Keksići sa aloe verom i bademima

Ovi nadolazeći praznici i "zimska idila" prolaze pored mene ko slika bez tona... Sve vidim ali nikako ne reagujem i ništa ne osećam... Čak sam i prema snegu apsolutno ravnodušna... kad pogledam sinkića i pomislim kako sa čežnjom gleda u sneg koji pada naredila bi SNEGU da smesta prestane da pada i da se pretvori u neku bljuzgavu kišu... A ja "pahuljica" već dosta vidim na njegovom telu...
Ipak Deda Mraz uskoro stiže kod nas a naš zadatak je da mu ponudimo neki keksić pa je ovo još jedan u nizu onih koje ćemo mu ponuditi...



Potrebno je:

150 g mekog, belog, brašna
150 g oštrog, belog, brašna
na vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli
200 g putera
100 g smeđeg šećera
2 žumanca
ekstrakt vanile
60 g ušećerene aloa vere
100 g sirovih badema

i još:
smeđi i muskovado crni šećer za valjanje


Način pripreme:
Aloe veru i bademe sam iseckala na sitno.
U jednu činiju sam stavila obe vrste brašna, malo soli i prašak za pecivo pa sve dobro promešala.


U drugu činiju sam stavila puter i mikserom mutila dok nije postao fino penast, dodala sam onda smeđi šećer (koji sam prethodno samlela u fini prah) i mutila dok se sve fino nije sjedinilo. Na kraju sam dodala i žumanca i ekstrakt vanile i miksala još par minuta.


Onda sam u tu smesu dodala mešavinu brašna i varjačom sve blago promešala, dodala i aloe veru i badem i rukama sve fino umesila, testo onda podelila na dva dela i napravila dva valjka dužine oko 18 cm. Svaki sam uvaljala u smeđi šećer pa onda u prozirnu foliju i ostavila u frižider na par sati da se dobro ohladi.


Po vađenju iz frižidera uvaljala sam još malo svaki valjak u crni muskovado šećer a onda sekla diskove debljine oko 5 mm, stavljala u pleh na papir za pečenje i pekla na 180 stepeni oko 14-16 minuta... čim su blago krenuli da rumene po ivicama izvadila sam ih iz rerne, sačekala malo da se prohlade na plehu a onda ih izvadila na rešetku da se skroz ohlade pa spremila u limenu kutiju.


Ova količina je za 40-ak keksića (dva pleha) prečnika oko 6,5 cm.


I da, ako ne možete naći ušećerenu aloe veru (koje bi trebalo biti u prodavnicama zdrave hrane) možete staviti ušećereni ananas ili suve brusnice ili...može i bez toga :)

17 comments:

J e l e n a said...

I ja gledam sneg sa prozora i sećam se zime 2004. kada je ceo grad bio okovan ledom i snegom i kada su jelke spuštale svoje grane do zemlje od težine snega. Kada je sve škripalo od snega i kada je čovek mogao da ostavlja otiske po njemu onako belom. Ovo sad, pa bolje i da nije padalo. MAda, nije Nova godina bez snega i razimem radost dečiju.
Nikada nisam radila nešto sa Aloe verom i sigurno je ima u zdravoj hrani. Jako su lepi i zdravi ovi keksi i Deda Mraz će biti oduševljen!

Unknown said...

Ja se snjegu više ne radujem ali razumijem djecu. Nema više djeteta u meni:)
Jučer se nikako nije mogao otvoriti ovaj post, ali vidim sređeno je:)
Prekrasni keksići samo da se dočepati aloe vere!
Slike su čarobne!

Ana said...

Slika bez tona, odlicno si to definisala, jer upravo je to moje trenutno stanje vezano za praznike.

Nisam nikada probala alou, bas me zanima kakvog je ukusa. Potrazicu...

Pozdrav i da ozdravite sto pre, pa na sankanje :)

Tadeja said...

Ajoj, znam kako ti je! :( Stvarno je bilo dosta i već bi bilo vrijeme da prođe. A snijeg, ako već ne prestane sad padati, neka zapadne taman dovoljno za sanjkanje i za jedno 3 tjedna, mjesec dana, da ga se i on nauživa!
Nisam ljubitelj aloe vere, osim u kremama za lice i tijelo. :) Doduše, osim u nekim jogurtima i sličnim proizvodima, nisam je imala prilike niti probati. I prethodno kolačići i ovi mi izgledaju odlično i ako budem imala priliku, svakako ću isporbati. :)

Laka kuharica said...

Nisam ljubiteljica snijega i zimskih "radosti". želim si tople krajeve, jugo, valove, vlagu.... Tada se i bolje osjećam. Ali, keksići su savršeni i znam da se zaista lako pripremaju, a to je bitno. Alou veru sigurno neću naći, ali zato ću koristiti nešto drugo.

Nevena Buljan said...

Jako zanimljivi keksići, iako ne bih znala gdje nabaviti ušećerenu aloe veru, u bio dućanu je nisam još uočila.. probala sam je i ja u jogurtima ali nije me se previše dojmila tako da mislim da bih je izostavila u ovim keksićima ili kako savjetuješ zamijenila nekim drugim voćem. Svakako vjerujem da su jako fini a i sviđa mi se kako si ih još dodatno uvaljala u muscovado. :o) i želim brzo ozdravljenje tvom sinu :)

Sanja said...

Jako neobični kolačići ali mi se jako sviđaju :) Pratim :)

Jovana said...

Neobični ali savršeno izgledaju!! I mene je ove godine uhvatila manija za keksićima i kuglicama pa sam odlučila i da ih pravim za NG i Božić !! :-)))

Casa de vainilla said...

Bas su medeni! Nisam se jos susretala sa aloe verom u kuhinji pa nisam sigurna kako i da li bi nam se dopala :)
Tvom sincicu zelim brzo ozdravljenje i da sto pre jurisa po snegu :)

Monika said...

sinčiću želim da što ptrije ozdravi da se može igrati na snijegu i uživati u praznicima. keksići zvuče i izgledaju super. s ušećerenom aloe verom se još nisam susrela, ali baš sam danas nabavila ušećereni đumbir za kojeg mislim da bi bio odlična zamjena.

Sweet Green said...

mmmm divota...kakava divna kombinacija. Nadam se da ce se sin odmah oporavit od aloe vere. i ja sma jednu zimu docekala s kozicama, kad je kcer imala 2,5 god., a sin samo 3 mjeseca i sav se osuo :( suosjecam i nadam se da cete sto prije na snijeg. sve najbolje!

Вера said...

Stvarno mi se dopada,trazila sam usećerenu aloju ali nisam nasla.Radiću sa ananasom.Sretna Nova 2011!

mignonne said...

Keksici su zaista lepi i neobicni, prvi put se sada susrecem sa usecerenom alojom, ne znam da li se to moze naci ovde, pogledacu... malisi zelim da se sto pre oporavi, a sve vas puno pozdravljam i zelim svako dobro u Novoj godini i za nastupajuce praznike!;)))

Just Cake Girl said...

Zanimljivi sastojci :) predivno izgleda...inače, baš smo jučer razgovarali s prijateljima da li je sve to bilo drugaćije kad smo bli klinci? jer sad nitko od nas nema osjećaj blagdana, kako kažeš čak ni snijeg nije više veselje nego muka sa autom....nadam se da će iduće godine biti bolje :)

mirjana said...

Keksici izgledaju predivno,ali ne mogu da zamislim okus jer aloaveru nisam nikada probala ,a posebno ne usecerenu ..vidis sada trebam i na to paziti u trgovini !!!
Sretna Nova Godina i brzo oporavak tvom sinu !!!

Sanja Manasijevic said...

Ni ja nisam nikada probala aloa veru i ne mogu ni da zamislim kakvog je ukusa. Eto meni domaceg. Keksi izgledaju predivno..
Ozdravite brzo!

Andrea said...

Koja odlična kombinacija, jako volim tu ušećernu aloa veru iako je baš rijetko nađem. Kad je opet kupim obavezno ću isprobati ove keksiće. :)

Post a Comment