Osso buco


Osso buco ili šuplja kost. I jeste da se radi o vrsti mesa a ne konkretnom jelu guglajući manje-više sve se svodilo na isti recept koji sam već pravila i možete ga videti ovde.
Zato sam malo promenila taj recept ali kako god dobijete jako fin, sočan, mekan i ukusan komad mesa.



Sa čime ćete ga poslužiti vaša je volja, ne mora to biti isključivo risotto milanese ali mislim da se savršeno slaže uz pire, palentu, pastu... a ja sam ovog puta napravila sa krompirićima pečenim na puteru ;)


Potrebno je:
(za 4 osobe)

3-4 šnicle juneće kolenice sečene popreko (sa koskom) debljine 3 cm
2-3 kašike brašna
himalajska so, biber
7-8 malih glavica crvenog luka
3-4 mlade šargarepe
5-6 većih smeđih šampinjona
1 ljuta papričica
3 paradajza
400 ml pasiranog paradajza
200 ml junećeg bujona ili belog vina ili vode
1 kašičica ljute, dimljene, paprike
1 kašičica suvog origana
2-3 čena belog luka

za serviranje:
salata od šarenog mini paradajza
svež origano+svež peršun+sitno seckan beli luk+maslinovo ulje

za prilog:
1 kg mladih krompira
50-60 g putera
himalajska so, svež ruzmarin


Način pripreme:
Meso sam dobro oprala, vezala kanapom (da se tokom kuvanja ne raspadne, ako vam oblik nije važan onda i ne morate), posolila, pobiberila, posula brašnom i pržila na naglo sa obe strane za malo maslinovog ulja. Pržila sam jednu po jednu šniclu i odlagala ih u dublju vatrostalnu posudu (gde ću kasnije nastaviti sa kuvanjem).


Kada sam sve šnicle ispekla u isto ulje stavila sam sitno seckan paradajz (predhodno oljušten i odvojen od koščica) a nešto kasnije i šargarepu krupno sečenu, šampinjone i cele glavice luka. Sve zajedno sam dinstala oko 5 minuta pa pred kraj dodala i ostale začine tj. ljutu dimljenu papriku, origano, beli luk, i malo šećera. Presula sam i to preko mesa a onda sve zalila pasiranim paradajzom i belim vinom, protresla sam posudu, poklopila i stavila u rernu na 220 stepeni dok nije provrilo a onda smanjila na 170 i krčkala 2-3 sata tj. dok meso fino nije omekšalo.


Sat vremena pred kraj poklopac od vatrostalne posude sam okrenula a u njega stavila malo putera i oljuštete krompiriće koje sam kuvala 20-ak minuta. Dobro sam ih posolila sve malo promešala i nastavila sa pečenjem.
I od prilike kada je krompir porumeneo i meso je omekšalo.
Servirala sam meso sa salatom od šarenog mini paradajza i prelivom od svežeg origana, peršuna, belog luka i maslinovog ulja.

1 comments:

Amaterka said...

Jako sočno izgleda meso, nisam nikad ni pravila ni jela, možda bih mogla isprobati recept :)

Post a Comment