Špagete u ljuto-čokoladnom sosu



Kada je Branka izbirala ljutu papričicu kao temu ovomesečnog kruga igrice ajme koliko nas je koju je pokrenula monsoon nisam imala pojma šta bi pravila... jedino sam znala da želim da bude nešto malo drugačije, neobičnije... i ona rečenica na kraju gde pominje čokoladu i ljutu papriku me posebno zainteresovala jer sam i ranije čula za takve kombinacije ali nikad probala...
Onda sam krenula malo da guglam i umesto slatkih varijanti ja naletala sve na neku slanu meksičku klopu... i sad uglavnom začini se malo menjaju ali osnova slična i dodaje se crveni pasulj... Ma u meksičku hranu se apsolutno ne razumem ali me ideja čokolade u slanoj varijanti svidela i...spajanjem više recepata po mom guštu nastalo je ovo jelo kome sam i više nego zadovoljna...




Potrebno je:

500 g mlevene teletine
1 veliki crveni luk
3-4 paradajza
200-300 ml paradajz soka
vode po potrebi
1 kašika aceto balsamica
1 kašičica tabasco sosa
1-3 kašičice ljute mlevene paprike
1/2 kašičice cumina
1/2 kašičice majorana
1/2 kašičice korijandera
1 kašičica soli
maslinovo ulje
1 lovorov list
40-60 g čokolade sa 70% kakao delova
pakovanje špageta



Način pripreme:

U tiganju na maslinovom ulju prodinstala sam sitno seckan luk... kada je omekšao dodala sam iseckan, oljušten, paradajz i sok od paradajza pa dinstala jedno 15-ak minuta.
U drugom tiganju na maslinovom ulju propržila sam meso na jakoj vatri, stalno mešajući, a onda sam dodala umak od paradajza i još malo soka od paradajza.



Kratko sam sve to zajedno prodinstala a onda dodala sve ostale začine tj. vinegar, cumin, majoran, korijander, tabasco, ljutu papriku (dodati po ukusu prvo malo pa sve više i više), čokoladu, lovorov list, so i sve dobro izmešala pa na laganoj vatri dinstala oko sat-sat ipo vremena (poklopljeno). S vremena na vreme sam mešala i dolivala po malo vode.



Pastu sam skuvala prema uputstvu sa pakovanja a onda umešala u sos, servirala, posula parmezanom i s nestrpljenjem probala...



Pri svakom novom zalogaju bila sam oduševljena... prvo bi osetila slatkoću a tek kada zalogaj gotovo progutam dolazila je ljutina... Ma cela stvar je bila fantastična i dobro je išlo uz čašu jogurta... Znam da ste sad mislili da ću reći crnog vina ili šta već ali ljutinu neverovatno dobro gasi jogurt a meni je to baš i trebalo jer sam prilično zaljutila celu stvar... :)

Rezultate ovog kruga igrice možete videti ovde...
A recept je isprobala notsoevil :)
Cosmo je isporbala ovaj recept u okviru FBI rukavica i njene utiske možete videti ovde...

13 comments:

Dunja said...

ovo je, dakle, zaista vrlo vrlo zanimaljivo =D

Dragana Pušica - Moje Grne blog said...

kako zanimljivo jelo.... da budem iskrena, uopšte ne mogu da zamislim ukus....

Nevena Buljan said...

wow..svaka čast..lijepo si to ukomponirala.. voljela bi probati..čula već za kombinaciju mesa i čokolade..pa zašto ne..?! :D

Maja Babić said...

Zvuci neobicno. Ni ja, kao ni Gaga, ne mogu da pretpostavim kakav je ukus.
Pozdravi!

Ljiljana said...

Zaista si lepo osmislila ovaj recept. Vec par puta sam kupovala cokoladu sa papricicama i jako mi se svidja, tako da bi i ovo sigurno volela.

Monika said...

jako zanimljivo...baš lijepo izgleda :)

Snjezana said...

ovo me podsjetilo na onaj film "chocolat"...:))))

Anonymous said...

Bas mi se svidja kako zvuci i kako izgleda!!!
Odlicno je!

Andrea said...

Već neko vrijeme u "našem" meksičkom restoranu želim isprobati piletinu u umaku od čokolade. Svaki put se ipak odlučim igrati na sigurno jer jelo nije baš ni jeftino da bi riskirala da mi se ne svidi. Ovaj recept me baš oduševio i vrlo brzo ću ga isprobati! :)

Marija said...

Ja sam cokoladu sa cilijem isprobala, jako mi se svidja, a i jednom sam pravila piletinu sa sosom od cokolade i visanja i nije bilo lose.

Cini mi se da je ova tvoja varijanta bas po mom ukusu, i mislim da bi lazanje bile pun pogodak!

nlo said...

i ja imam jedanrecept piletina u marinadi s čokoladom i još svačim nečim ali nisam još skupila dovoljno hrabrosti za isprobati tako nešto. svaka čast na ideji vjerujem da je jako ukusno:))

Sweet Corner said...

ovo mi se posebno svidja:)

Nada said...

Mmmm..slike tako mame..super servirano..i stvarno izgleda jako sočno i pikantno!

Post a Comment