Božićne korpice / Mince pies


"Kada ćemo okititi jelku... kada ćemo okititi jelku? ..." iz dana u dan sinkić mi je postavljao isto pitanje... "Uh... zar je već došlo vreme za to?" pitala sam se u sebi. Ajde, ranije nego ikada, izvadila sam jelku iz podruma, rastvorila je i upitala se "ko je smanjio jelku?" ili još bolje "ko je uvećao decu? :)"... Prvi put su sami sve odradili, sve lepo okitili i nekako svoju uzbuđenost i bezbrižnost preneli i na mene. Svaki ukras je imala svoje "staro" mesto, rituali su nešto što njima trenutno jako znači...




A i sinkić me sve forsira da što više stvari odradimo pre "kraja sveta"... I baš na tu temu smo pre neki dan vodili diskusiju i ja sam ostala paf šta mi je on, sa svojih 10 godina, sve lepo astronomski objasnio i pojasnio... 



I složili smo se da Zemlja sutra samo ulazi u novo "doba" ali ipak bolje je napraviti neke keksiće i okititi jelku pre tog dana ;)



A onda Deda Mraz pozvoni na naša vrata i donese predivan mirisan paketić pun malih teglica u kojima se krije slatko i mirisno blago. Da, bio je to paket od Branke pun njenih predivnih marmelada. (Hvala ti draga moja, beskrajno si nas razveselila).



I sad spojila sam želju sinkića za keksićima, moju ideju o ovakvoj vrsti keksića i Brankin džem... Spoj je i više nego uspešan, sinkić je rekao da su keksići fenomenalni a jela ih je čak i slatkica koja ne jede ništa što u sebi ima i dž od džema ;)...a rekla sam joj da ga ima!



Potrebno je:
(za 12 korpica)

za testo:
150 g integralnog brašna od spelta (pira)
100 g mekog ("običnog") brašna
60 g kristal šećera
na vrh noža praška za pecivo
na vrh noža sode bikarbone
pola kašičice začina za medenjake
125 g putera
3-4-5 (koliko treba) kašika slatke pavlake


za punjenje:
šaka badema (oko 50 g)
šaka oraha (oko 50 g)
2-3 kašike smeđeg šećera
malo cimeta
3-4 pune kašike džema od šljiva sa cimetom i grožđicama (ili drugog po želji)


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju sam stavila sve suve sastojke, dobro ih promešala pa dodala na kockice seckan puter. Rukama sam umešala puter u brašno i dobila mrvičasto testo a onda dodavala kašiku po kašiku pavlake dok se sve lepo nije povezalo. Testo sam stavila u foliju i na par sati u frižider a onda sam čupkala malo po malo testa i pravila korpice u kalupu za muffine. (Možete i valjati testo između dva lista papira za pečenje i vaditi krugove prečnika 10 cm pa stavljati u kalupe za muffine). U svaku korpicu sam stavila kašičicu-dve punjenja a od gore stavljala ostatak testa iseckan u razne oblike.



Pleh sam onda stavila na pola sata u frižider a zatim u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 20-25 minuta (pred kraj možete uključiti i program samo dole da se malo bolje zapeku jer od gore pre poprime boju).
Ostavila sam ih u kalupu da se ohlade a onda vadila na rešetku da se skroz ohlade, posula prah šećerom i spremila u limenu kutiju.



Priprema punjenja: Grubo sam samlela bademe i orahe, dodala šećer, cimet i džema koliko je trebalo da se svi sastojci sjedine.

 

10 comments:

Petra Kranjica said...

Baš su slatki!

Milica - Na tanjiru said...

Jao divne su tortice! Imam ih u planu već neko vrijeme, ali nikako da dođe red na njih. :)

Jovanka Baštovanka said...

pravi novogodisnji keksici =)
divni po obicaju!

What's for dessert? said...

Mince pies sam probala u božićno vrijeme u Engleskoj i oduševila sam se. Kod njih je nadjev drugačiji i obično sadrži i alkohol.
Vidim da su svi koncentrirani na sutrašnji smak svijeta i čini mi se se ovog shvaća najozbiljnije zato i je potpuno jasno da ti djeca žele okititi bor na vrijeme. Vidim da su napravili odličan posao i uz ove pitice imate pravu blagdansku atmosferu.

prekratakdan said...

Meni djeca isto sve same okite i rade kolačiće samnom, tako nam je lijepo ovo vrijeme. Ove tortice su super i fora je što idu u kalupe od muffina. Slike su prave praznične. Sretan Božić

Bite my cake said...

zaista su prekrasne! ja sam ih željela praviti pa mislim da neću stići ovih dana, ali za novu godinu možda. sačuvam si tvoj recept :)

Branka - byB said...

Draga Olivera, znala sam odmah da marmeladice stižu u prave ruke i da ćeš sigurno nešto jako dobro sa njima napraviti. I napravila si preslatke korpice, tako originalne i tako dobre i sigurna sam da se ova marmelada ovdje odlično uklopila. Jako mi je drago da vas je paketić tako razveselio, to je i moje veselje !
Dječica su odlična, uvijek se iznenadimo koje misli su u tim malim glavicama,a u svakom slučaju neka ste okitili jelku i napravili keksiće, prije ili kasnije, lijepe stvari uvijek su dobro došle !

Marinica said...

Kako su lijepe ove male pite :) A sin ti ima pravo, treba sve pripremiti prije smaka svijeta :))

Tamara said...

radila sam jednom ove mini pite, nadjev je bio turbo komliciran, suho voće, orasi, lješnjaci, rum, sok naranče, začiniti, i onda se to marinirao par dana pa tek tad sam radila keksiće...vidim da si ti pojednostavnila

Cinnamon and Thyme said...

<3 prekrasne male pite! Fotkice krasne!

Post a Comment