Domaća bonžita

Ovaj recept sam odavno pravila i sećam se da mi je trebalo jedno 3-4 puta da potrefim odnos "suvih" i "vlažnih" sastojaka da se cela strav nebi raspadala. Kasnije sam kod -Violet-Love- videla dve verzije domaćeg muesli-a (1 i 2) sa vrlo sličnom idejom recepta... tako da nije strašno ni ako vam se sve raspadne... onda ste dobili domaći muesli... a i Jasenka ima fini receptić gde se još pojavljuju belanca... i to moram isprobati (doduše recept onda više nije postan ali je fin bez sumnje)...
Naravno da vrstu suvih strarčica možete malo izmeniti po svojoj želji ali je bitno da odnos suvog i vlažnog ostane isti... I da, moja slatkica, koja inače i ne jede razne pahuljice bila je oduševljena ovim tako da... mogla bi opet praviti i malo bolje slikati :)



Potrebno je:

50 g suve brusnice
40 g corn flaksa
40 g ražanih pahuljica
40 g ovsenih pahuljica
pola kašike susama
pola kašike lana
1 kašičica cimeta
30 g smeđeg šećera
3 kašike meda
40 g margarina



Nacin pripreme:

U šerpicu sam stavila šecer, med i margarin pa na ringlu (na slabu vatru) da se polako topi. U među vremenu izmerila sam sve suve sastojke i stavila u činiju, brusnicu sitno iseckala. Kada se margarin otopio pojačala sam vatru i mešala non-stop dok nije provrilo, a i posle jos 2-3 minuta. Vrelim sirupom prelila sam žitarice, dobro izmesala, stavila na papir za pečenje (u četvrtastoj činiji dim.25x20 cm), dobro pritisnula i stavila u predhodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 20 minuta. Izvadila sam i ostavila da se ohladi. Kada je bilo skoro hladno isekla sam ali nisam skidala sa papira već ostavila u frizideru da se skroz ohladi a onda vadila i stavljala u limenu kutiju...
Od ove količine izađe 10-ak pločica.



Ovaj moj recept je objavljen u specijalnom, posnom, izdanju časopisa "Hrana i vino" pod nazivom INTERNET@lije novembra 2009.-te godine.
Recept je isprobala MirjanaR...

14 comments:

Monika said...

ovo je sjajno! inače, ima već sigurno godinu dana da sama radim svoje pahuljice za doručak, budući da kupovne sadržavaju ogromne količine nepotrebnog šećera i soli i moglo bi se reći da su sve, samo ne zdrave. imam u pripremi slike i recept već sigurno dva mjeseca pa nikako da objavim :) baš sam nešto razmišljala da bih mogla napraviti i ovako neki snack, za ponijek sa sobom na posao i gricnuti nešto fino i zdravo. recept odmah spremam i nadam se, uskoro isprobavam :)

Andrea said...

Obožavam ovakve grickalice, samo ih uvijek kupujem. Fakat bi trebala sam to napraviti jer kao što Monika kaže kupovne su prepune svakojakih aditiva koji su sve samo ne zdravi. :)
Hvala na receptu. :)

Tadeja said...

Ovo bi moglo biti jako, jako fino, a k tome i zdravo. Odlično izgleda i svakako moram probati!

Vali said...

Ovo je odlično! Moja svekrva radi nešto slično, no ove tvoje mi bolje izgledaju! :)

Sweet Corner said...

obozavam ove homemade izvedbe, super su!!!

Unknown said...

Joj, ovo je jako dobro ali i kalorično. Volim ovakve stvari!

Nevena Buljan said...

mmm ovo obožavam i već duže vrijeme planiram napraviti po Jasenkinom receptu..sad mogu i po tvome, predivno izgleda! :D

Iiiii said...

Stvarno izgleda kao prava!!!

Iiiii said...

Stvarno izgleda kao prava!!!

Branka said...

odličan recept, volim ovakve stvarčice a kao i mnogi u kupovnima ne vidim to "zdravlje" kako se deklariraju, puno mi se zdravije i finije čini sama ih pripremiti. recept odmah preuzimam. Kod tebe izgleda izvrsno !! I čestitam na objavi recepta u časopisu ! :)

cosmo2503 said...

Izgleda prekrasno, čak ljepše od kupovne. Naročito su mi lijepe zbog ovih brusnica, izgledaju vrlo privlačno. Ja volim pločice od muslija ili muslije "na suho", dok mi u mlijeku nikako ne odgovaraju, ne volim ih kašaste.
Ne znam gdje sam, na blogu nekoga ko je ostavio komentar na nekom od blogova (bla, bla) pročitala da su prestali sa proizvodnjom Bonžite. Ne znam o čemu se radi.

Sanja said...

Sjajno izgleda. Ja bas volim ovakve stvarcice ali nikad nisam niti pravila niti jela "domacu" bonzitu.
probati ce se i to jednoga dana, probati :-)

Ljiljana said...

Bas si ih lepo napravila. Ja sam obozavala bonzitu dok smo tamo ziveli, sad je vec godinama nisam probala. Mogla bi da napravim, ovde ima nekih slicnih stvari po prodavnicama, ali ubijaju koliko su slatke :)))

Marija said...

Recept moje mame je skoro isti, samo je ona stavljala suvo grozdje a ne brusnice, s tim sto ja vise volim brusnice od grozdja :) Ovo za musli ti je odlicna ideja. Ja ih kupujem, ali na meru, pojedinacne sastojke, trpam u kesice, zajedno sa 2 kasike neskvika i onda to dragi nosi na posao :)

Post a Comment