Pizza sa smokvama i gorgonzolom


Prošlim postom prizvali smo mediteran mnogo više i intenzivnije nego što smo mogli i zamisliti. Doživeli smo ga  u punom sjaju kako pogledima tako i mirisima, ukusima, zvucima... Utkao nam se u svaku poru i ispunio dušu i telo...



Recept koji vam danas predstavljam po meni je pravi mediteranski sa možda malo neobičnom kombinacijom sastojaka ali... pizza je fantastična a smokva domaća, organska... raste u "našoj" bašti na moru...i prekriva celu "našu" kućicu... jedna vrlo posebna i jedinstvena smokva ;)...



Potrebno je:
(za 4 osobe)

za testo:
600 g brašna
oko 300 ml tople vode
30 ml maslinovog ulja
malo soli
kašičica suvog kvasca



za fil:
600 g smokvi
150 ml milerama
30 ml maslinovog ulja
250 g gorgonzole
100 g pršute
2 chili papričice
i još malo maslinovog ulja


Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam brašno, so i kvasac... promešala pa dodala malo maslinovog ulja a onda i tople vode koliko treba da se dobije glatko testo. Ovako pripremljeno testo stavila sam u nauljenu činiju (veću), testo od gore malo premazala uljem, prekrila providnom folijom i ostavila da naraste.(Ako imate vremena testo stavite u frižider i koristite narednih dan-dva po potrebi).



Kada je testo naraslo podelila sam ga na 4 dela i svaki tanko razvaljala, izbockala viljuškom i premazala tankim slojem mešavine milerama i maslinovog ulja. Od gore sam onda poređala kolutove smokvi i stavila u vrelu rernu na program samo dole pečenja 10 minuta a onda gore-dole još 5. Posle tog vremena dodala sam listiće pršute, kockice gorgonzole i po malo ljute papričice i sve još kratko zapekla (dok se sir nije krenuo topiti).



Pizze sam onda izvadila iz rerne, prelila sa još malo maslinovog ulja i servirala.



P.S. Za kraj samo da kažem: Oni koji su dobili poklončiće u akciji bloga i Metalca a žive van Srbije, i nisu ih još dobili, moraju se malo strpeti, nismo ih zaboravili samo je došlo do poteškoća u slanju... Ne brinite poklončići će stići do svakog od vas samo možda ne tako brzo kako smo svi mislili ;). Izvinite zbog toga ali viša sila je umešala prste...

23 comments:

What's for dessert? said...

Ne mogu se odlučit što mi je ljepše, da li fotke pizze ili fotke krajolika. Sudeći pofotkama, bio je to odmor iz snova!

Laka kuharica said...

Kombinacije voća i pljesnivih sireva oduvijek mi je bila odlična, a ovo mi je novo, ovako na pizzi. Svejedno, sigurna sam da je više nego odlično (obožavam i pršut s dinjom i drugim voćem, pa zašto ne i sa smokvama). Prekrasno i primamljivo izgleda.

jubistacha said...

Mi smo pojeli smokve svježe tako da nisu dočekale da ih upotrijebimo u nekom jelu. Super su fotke, baš prave morske ;)

Nada said...

Mmmm..pre predivno! Još možda malo pršuta da si dodala bilo bi još bolje, ali i ovako je fenomenalno. I ja sam ih (smokve) donijela s mora, iz Dalmacije, punu vreću, ali nažalost nisam uspjela od njih ništa napraviti, jer su bile kao med slatke i pojeli smo ih ovako, svježe!

Anja Marsic said...

Nikad probala ovakvu kombinaciju, ali volim smokve i ovakve pogače, a na gorgonzolu sam baš slaba tako da sam sigurna da bi me okus oduševio :) Fotke su cudesne, nemam rijeci, p r e d i v n o!!

Anja said...

Slike su mi predivne, sigurna sam da je pizza i tako fina koliko je lijepa :) Nisam probala sa smokvama, al ih volim :)

Mimi said...

Ova kombinacija je sigruno jako fina, a i fotke sa odmora su fenomenalne! Uh, sto mi se ide na more...

Nevena said...

Što si super ukomponovala fotke mora i hrane!! Baš dočaravaju atmosfir:)
Fenomenalis, fenomenalis izgleda ova pica!! Smokva i gorgonzola su stvarno jedne od najboljih drugarica:)
Obožavam...

Bite my cake said...

ovo je stvarno izvrsno! a i prekrasne su ove fotke morske, lijepo je vidjeti da ste se odmorili i nauživali

Gordana said...

Obozavam smokve, a ovo tako dobro izgleda. Divne slike.

Dunja said...

Sve bi dala za jedan komad ove pice.

Tamara said...

baš sam slaba na pizzu, ova me jako privlači

Anonymous said...

Znam da ce zvucati cudno kad kazem: izgleda jako ukusno i ne jedem gorgonzolu :) No, znam kakav je okus tog sira i mogu zamisliti da je ova kominacija gongorzololjupcima odlicna. :)

Jovanka Baštovanka said...

ovo je izgleda bogovski, zaista! smokve su mi omiljeno voce (pored kupina).. i jucer sam skupljanje svog omiljenog voca krvavo platila--komarci su me naprosto iznapadali..

uvijek mi nekako zao svjeze smokve upotrebiti za kuvanje, najsocnije su ipak kad ih uberes s grane i pojedes, ali ovo cu morati probati!!!!

Just Cake Girl said...

Wow kombinacija :)))

Ana said...

Neobicna kombinacija :)

Maja said...

Prošle godine sam je radila i cijelo vrijeme dok se pekla pribojavala sam se kakav će okus imati i hoće li se meni svidjeti. M. je naravno pojeo skoro cijelu, ostalo mi je tek toliko da uživam u eksploziji okusa pa je sada stalnor adima kada imamo smokava na bacanje :)
Isprobano odlična, preporučujem :)
Slike su ti divne, pogotovo ova s jedrilicom :)

Jana Tomić said...

Definitivno zanimljiv recept baš me zaintrigirao. Nadam se da ću isprobati jer volim i gorgonzolu i smokve.

Milin Kuvar said...

Aj, divno izgleda!

Branka - byB said...

Obožavam smokve i ova pizza me odmah primamila, vjerujem da je okus poseban a isto tako prekrasno izgleda ! Divne su mi sve fotkice, more, sunce, smokva, ...., uživam !

SylphGourmand said...

Fantazija! Retko kada taknem brašno, ali kada to uradim - onda mora da se sprema nešto neobično i originalno! :) Odavno nisam videla zanimljiviji recept! :)

Ани said...

Hi, wonderful pizza. I also do it http://vkusnoteka.blogspot.com/2013/06/blog-post_26.html but with mozzarela, prosciuto and figs. It's really delicious.
I love your blog! Best regards

snesko domacica said...

Draga JA U KUHINJI, imaš predivne recepte sa smokvama. Smokve obožavam a kako sam ovog meseca ja domaćica u kuvarskoj igrici Ajme, koliko nas je... i to sa temom sveže smokve, pozivam te da, ako želiš, učestvuješ sa svojim divnim receptima. Bila bi mi čast. Pozdrav Snežana (sneško)

Post a Comment