Lađice od patlidžana


Još jedno "lagano" jelo "otežano" sa malo kajmaka i slaninice...




Potrebno je:

2 patlidžana srednje veličine
1 veći paradajz
200 g pečuraka
10-ak zelenih maslina
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
morska so
maslinovo ulje
2-3 kašike kajmaka
oko 50 g pancete
par listova nekog topljivog sira
malo svežeg bosiljka


Način pripreme:

Patlidžane sam oprala i isekla po dužini na dva dela. Središnji deo sam zarezala unakrsno na kockice, malo nasolila i ostavila da puste tečnost. Onda sam ih izdubila... lađice namazala maslinovim uljem u koga sam izgnječila beli luk i stavila da se peku na 200 stepeni oko 25 minuta.


U međuvremenu sam na malo maslinovog ulja prodistala luk, dodala seckane pečurke a kada je tečnost koju su pustile isparila dodala sam na kockice seckanu sredinu patlidžana i na kockice iseckan paradajz (prethodno sam skinula kožicu i odvojila semente)... Nisam solila jer sam znala da ću dodati masline koje su slane a i kajmak i slaninica su slani pa da ne preteram...
Kada je povrće fino omekšalo dodala sam masline seckane na kružiće...


Lađice sam izvadila iz rerne, po dnu razmazala po kašičicu kajmaka, na to stavila obilato fila, od gore poređala štaliće pancete i vratila u rernu na 15-ak minuta. Pred sam kraj sam stavila po listić sira i pekla samo dok se nije krenuo topiti.


Izvadila sam lađice iz rerne, ukrasila ih sa svežim listovima bosiljka i servirala...

4 comments:

Shangri La Food said...

Predivan kasnoljetni ručak :)

Josipa said...

neko vrijeme već želim napraviti punjene tikvice ili patlidžane i sad si me opet podsjetila s ovim divnim receptom... nadam se da će uskoro doći na red :)

Andrea said...

Iako sam više za tikvice i ova mi kombinacija sviđa. Ma odlična mi je sezona tikvica i patlidžana jer se oni stvarno mogu spremiti i puniti na 100 načina! :)

Ljiljana said...

Ljubitelj sam patlidzana, pa sam ovim jelom odusevljena.
Izgleda jako primamljivo :)

Post a Comment