Domaći kečap





Vreme napolju je kao da je došla jesen a ne leto... Tako da, kada sam kod kuće, imam malo više vremena da se petljam po kuhinji... I pošto moja deca obožavaju mlade krompiriće sa tonom kečapa rešila sam ih napraviti domaći kečap, da nebi svaki čas vikala da smanje malo, da nije zdravo, da... bla,bla... Ipak industriska hrana mi ne uliva poverenje zdravlja i ponekad domaće ne znači praviti nešto jer je jeftinije već jer je zdravije... Barem ja tako gledam na stvari... I ovo nije kečap koji ću čuvati za zimu već pojesti ovih dana... tako da pojma nekak koliko može stajati ali verujem da ako se adekvatno spremi u teglice može stajati i za zimu... s tim nemam iskustva jer zimnicu nikad nisam pravila pa vam ne mogu deliti savete...




Potrebno je:

2 kg paradajza
2 glavice crnog luka
maslinovo ulje
2 čena belog luka
malo suvog bosiljka
morska so
malo smeđeg šećera


Način pripreme:

Na maslinovom ulju sam dinstala sitno seckan crni luk dok baš onako fino nije omekšao a onda sam dodala paradajz koji sam prethodno oljuštila, odvojila od semenkica i sitno iseckala.


Poklopljeno, na umerenoj vatri, kuvala sam sat vremena a onda propasirala pa uz dodatak bosiljka, zgnječenog belog luka, soli i malo šećera kuvala još jedno pola sata...


Spremila u teglicu i uz krompire koji su pečeni u rerni na malo maslinovog ulja dobila sam nešto zdravo,fino i ukusno...


16 comments:

Shangri La Food said...

Super ideja.. Maslinka ti si stvarno prava majstorica :) Slažem se da trebamo što više domaćeg raditi ..

Sweet Corner said...

bravo, ovo je fenomenalno!! a slikice su prekrasne!!!

Еoc said...

good idea :) thanks :)

Parmesan et Paprika said...

homemade ketchup !!!njam njam!! (in french, miam miam ;)

Andrea said...

Nisam neki ljubitelj ketchupa ali obožavam svaki domaći umak od rajčica tako da je za mene ovo puno bolja varijanta! ;)

Урбана Стонога said...

I ovaj ću ti recept ukrasti :)

Anonymous said...

Izgleda vrlo fino. Sigurno je puno bolji od kupovnog:)

Nevena Buljan said...

mmm...ovo ti je stvarno super, mora da je prefino...i ja sam samo za domaće...tko će više znati što sve stavljaju u te industrijske proizvode, a baš sam nedavno pronašla recept za domaći senf :D pa ga možda napravim ako stignem..

Maja Babić said...

Nema sat vremena kako sam pomislila da ove godine napravim kecap :) Imam neki recept sa SC-a mislim da ide vise secera i nesto sirceta i da bas lici na industrijski, a i ovaj tvoj mi zvuci super, bas nekako, sto kazes, zdravo.

Koliko je zapreminski izašlo kečapa od te količine koju si spremala?

Pozdravi!

JA U KUHINJI... said...

mamajac od oko 2 kg paradajza mislim da se dobije oko 400-500 ml ... zavisi od gistine do koje kuvaš... a pošto ga ja nisam čuvala za zimu nisam ga baš preterano ukuvala. I nema ukus industriskog kečapa ali je jako fin umak :)... i da ja sam mislila staviti malo aceto balsamico sirćeta ali na kraju zbog dece nisam mada mislim da bi fino išao...

Ana-Marija said...

je li okusom nalikuje na kupovni?

JA U KUHINJI... said...

Ana-Marija ukusom ne lici na kupovni kecap ali to mi ni nije bila namera...

Josipa said...

jako mi se sviđa! nedavno sam ga i ja pravila, ali sam nažalost stavila malčice više šećera nego što bi trebalo i sad je ketchup slatkast... sve si nešto mislim da bih trebala probati ponovo i to vrlo slično ovom tvom :)

snesko domacica said...

Kečap i ja volim u domaćoj varijanti ali recept koji ja imam je sa više sastojaka, ali jednostavan, jer se sve ukuva i na kraju štapnim mikserom ili blenderom usitni i sipa u tegle. Odličnog je ukusa i dopada mi se naj više od svih varijanti koje sam isprobala. Ovaj tvoj recept je jednostavan i videću da ga isprobam.

Muerto Rico said...

Pozdrav, koliko dugo i kako se može čuvati ovakav kečap? Hvala!

JA U KUHINJI... said...

Unknown: Ne znam tačno jer smo ga mi pojeli maltene odmah ali možda je najbolje zamrznuti ga u manjim posudicama pa vaditi i koristiti prema potrebi.

Post a Comment