Kuvarijacije - Macarons

Volim ovu igricu (koju je pokrenula mamajac) jer me "natera" da probam napraviti nešto zašta bi uvek našla izgovor da ne napravim a u stvari želim probati i videti da li bi mi uspelo...


Tako je i sa ovim keksićima koji su me skroz oduševili kada sam ih videla i koje sam sada rešila isprobati, i ako uspeju, odneti Maji... Trudila sam se, trudila i trudila... ali, ali... ali... I nemojte da vas ova prva slika zavara jer ova 2 komada su jedina koja su iole ličila na ono što se treba dobiti ali da krenem od početka...



Ljušćenje badema je bilo o.k. ali mlevenje i prosejavanje mi je oduzelo dosta vremena i živaca... Kasnije sam rešila da mutim po 1 belance sa proporcionalnim ostalim sastojcima da bi u svaku smesu dodala drugu boju... prva sa dodatkom kakao-a, druga sa primesom crvene (ali je nisam imala pa je bilo primesa plave ali pošto je boja u prahu i dodata u suve sastojke ispalo je jarko plavo... ma tirkizno) i bez boje...


I ajde sad pošto imam 2 pleha umutila sam prvo smesu sa kakaom i onu tirkiznu, sačekala sat vremena i stavila prvi pleh u rernu... Kada se krenuo stvarati prsten bila sam oduševljena međutim ta tura se nije mogla odlepiti od papira ni kada je bila hladna i nekako je od dole sve bilo gnjecavo pa sam zaključila da se trebala duže peći.


Sledeću turu sam duže pekla i nije se zalepila ali se nije stvorio ni karakterističan prsten...


Imala sam onda još onaj treći deo koji sam umutila po nekom osećaju ni sama ne znam kako... mislim kao ne treba biti mnogo tečno a ni mnogo čvrsto ali ja kada gledam slike onako baš fino narastu a to mi je nemoguće ako su dobro umućeni pa se onako razliju po papiru dok se suše... Bilo kako bilo i ova tura je bila "uništena" pre nego što se i ohladila i... jako umorna, sa tonom šećera u krvi legla sam da spavam prilično nezadovoljna ali, ali...


Ako bi mi neko objasnio gde sam pogrešila probala bi ponovo... ali ne odmah već kad malo zaboravim na sve :)
I baš me interesuju kako su ostali prošli :)

21 comments:

Maja Babić said...

Ej! Pa ti kako si mi opisala ja sam mislila ni jedan jedini nije citav izasao, a po slikama se ne bi reklo.

Ja sam do juce mislila da ne ucestvujem jer znam da je velika sansa za neuspeh (pa sto mi to treba ;) ali sam ih ipak sinoc pravila, idem tek sad da napisem post - ali vrrrrlo slicno sam se provela kao ti!

JA U KUHINJI... said...

Majo, Majo... jedva cekam post :)

cosmo2503 said...

Uh, draga sad mi je drago što nisam imala vremena ni da pokušam. Kada vidim da si ti tako temeljita imala probleme mogu samo zamisliti kako bi ja prošla. Ta dva sa kakaoom su mi prekrasna, a plava boja mi je nekako neprirodna, ali su macarons ipak lijepi.

JA U KUHINJI... said...

cosmo nisam ni ja planirala ovako drececu boju vec samo sa daskom plave pa sam se i sama sokirala kad sam suve sastojke pomesala sa belancetom :) ali nazad nisam mogla...

Вера said...

Ja sam prosla jos gore...jeste da sam fotkala,ali neću stavljati na post-od sramote!
Meni su tvoji braon fini,vizuelno.Mislim da je Monika koristila trik za odlepljivanje makarons sa pek papira,to sam u njenom postu pročitala,jer i ona je imala tih problema.

JA U KUHINJI... said...

ma Vera daj stavi i objavi post jer ce nam svako iskustvo dobro doci da sledeci put budemo bolje...
sto se tice odlepljivanja... ma bilo je mekano i gnjecavo odozdole tako da svakako nije to TO :)

Andrea said...

Ova kakao tura ti je ispala odlično, a problem s odljepljivanjem se može riješiti tako da se ispod pek papira natoči malo hladne vode, onda se kolačići skidaju bez problema. :) Joj trebala sam i to napisati u svom postu, kako nisam imala problema s odljepljivanjem to nisam radila pa sam zaboravila. :)
Što se druge ture tiče evo što ja mislim da je pošlo krivo. Čini mi se da ih nisi dovoljno izmiješala, odnosno da nisi dovoljno razbila zračne mjehure u njima pa su zato nastale rupice i nije se formiralo stopalo. Do takvih sam zaključaka došla čitajući one postove za koje sam stavila linkove. Ipak i dalje nisam 100% sigurna da je to problem , samo nagađam. :)
@Vera, mislim da bi ipak trebala objaviti post, pa i ja sam objavila totalnu katastrofu i mislim da sam na taj način puno naučila. Mislim da je i poanta ove igre da nešto naučimo i da nam uvijek sve ne uspije.:)

Marija said...

Meni su uspeli. Ali sad, citajuci i ostale postove, ne znam da li je bila slucajnost. Ja cak nisam ni blansirala bademe, nego onako sa ljuskom... Ono sto mi se cini da moze da bude jako bitno jeste rerna. Moja je bas nova, a znam da dok sam imala staru da je bas bilo problema sa pecenjem generalno. Mislim da cu probati ponovo da ih napravim cisto da vidim sta ce da bude.

Sweet Corner said...

ova tirkizna boja mi je mrak:)) ja bjelanjke ne istucem previse, onako da lici na pjenu za brijanje, a prije toga prosijem secer, dva puta ako je potrebno i dobro ih promijesam s bademima, odjednom cijelu smjesu stavim u smjesu s bjelanjcima i energicno mijesam na pocetku da razbijem mjehurice i onda po malo, da mi smjesa postane jednolicna. treba ih dovoljni ispeci, da se ne zalijepe za pek papir, pecem ih na sredini pecnice, na 150 C, 10 do 15 minuta, ovisno o velicini. i bitno je da j epleh skroz ravan, da se ne naginju na stranu jer onda nista od njih.

Snjezana said...

nemoj se nervirati. sam otidi do mog bloga i bit ce ti odmah lakse kad vidis moj fijasko...:(

Unknown said...

Meni su ovi odlični, nisam sitničava. Važno je da su ukusni i da su pojedeni.

Shangri La Food said...

meni je plava boja super. i izgledaju mi odlično.. to su stvarno zahtjevni kolači, tako da svaka čast

Josipa said...

meni su ovi plavi baš fora iako nisam neki ljubitelj tih boja u kolačima :) a stvarno je zanimljivo čitati različita iskustva oko pravljenja ovih makaronsa... svašta ću naučiti :)

Federica Simoni said...

wow complimenti sono bellissimi!

Вера said...

Maslinka,poslaću ti fotku na mail,nema teorije da je mećem na blog.

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

Svaka vama čast!!! Šta da kažem a da se ne ponavljam. Ja nemam živaca :)

Ljiljana said...

Ove plave su mi skroz na skroz otkacene, bas simpaticno izgledaju.

Monika said...

mislim da si ovu plavu turu premalo izmiješala i da im zato nisu narasle nožice :) svejedno, macaronsi ti skroz dobro izgledaju...a jeste li bili zadovoljni okusom?

Еoc said...

I love them :) beautiful pictures :)

~Lexibule~ said...

Ils sont vraiment superbes tes jolis macarons:) xxx

Anonymous said...

прочитајте цео блог прилично добро

Post a Comment