Domaća pileća supa sa griz knedlama i sos od višanja sa kuvanom piletinom / Chicken Soup


U kišnom danu kao što je ovaj baš bi prijala pileća supica...Recept za domaću supicu, iako mislim da svi znaju skuvati supicu, postavljam jer može zatrebati početnicima u kuhinji :)... Tu su i klasične griz knedle a i sos od višanja koji se super slaže sa pilećim mesom (i povrćem) iz supe... 


Potrebno je:
(za 4 osobe)

za supu:
1 kg piletine (celo pile ili delovi po želji)
7-8 šargarepa
1 koren peršuna
1 koren paškanata
pola korena celera
1 velika glavica crnog luka
biber u zrnu
himalajska so
oko 2 l vode



za knedle:
1 jaje
3-4 ravne kašike griza
malo himalajske soli

za sos od višanja:
50 g putera 
1 puna kašika brašna
200 g svežih višanja (mogu i zamrznute kad im nije sezona)
oko 150 ml vode
200-300 ml supe
himalajska so
kašika-dve šećera (zavisi od kiselosti sosa)

i još:
malo svežeg peršun lista



Način pripreme:
U veći lonac sam stavila pileće meso, nalila hladnom vodom, poklopila i stavila na laganu vatru da se kuva. Kada je voda blago provrila i krenula da se stvara pena po površini skinula sam penu, dodala oljušteno povrće, luk koji sam malo prepekla na plotni (uzela sam malo alu folije, luk isekla na pola, stavila na foliju pa na ringlu, kada je porumeneo sa te strane, okrenula sam ga i zapekla i sa druge a onda ubacila u supu, bacila foliju i to je to) biber u zrnu i so pa opet poklopila i na laganoj vatri (tek onako lagano da pućka) kuvala sat-sat ipo tj. dok meso i povrće potpuno nisu omekšali.
U drugu, manju, šerpicu procedila sam deo supe koji ćemo odmah jesti, stavila na ringlu da lagano vri pa ukuvala knedle, kuvala oko 5 minuta, poklopila i ostavila još desetak i onda dodala malo peršun lista i servirala.


Priprema knedli: Prvo sam dobro, viljuškom, umutila belance (sa malo soli), zatim dodala žumance a nešto kasnije i kašiku po kašiku griza. Obično mi treba oko tri ipo kašike na jedno jaje ali to poprilično zavisi od veličine jaja. Ostavila sam smesu oko 15-ak minuta da griz malo nabubri a onda kašičicom uzimala malo po malo smese i spuštala u supu tj. prvo kašičicu spustim u supu da se pokvasi i zagreje a onda uzmem malo smese, spustim u supu da se knedlica lagano odvoji od kašike i onda tako uzimam malo po malo smese dok imam...


Priprema sosa od višanja: Za sos od višanja u šerpicu sam stavila puter i višnje koje sam očistila od koščica i isekla na pola. Lagano sam mešala i pržila par minuta a onda dodala brašno, vodu i supe koliko je trebalo da se kuvanjem stvori fin, gust, krem. Dodala sam i malo soli i šećera po ukusu.
I znači prvo sam servirala supicu a onda sos sa mesom i povrćem iz supe. Ako vam pretekne supe i mesa sačunajte ih zajedno (tj. meso ostavite u supi da se ne prosuši) i supu zakuvajte neposeredno pred serviranje.
Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

5 comments:

Laka kuharica said...

Ja bih svakako pojela onaj fini kruščić, ali pileća juha i kuhana piletina za mene su kulinarski horor. Doslovce mi je zlo kada osjetim miris iz juhe. Tako je to, što je nekome raj, drugome je pakao.:))

JA U KUHINJI... said...

Laka kuharica: :) S obziri da znam koliko "voliš" piletinu mogu da razumem tvoj komentar ;)

mikanaskrbic2@gmail.com said...

Fantastična bistra pileća supica, knedle za desetku kao i sos od višanja. Sve tvoje recepte koji su napravljeni sa ljubavlju, iskustvom i znanjem pratim ne samo na tvom blogu nego i na fejsu, instagramu. Kad god ne znam šta ću da kuvam i mesim, pogledam tvoje divne recepte i eto meni ideja. Ti si savršena i detaljno opisuješ svaki recepte. Hvala ti puno.

JA U KUHINJI... said...

Joj Mikana hvala ti puno, baš mi je drago 🤗❤️. Svako dobro ti želim ❤️❤️

mikanaskrbic2@gmail.com said...

Ti si sjajna i savršrms.koja deliš nama voje predivne, prekrasne, svršene recepte koji su vezaniza naše korene, koji su vrlo važni i koje svom dušom i celim bićem podržavam, zato što mi imamo nađu savršenu srpsku kuhinju, bez obzira u kom delu Srbije nalazimo, zato što je ovakva supa pripremljna i sljužena na ovim našim prostirima naše zemlje Srbije.
Potičem iz vojvodjanskih ravnida, gde je u svuku dan u nedellji a to je ona posebna i savršena nedlja, kuvana supa supa, kojje obeležje nedeljnog ručkau Vojvodini, bez obzira da li je to u ptanu Bačka, Banat i srem,tri srca junačka.

Post a Comment