Šampinjoni punjeni brokolijem

U ovom ručku meni su glavno jelo bili šampinjoni (i rižoto) a prilog ražnjići... Mnogima mislim da bi stvari stajale obrnuto... Ipak akcenat je ovde na punjenju za pečurke i kako od jednog jela uz male izmene dobiti 3... (nešto tipa 3 u 1). Naime u "višak" fila za punjenje šampinjona možete staviti malo kuvanog pirinča i dobiti jako fin i ukusni rižoto a i ako vam i njega ostane možete ga umotati u kore i dobiti jako ukusne i hrskave "trougliće" ali ajde da krenem nekako od početka...Mere za svako jelo dajem kao da se samostalno pravi a u opisu postupka rada su svi spojiti u jedan niz...



Potrebno je:

za punjene šampinjone:
500 g velikih kapica šampinjona
1 veliki cvet brokolija
1 glavica crvenog luka
50 g crnih maslina
4-5 suve šljive
malo maslinovog ulja
morska so


za ražnjiće:
1 veliko belo meso
oko 100 g mesnate slanine
malo maslinovog ulja
malo granula belog luka
malo suvog peršuna
malo morske soli


za rižoto:
200 ml pirinča
1 veliki cvet brokolija
1 glavica crvenog luka
50 g crnih maslina
4-5 suve šljive
malo maslinovog ulja
morska so


za pitu:
1 pakovanje kora za pitu
200 ml pirinča
1 veliki cvet brokolija
1 glavica crvenog luka
50 g crnih maslina
4-5 suve šljive
malo maslinovog ulja
morska so



Način pripreme:

Brokoli sam iseckala na manje cvetove a onda kuvala oko 5 minuta u slanoj, ključaloj, vodi. Prelila sam ga ledenom vodom a onda dobro ocedila...


Dok se brokoli cedio na malo maslinovog ulja prodinstala sam luk seckan na pera a onda dodala seckane masline i suve šljive. Sve sam još malo dinstala, dodala grubo seckan kuvani brokoli, posolila i još kratko sve zajedno prodinstala.


Kapice šampinjona sam stavila u vatrostalnu posudu prethodno namazanu maslinovim uljem. Posolila sam kapice a onda ih napunila pripremljenim nadevom.Pekla sam ih na 200 stepeni 30 minuta.


Izvadila sam šampinjone na tanjir za serviranje a tečnost koja je ostala presula u ostatak nadeva, stavila na ringlu da provri i ispari tečnost a pred kraj sam dodala šolju kuvanog pirinča i kratko sve zajedno prodinstala.
Ovaj rižoto mi je onda bio i podloga za pečurke.


U međuvremenu sam belo meso iseckala na kockice, prelila maslinovim uljem i posula sa malo granula belog luka i peršuna, soli pa ostavila oko pola sada da odstoji, svaku kockicu umotavala u tanak list pancete i ređala na štapiće za ražnjiće te pekla na grill tiganju (bez dodavanja bilo kakve masnoće) po oko 5-6 minuta po strani.


A ove trougliće sam pravila još pre i nemaju baš identičan nadev napisanom ali su vrlo slični pa ih onda stavljam ovde kao ideju šta učiniti sa viškom bilo kog rižota pa i ovog...


Znači uzela sam jednu po jednu koru za pitu, premazala uljem pa presavila po dužini na pola, i opet premazala i presavila i onda na kraj trake stavljala po kašiku fila i motala u obliku trougla (ma kao ovde... ne umem ja to sad lepo opisati ali slike govore više od reči, u ovom slučaju).


Ređala sam ih u pleh, opet malo premazala maslinovim uljem i pekla na 200 stepeni oko 30-ak minuta tj. dok nisu fino porumeneli...

8 comments:

Laka kuharica said...

Iako ražnjići izgledaju odlično i sigurno su fini, i meni bi šampinjoni i trokutići s nadjevom bili glavno jelo. Super ideja za novi način pripreme brokule koju i inače volimo.

Monika said...

draga moja, ovo je sve savršeno! ne znam što bih prije komentirala :)

Andrea said...

Slažem se, i meni bi naglasak bio na šampinjonima, iako sve izgleda jako ukusno. :)

Sweet Corner said...

uh, nisam ovo trebala otvoriti u rano jutro:))) fenomenalno je sve do reda!

Tadeja said...

Sve mi se jako, jako sviđa! Već nazirem gdje bi i tko kod mene mogao protestirati, ali neću se dati smetati! :)

Josipa said...

ne znam što je prilog, a što glavno jer mi je sve fenomenalno! brokulu obožavam i prekrasno je podigla fotke :)

Unknown said...

Sve mi se sviđa a kada ovako nešto novo i fino vidim odmah razmišljam šta ko voli ili ne voli u mojoj kući!
Prekrasne ideje!

DEZMOND said...

ja sam vedziterijanac :) tak' da cu sigurno probati ovaj deo sa pecurkama i brokolijem (ako nadjem svezi posto je onaj zamrznuti uglavnom grozomornog ukusa) ;)
Superiska blog, inace.

Post a Comment