalo za ovaj recept... nekako blitvu uvek pripremam monotono pa mi je ovo bilo fino osveženje... Hvala ti Gago na predivnoj knjizi... praviću ja još mnogo toga iz nje...


I dakle kad se sve to spoji i lepo ukomponuje nastaje sledeće...


SOM U HRSKAVOJ KORICI


Potrebno je:

500 g smrznutih fileta soma
100 g brašna
oko 150 ml piva iz konzerve
6 kockica leda
2-3 kašike brašna
malo belog luka u prahu
malo suvog peršuna
morska so
1 limun
ulje za prženje


Način pripreme:
Fora je ovde da testo koje se napravi bude ekstra hladno i da u kontaktu sa vrelim uljem postane jako hrskavo. Zato sam konzervu piva stavila u friz na nekih pola sata pre nego što sam krenula da pravim testo.


Ribu sam oprala, isekla na manje komade, polimunisala i posolila pa ostavila na pola sata. U kesu za zamrzivač sam stavila malo brašna, belog luka u prahu, peršun lista... sve promešala a onda ubacivala po par komada ribe unutra, gore zatvorila, protresla i dobila fino obloženu ribu. Stavila sam je na jednu tacnu da čeka svoj red.


Za testo sam u dubljoj a užoj činiji pomešala brašno i pivo da dobijem smesu gušću nego za palačinke pa sam je stavila u frižider na 10 minuta. Zagrejala sam ulje i kad je prošlo 10 minuta izvadila je iz frižidera, dodala kockice leda, promešala i odmah ubacivala ribu i stavljala da se prži. Dok je testo čekalo svoj sledeći red za umakanje držala sam ga u frižideru da se nebi zagrejalo, led otopio i sve razvodnjilo. Ribu sam klasično pržila, odlagala na papir da upije višak ulja a zatim servirala.


Kada sam radila sa račićima procedura je bla ista samo što sam tu u brašno u kesi dodala i malo ljute mlevene paprike.

JANIJA OD BLITVE


Potrebno je:

500 g blitve
2 srednja paradajza
2 srednja krompira
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
malo maslinovog ulja
morska so


Način pripreme:
Na malo maslinovog ulja prodinstala sam crni luk sitno seckan a onda dodala paradajz seckan na kockice predhodno oljušten i odvojen od semenki.


Posle 20-ak minuta dinstanja dodala sam predhodno blanširanu i sitno iseckanu blitvu a onda i krompir (seckan na kockice i kuvan u slanoj, ključaloj, vodi 15-ak minuta tj. dok ne omekša). Promešala sam pa nastavila sa dinstanjem dodavajući minimalno vode. Dodala sam i zgnječen beli luk i posle 15-ak minuta prilog je bio gotov.


Servirala sam onda ribu uz blitvu, koju maslinu, kolut limuna i to je to...
Isprobala je MirjanaR, La casa de vainilla...


Ovaj recept je objavljen u specijalnom, posnom, izdanju časopisa "Hrana i vino" pod nazivom INTERNET@lije 2 februara 2010.-te godine.

11 comments:

Tadeja said...

Već sam više puta rekla da rijetko jedem slatkovodnu ribu, zapravo mislim da nije ni jednostavno doći do nje, osim ako nije riječ o šaranu ili pastrvi, ovo mi se čini izvrsno! Odlična kombinacija!

Andrea said...

Probala sam i ja Brankin recept za pohanje i zbilja je izvrstan. Kako volim svu ribu i ovako pripremljen som mi zvuči preukusno. Jako mi se sviđa i prilog, sve u svemu jako lijepo usklađeno. :)

Nevena Buljan said...

sve mi se sviđa, blitvu volim, a ribu volim na sve moguće načine i probat ću je i ja ovako pripremiti...:))

cosmo2503 said...

Dopadaju mi se i riba i račići i prilog. Mogu reći samo blago onima za koje kuhaš jer uspjevaš napraviti zdravu i ukusnu hranu.
Dobre su fore koje si nam otkrila, da znam za ubuduće.

Monika said...

joj, ovo pivsko tijesto je meni fenomenalno! često njime i piletinu i ribu oblažem, a ponekad kad mi treba brza večera, napravim tu smjesu malo gušću i ispržim nam pivske pogačice. za janiju sam čula ali nisam baš znala što je to. sad eto i to znam, i mogu ti reći da mi se jako sviđa :)

Laka kuharica said...

Ovo je odlično! To je inače klasična smjesa za japansku tempuru, samo što oni tako najčešće prže povrće i male komade ribe ili račića. Jako fino!

Sanja said...

Ribu i ja cesto ovako spremam. jako je fina. Janija mi izgleda bas fino. Inace i volim uz ribu neki prilog od blitve.

Unknown said...

Ovo mi se jako sviđa, baš dobro što si nam ovako iscrpno pojasnila kako ti to radiš. Jedino što me zanima je: Prska li puno kada se prži?
Soma nikada nisam jela ali mogu probati s drugom vrstom ribe!

JA U KUHINJI... said...

Snjezo naravno da mozes koristiti ribu koju volis (samo da su fileti i da nema koscica) a sto se tice prskanja ne prska mnogo :)

Anonymous said...

Izgleda jako dobro!

Mirjana said...

Divno!
http://mirjanar.coolinarika.com/slike/prikazi/306898

Post a Comment