Salata od svežeg spanaća i jagoda

Nikada pre nisam jela svež spanać, nekako mi je od detinjstva ostalo u glavi da se on prvo kuva u vodi pa onda sve ostalo... Kao "mlada kuvarica" sam ga obično uvek blanširala a od pre par godina ga uvek samo prodinstam na malo maslinovog ulja (dok ne svene) pre nego što ga koristim a sada dragi tražio salatu sa svežim spanaćem... i mislim da baš nije očekivao ovakvu kombinaciju sastojaka ali bio je i više nego oduševljen i rekao da od sad na jedno vreme zaboravim na kuvani spanać jer je ovako mnogo bolji i "zanimljiviji"...
Ujedno pošto ovde ima i maka (iako deluje malo igra baš onu "neku" ulogu i podiže celu stvar na još "viši" nivo) ovaj recept šaljem Jovani sa blogom Jojini isprobani recepti u okviru igrice ajme' koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) a čija je ovomesečna tema mak...





Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 puta prepuno između ruku očišćenih listova spanaća (oko 500 g neočišćenog)
100-150 g jagoda
50 g listića badema

za dressing (preliv):
1 kašika sitno seckanog crvenog luka
2 kašike maka (nemlevenog)
1 kašičica meda
50 ml maslinovog ulja
1 manji čen belog luka
2 kašike aceto balsamica
morska so



Način pripreme:
Spanać sam očistila, ispirala u par voda i ostavila malo da odstoji u hladnoj vodi te dobro isprala i ocedila.



Za preliv sam pomešala sve sastojke za preliv i ostavila oko pola sata da odstoje.
Listiće badema sam blago ispekla na teflonskom tiganju stalno mešajući.



U činiju za salatu stavila sam iskickane listove spanaća, dodala iseckane jagode i prelila dressing-om... sve dobro promešala, servirala i posula listićima badema.



Ostale radove ovog kruga igrice možete videti ovde...

19 comments:

Jovana said...

Kakva divna i neobična kombinacija! SJAJNO!!;-))

J e l e n a said...

Veliki sam ljubitelj spanaća i jako se radujem jer ga sada kod nas ima tokom skoro cele godine na pijaci. Moram priznati da je ovaj sada odličan baš u ovom periodu i vidi se drastična razlika u odnosu na onaj zimski. Nisam nikada ubacivala spanać u salatu i ne znam da li bi imala hrabrosti da ga kombinujem sa jagodama. Ja bi ovo sigurno probala,ali moj dragi nešto sumnjam. Uvek sam za nove kombinacije. I ja ga često samo stavim da svene, ali i dalje ga kuvam za onu zaprženu klasiku. treba sve što možemo jesti presno. Odlično Olivera! Tvoj blog je zaista inspiracija.

Sanja Manasijevic said...

Ja bih od mog dragog dobila jedan pogled sa podignutom obrvom koji govori: nema sanse da to jedem! A ne da mi trazi ovako sta. Blago tebi. Mozda smuckam meni i ceri ovu salaticu da probamo :)

Nada said...

Krasno mi ovo izgleda dobro na fotkama, jako privlačno, a sigurna sam i da je ukusno, znam da je zdravo..jedino čekam prave domaće, one mirisne jagode, ove uvozne španjolske i talijanske me nimalo ne privlače....

Dajana said...

Špinat sam i ja prestala kuhati u vodi, samo ga opranog stavim u duboku tavu ili šerpu, s vodom koja je ostala na listovima, i na laganoj vatri kuham dok ne omekšaju, a onda ovisno o tome kako ga želim upotrijebiti prodinstam na maslinovom ulju s češnjakom ili poslužim kao prilog s uljem i limunom.
A mladi, baby špinat sam tek odnedavno otkrila i počela koristiti svježi i jako mi se sviđa. I već sam ranije viđala ovu kombinaciju s jagodama, moram se odvažiti i probati je.

Nevena Buljan said...

prediva salata, šrbala sam samo rikulu u kombinaciji sa jagodama tako da znam da je ovo prefino, resing mi je fantastičan, med, maslinovo i balzamični ocat, ma savršeno, vjerujem da je dragi bio oduševljen, i moj bi bio :D

Nevena Buljan said...

ispravak: probala, i dresing

Bite my cake said...

Ovo je jako zanimljivo, zdravo, ukusno. Mislim da sam negdje 3 puta jela svježi špinat kao salatu i zaista to volim

jubistacha said...

Odlična kombinacija boja. Izgleda zamamno na tanjuru!

Ana said...

Kakva luda kombinacija:)
Nikada mi ne bi palo na pamet da kombinujem jagode i spanac.
Nisam do sad jela svez, ali verujem da bi ova salata bila jedno interesantno iskustvo.

tanja said...

Predivna kombinacija sastojaka, zamamne boje, DIVNO! Da li bi to moj dragi probao, ne znam, mada, u ovako prekrasnoj izvedbi kao tvojoj sumnjam da bi rekao ne! :) Ako on ne bude htio, ostaće više za mene ;)- isprobavam obavezno!

Maja said...

Predivna kombinacija! Volim jagode u salati, najviše s pečenom ciklom, ali ovo prekrasno zvuči :)

Elisa said...

beautiful combination of colors! healthy, colorful and a delicious salad to welcome the warm weather!

have a wonderful weekend.

(I must attempt to continue my Croatian lessons, it's my wish to comprehend everything you write without having to rely on google translate!)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam cure na lepim rečima :) i nemojte se plašiti ovakvih kombinacija jer su baš dobre ;).

Miodrag Surac said...

Lepo, ukusno i puno vitamina, bas mi se dopada. Pozdrav...

Andrea said...

Obožavam špinat na sve načine pa tako i u salati. Ova kombinacija me totalno oduševila i moram je isprobati čim prije. Na fotkama jagode i špinat tako dobro funkcioniraju da sam očarana bojama i vedrinom. :)

Monika said...

i ja sam odustala od blanširanja špinata i blitve. ukusniji mi je kad se kratko pirja s češnjakom da uvene. svježi špinat nisam još probala samo zato jer nikako da naletim na baš svježe mlade listove špinata. kombinacija mi se jako sviđa, a posebno dressing. sjajno!

Branka - byB said...

ovo je definitivno novi pogled na špinat i kako tvoj dragi kaže skroz zanimljivo ! Ja ga za sada uglavnom prokuham , posolim, začinim maslinovim uljem i to je to. Vrijeme je da isprobam i ovakvu salatu. Kombinacija sa jagodama i dodatak maka je neobična ali djeluje jako primamnjivo. Jako lijepo izgleda, krasne boje !

Anonymous said...

Cesto pravim slicnu salatu ali ja jos dodam i narandze ociscene od onih belih opni a ostatak iscedim i isoristim u preliv. Eto ideje, mozda nekome i pomogne. Preukusno je!

Post a Comment