"Divlja" (sremuš) salata


Kad dođe proleće i lepo vreme a sa njim i mnoštvo raznog "zeleniša" jedino što nabavimo u većim količinama je maslinovo ulje i celo leto mogli bi živeti na salatama, barenom povrću i maslinovom ulju naravno... 


A kad sam već kod ulja jako me interesuje koliko vi ulja potrošite u toku jednog meseca (uopšte bilo kog ulja)? I da li uopšte koristite maslinovo i koliko često?



Potrebno je:

1 veza sremuša (divljeg luka)
1 veza peršun lista
1 veza rotkvica
1 crveni luk
50 g crnih maslina
2 kašike kapra
morska so
maslinovo ulje
aceto balsamico


Način pripreme:
Sremuš i lišće peršuna potopila sam u hladnoj vodi da malo odstoji i par puta menjala vodu, na kraju sve isprala pod mlazom ledene vode i dobro ocedila.


U činiju za salatu stavila sam, na pera, iseckan crveni luk, posolila ga i ostavila 10-ak minuta a onda dodala seckane masline, rotkvice, sremuš (koji sam iseckala), peršun list, kapar... i sve opet posolila i začinila maslinovim uljem i aceto balsamicom... promešala i servirala.

17 comments:

Mala kuharica Sandra said...

Bas ti je super ova salatica i krasne slikice! Super je sremus! I mi uzivamo u salaticama ovih dana. Evo, pitas za ulje... Mislim da ga dosta trosim; kuvam skoro svaki dan. Potrosim oko 1/2 l nerafinisanog suncokretovog ulja i oko 1 l nerafinisanog maslinovog ulja. Ostale masnoce (hidrogenizovane) tipa maslaca (margarin ne koristimo) oko 200gr mesecno, uglavnom za pripremu kolaca. Obicno (fabricki rafinisano) ulje ne kupujem, koristimo iskljucivo nerafinisana i hladno cedjena ulja.

Nevena Buljan said...

odlično, osvježavajuće za tople dane koji dolaze:)) ja obožavam ovakve salatice :D pogotovo sa ovoliko puno peršina :D Uh, mi isto trošimo puno ulja, meni ode 1 litra u mjesec dana bez problema jer i kuham na njemu, iako ponekad da uštedim ekstra djevičansko, kuham na običnom maslinovom ulju.

Nevena Buljan said...

a i ne samo da kuham na njemu već ga voli i ovako "na žlicu" :D, tj. umakati kruh u maslinovo :D

Bite my cake said...

Fantastična salata, ovakvi su obroci i više nego dobrodošli u ovo i ljetno vrijeme.A na maslinovom ulju živimo, dobivam domaće, s njime radim sve salate, a i kuham na njemu, dosta rijetko koristim bilo koje drugo ulje!

Sanja Manasijevic said...

Divna salatica!

Od ulja i masnoca koristim oko 1/2 litre domaceg maslinovog, koje mi je kolicinski ograniceno pa moram da budem stedljiva, potrosim i oko litre dve suncokretovog, zavisi od meseca i potorsim oko kilo svinjeke masti u tri cetri meseca, dobijem isto domacu lepu, dragi obozava krompirice pecene u masti. Margarin i maslac u zavisnosti od kolicine kolaca i prhkih testa, a da li jedno ili drugo zavisi od finansija....tako saramo. Na temu masti moram da kazem da volim i pilecu mast, al je nemam cesto.

Monika said...

divlji luk (ili medvjeđi luk) obožavam. ovdje u mom malom gradiću, u jednom šumarku raste kao blesav. zadnjih mjesec dana uživamo u njegovoj aromi, dakle ova salata je baš za mene. sjajna! što se tiče ulja, u zadnjih godinu dana koristim isključivo maslinovo ulje, i to domaćeg istarskog. kupujem od jedne poznanice. uvijek imam kod kuće suncokretovog ulja za svaki slučaj, ako recimo u neki biskvit ide ulje. maslinovo mi je recimo prejako za tu namjenu. a potrošnja je minimalna. ja nikad ne pržim u dubokoj masnoći, a po onbroku potrošim možda žlicu-dvije ulja + malo za salatu. dakle jedna litra mi traje minimalno dva mjeseca.

Laka kuharica said...

Moraću potražiti taj divlji luk negdje u prirodi, na placu ga se tu ne može kupiti. Pa da probam, jer salata izgleda svaršeno. Prava proljetna.

Dunja said...

Odlična salata, ima ga kod nas i u vezicama na tržnici kome je priroda pre daleko.

Maja said...

Stvarno zdrava salata,a lepo izgleda i kad se servira!!A sto se potrosnje ulja tice,maslinovo uglavnom koristim za salate,na suncokretovom spremam hranu,ali volim i u nekim jelima da stavim mast.

Maja Babić said...

Lepo ti je ovo :)
Maslinovo sam u jednom periodu koristila dosta, sad slabo. Kupim neko skuplje, pa necu da kuvam sa njim, a za salate mi slabo trosimo, i zapravo nema pojma koliko nam traje flasa maslinovog. Dosta. Trosimo suncokretovo, i to dosta, jer su mekike hit u poslednje vreme, a tu mora da se nalije dosta ulja da bi mogle lepo da se isprze. Zato kazem trosimo, ali nije da sve to pojedemo. Puter bolje da ne pokusavam da premerim koliko trosimo, margarin ne. Mast da, doduse retko, ali za neke stvari mi je nezamenljiva.

Kazi mi, posto ti dosta trosis maslinovog, koje bi mi preporucila za kuvanje, da nema onaj jak miris. E da, par meseci smo koristili ulje od semenki grozdja, to je bilo skroz fino, i prilicno neutralno.

lusitania said...

litra ulja suncokretovog mi traje oko 2-3 mjeseca, ovisno. ako je bozic onda manje jer cesce nesto prizim. za sve ostalo koristim maslinovo. znaci, salate, juhe, dinstano povrce... margarin koristim za kolace, uz ponekad i ulje suncokretovo ako tako kaze recept.

salata izgleda fantasticno, a sremusa ovdje nema :-(

Sweet Corner said...

uh, i mi uzivamo u medvjedjem luku ovih dana, isprobaj onaj recept iz casopisa za juhu, fenomenalna je! ja jako malo ulja trosim, najvise na salate za koje prednost dajem bbucinom ulju jer ga obozavamo, a posto na kraju ispada da je mast zdravija od ulja, sve sto pecem ili przim radim na masti.

Branka - byB said...

super salata ! Na ovakvim salatama bih i ja mogla živjeti i kada dođu topliji dani uglavnom su mi na jelovniku. Od ulja koristim samo maslinovo, domaće koje nabavljam sa Hvara, u prosjeku 1/2 litre mjesečno. "Obično" ulje tek tu i tamo koristim za nešto ispržiti pa litra traje duuuugooo......

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam mnogo drage moje na odgovorima...

Ja isto jako volim i koristim maslinovo ulje (nerafinisano naravno) i ode mi oko litre mesečno... Suncokretovo koristim jako retko i ne znam koliko mi traje (i trudim se kad god naletim da kupim nerafinisano)... puter deca koriste za mazanje i par puta godišnje za torte ;), eventualno neki kiš ali u poslednje vreme dosta retko... Mast ne volim pa je i ne koristim i tako...

Ebba, i mi isto obožavamo ulje na "kašičicu" i ponekad na brzinu ručak nam bude vruć hleb umakan u maslinovo ulje....mmmmm...

I dok sam ja kao mala jela hleba, masti i luka naša deca obožavaju tostiran hleb sa natrljanim belim lukom, preliveno maslinovim uljem i samo malo posoljeno...

Tamara domaće maslinovo ulje mi je želja probati jer nisam nikada a mislim da je tek ono ONO pravo...

Monika mene dragi baš pitao gde raste sremuš i gde bi se ovako mogao nabrati ali ja baš nisam stručnjak za to a i u ovom "betonu" nema takvog mesta u blizini...Vama "zavidim" na prirodnom okruženju ;)

Mamajac ne znam šta da ti kažem jer mi volimo miris maslinovog ulja tako da nam u pripremi hrane ni najmanje ne smeta čak šta više ;). A ulje od koščica grožđa je baš neutralno a nerafinisano pa za razliku od ostalih nerafinisanih ulja ne oseti se na ono od čega je napravljeno...

Jasenka čorbica sa sremušem mi je baš u planu ovih dana... ne stižem sve...

Andrea said...

Medvjeđi luk je ove godine veliki hit na zagrebački tržnicama i stvarno ga ima u izobilju. Sviđa mi se njegova aroma i definitivno bi mi i ova salata pasala. :)
Što se potrošnje ulja teško mi je reći točno koliko trošim. Sve kuham i začinjavam s maslinovim uljem, suncokretovo koristim za kolače ili za vrlo rijetke prilike prženja. Maslac samo za kolače i povremeno za pečenje nekog mesa. Maslinovo uglavnom koristimo naše domaće, a tata ga proizvede godišnje 15 - 20 l ovisi o godini. Najčešće nam to nije dosta (ali mi smo stvarno velika obitelj) pa još ponešto i kupimo.

Andrea said...

Eh da zaboravih reći da je tu i cijela garda kojekakvih egzotičnih ulja koja ponekad koristim. Najčešće su to sezamovo i bučino, međutim to nisu neke količine, možda 0,5 l na godišnjoj bazi. :)

Maja T. said...

Danas je ova salata bila na nasem stolu. Divna je! Vrlo osvezavajuca, prava prolecna! Recept odlican :)

Post a Comment