Rižoto sa bukovačom i gorgonzolom


Od kako je otoplilo gotovo da ne svraćam u kuhinju tj. spremam ja jela svaki dan ali nemam živaca da to bude bilo šta specijalno ili što iziskuje više vremena, petljanja... Nego je to nešto uglavnom u "letu"...
I sad kada treba smisliti nešto zanimljivo za ajme' koliko nas je mozak mi prilično stoji. Domaćica je Cosmo, tema pirinač a ja ni makac sa idejama... Rižoto mi je suviše jednostavan i htela sam nešto "komplikovanije", "egzotičnije" ili šta već međutim dok ne smislim nešto "pametnije" prilažem ovaj jednostavan i brz rižoto... Nema tri sata boravka u kuhinji i koječega već za nešto više od pola sata na stolu imate fin, ukusan i ipak malo poseban ručak...



Potrebno je:

500 g bukovača + 200-300 g za dekoraciju
1 veliki crni luk
200 ml pirinča
150 ml pavlake za kuvanje
30-40 g gorgonzole
maslinovo ulje
so, biber
2 lovorova lista


Način pripreme:

Bukovače sam oprala a onda deo klobuka iseckala na rezance, posolila i stavila u rernu na 180 stepeni da se prosuše (pravila sam čips od bukovača po receptu od RedHotChili...) a ostatak sam iseckala isto na trakice a peteljke na malo sitnije.


Glavicu crnog luka sam iseckala na tanka rebarca pa sam stavila da se dinsta na malo maslinovog ulja.
Paralelno sa tim sam u šerpici na malo maslinovog ulja propržila pirinač stalno mešajući pa kada je pobeleo dodala malo vode i onda na laganoj vatri kuvala poklopljeno dodavajući malo po malo vode jedno 15 minuta... da stavila sam i 2 lovorola lista unutra i malo posolila.
Kada se luk prodinstao dodala sam bukovače i dinstala dok tečnost nije isparila a onda sam dodala soli, bibera, plavog sira i pavlake. Kada se sve fino otopilo i sjedinilo dodala sam pirinač, još vrlo malo sve zajedno prodinstala i to je bilo to.


Servirala sam u činije, od gore posula čips od bukovača i uživanje je moglo da počne...

7 comments:

Nada said...

Ovo je savršeno!...obožavam rižota s gljivama...

Andrea said...

Kod mene je ista situacija, toliko je vruče da mi se uopće ne da kuhati. Pošto nemamo djece koju treba nahranit nas dvoje jedemo samo salate i sendviče. Ipak ovakav rižoto bi rado pojela! :)

Shangri La Food said...

njam :)

Вера said...

Zvuci ukusno!

Sweet Corner said...

prefino zvuci i izgleda!!!

test it comm said...

Mushrooms and gorgonzola would make an amazing risotto!

Parmesan et Paprika said...

risotto with gorgonzola, delicious italian dish !!!
Ciao ;)

Post a Comment