Bećar paprikaš sa jajima (u somunu)


Klasičan recept za bećar, obogaćen po kojim začinčićem i serviran na malo drugačiji način. Umesto somuna ili lepinje možete ga servirati i u vidu bruschetta tj. na prepečeni hleb, natrljate malo belog luka, prelijete malo maslinovog ulja i sad opciono stavite malo nekog krem sira, malo neke pršute i onda bećar sa jajima od gore, malo parmezana... Sve je stvar ukusa i mašte.
A kad sam kod bećarca i jaja isto tako odnos jaja i povrća je stvar ukusa i to koliko ćete zapeći jaja. Mi volimo da ipak povrće preovladava a da su jaja tu da mu daju dodatnu kremastu strukturu tako da ih ne zapecam jako već ostavim polu "balavo" tj. pečem na jako laganoj vatri kad trebam da dodam jaja ;)


Potrebno je:
(za 2 osobe)

4 paprike
4 paradajza
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
malo himalajske soli
1 kašičica ljute, dimljene, paprike
1 ravna kašičica origana

4 jaja

i još:
2 somuna ili lepinje, kajzerice...
oko 100 g krem sira
4 lista suvog vrata ili pršute ili nešto slično
malo parmezana
malo suvog peršun lista


Način pripreme:
U veći tiganj stavila sam malo maslinovog ulja, sitno seckan luk, so i dinstala na jačoj vatri često mešajući dok luk nije krenuo da rumeni. Dodala sam zatim papriku seckanu na kockice i ne smanjujući vatru (često mešajući) pržila dok i ona nije omekšala i tu i tamo porumenela. Zatim sam dodala i paradajz koji sam prethodno oljuštila, odvojila od semena i iseckala. Sve zajedno sam dobro promešala, dodatno posolila, dodala ljutu, dimljenu, papriku, malo origana, belog luka i sve zajedno krčkala dok tečnost gotovo u potpunosti nije uvrila. Sve to na jačoj vatri uz često mešanje.


Kada je tečnost uvrila bećar je u principu gotov. Smanjila sam vatru na jako slabo i kada je sve prestalo da pućka direktno u bećar sam stavila jaja, bago oh mešala i tako "pržila" dok nisam dobila željenu gustinu, u smislu da su kuvana ali ne onako tvrda. Sklonila sam tiganj s vatre.


Serviranje: Presekla sam somune na pola, malo ih izdubila, namazala krem sirom, stavila par listova suvog vrata a onda obilato napinila pripremljenim bećarcem, posula sa malo parmezana i suvog peršuna i servirala.

2 comments:

Anonymous said...

Super je ideja za stavljanje u hleb. Bećar paprikaš sigurno ide super tako

Vesna Nesic said...

Slike su toliko verodostojne da mi je momentalno pošla voda na usta!
odlična kombinacija, naročito mi se sviđa ova dimljena paprika nikad mi nije palo na pamet da je stavim niti da bećarac ovako serviram :-)

Post a Comment