Pileći giros / Chicken Gyros



Za neka jela dugo sam mislila da nije izvodljivo napraviti ih kod kuće ali prevarila sam se. Giros je jedno od tih... I viđala sam na netu varijante gde se šnicle mesa nataknu na uspravan ražnjić pa u rerni peku ali ako grejač nije sa strane i ako meso posle svakog sloja sečenja opet nije zapečeno nekako mi uspravan štapić i sve to gubi smisao i nema mi to previše veze sa izvornim Gyros-om.

Jer suština je u fino brzo pečenom mesu (i začinima naravno) a to sam uspela da postignem u livenom tiganju... Bože koliko puta sam ga pomenula ali zaista za meso liveni tiganj mi je zakon... Znači piletinu prvo ispečem tako da dobije finu koricu a onda isečem na trakice i opet propržim da svako parče sa svih strana malo porumeni i upije sve te božanstvene ukuse...



Prvi put kada sam pravila sa željom da fotografišem bila sam bolesna i jedva sam uspela i meso da ispržim a kamoli da pravim sve ostalo, stilizujem i fotografišem ali su ipak deca toliko jela da sam mislila da će "pući" i iako im ništa nisam rekla rekli su da liči na giros ;) i da moram opet praviti... I pravila sam i opet su preterali ali meso zaista bude tako fino i sočno i hrskavo i aromatično i... Za svaku preporuku. I da, drugi put sam morala duplirati količinu mesa da se "stidljivo" ne gledamo dok jedemo ;)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

2 veća pileća file-a (oko 1 kg)
3 kašičice mešavine začina za giros (*)
3 kašike maslinovog ulja

za salatu:
1 veći krastavac
200-300 g mini paradajza
1 glavica crvenog luka
sok pola limuna
kašika sitno seckanog peršun lista
malo himalajske soli
malo maslinovog ulja



za tzatziki sos:
400 ml gustog jogurta
pola krastavca
1 čen belog luka
2 kašike sitno seckane mirođije
sok pola limuna
malo himalajske soli
malo maslinovog ulja



Način pripreme:
Priprema salate: Crveni luk sam sitno iseckala, dobro posolila i prelila maslinovim uljem pa ostavila da odstoji oko pola sata a onda dodala mini paradajz seckan na četvrtine, krastavac seckan na kockice (predhodno oljušten i odvojen od semenki), peršun list, još malo maslinovog ulja, soli i limunovog soka. Sve sam dobro promešala i kratko ohladila.



Priprema tzatziki sosa: U činiji sam pomešala rendan krastavac, protišnjen beli luk, sitno seckanu mirođiju, gusti joguert, limunov sok, maslinovo ulje i so. Sve sam dobro promešala i kratko ohladila.



Priprema mesa: Meso sam isekla na tanje šnicle, posula miksom začina, prelila sa malo maslinovog ulja i držala preko noći u marinadi.
Sledećeg dana izvadila sam ga iz frižidera oko pola sata pre pečenja. I znači liveni tiganj sam dobro zagrejala, stavila malo maslinovog ulja a onda ubacila meso i kockicu putera. Pekla sam meso par minuta sa jedne strane a onda okrenula i drugu i pekla dok meso fino nije porumenelo. Sklonila sam tiganj sa vatre, prekrila alu folijom i ostavila 5 minuta a onda otklopila, isekla meso na trakice (suprotno od pravca "niti" mesa) i vratila na jaku vatru te često mešajući pržila dok tečnost nije isparila i krenula da se hvata fina korica (oko 5 minuta).



Serviranje: Na tortilje sam stavljala meso, salatu,  tzatziki sos, poprskala sa malo limunovog soka, maslinovog ulja, dodala malo ekstra peršuna i poslužila.
Savet: Ako ne možete da nađete kupovnu mešavinu začina za giros možete je napraviti i sami tj. pomešajte 2 kašičice suve majčine dušice, 2 kašičice ljute (dimljene) paprike, pola kašičice belog luka u granulama, 1 kašičicu kumina, 1 kašičicu korijandera, 2 kašičice origana i 1 kašičicu peršuna, stavite sve u teglicu i koristite po potrebi.


2 comments:

Unknown said...

Svaka cast, prelepo.

Anonymous said...

Prelepo! Drugi put zovi na rucak! Imam jednog kandidata kod kuce :-)

Post a Comment