Keksići od rogača i zobenih pahuljica

Ove godine vreme me opasno jede i tako mi klizi kroz prste da ga ne mogu uhvatiti... Boginje dodatno komplikuju stvar (i taman kada prolaze njoj počinju njemu) a osećaj praznika je i više nego nikakav, čak i kad izađem u "raskošno okićene" centre i grad nekako osećam neku šupljinu, prazninu ili šta već...
Ipak nekih keksića će biti i na našem stolu, mada mislim mnogo manje vrsta nego pre. Zato je zgodno od jednog testa napraviti više različitih stvari, barem prividno... Ja sam došla na 4 ideje tako da su ovi keksići 4 u 1...
Još jedna njihova specifičnost je fino mleveni domaći rogač... Mislim ovde naći tu stvar je ravno naučnoj fantastici i sve što sam ja uspevala naći je onaj jako grubo mleven, da ne kažem grombuljav... A ovaj dolazi od meni jako drage blogerice Tadeje i njene drage i predrage Timne i zato ove keksiće posvećujem njima kao zahvalnost što su mislile na mene i obradovale me ovako lepim poklonom... Hvala vam draga od srca :)



Potrebno je:

za keksiće:

suvi sastojci:
70 g fino mlevenog brašna rogača
70 g mrvljenih zobenih (ovsenih) pahuljica
140 g mekog, belog, brašna
prstohvat soli
na vrh noža praška za pecivo


ostali sastojci:
100 g putera
100 g mlečne čokolade sa lešnicima
70 g smeđeg šećera
1 veliko jaje


za dekoraciju :
1 belance
50 g prah šećera
20-ak polovina oraha
100 g mlečne čokolade
malo grilijaša
100 g bele čokolade
malo kokosa
50 g noisette milka čokolade


Način pripreme:
U jednoj činiji pomešala sam sve sastojke koji se navode kao "suvi sastojci".
U električnoj seckalici usitnila sam što sam više mogla jako hladnu čokoladu sa lešnicima i smeđi šećer.
U drugoj činiji sam dobro umutila puter pa dodala mešavinu šećera i čokolade i nastavila sa miksanjem dok se sve fino nije povezalo a onda dodala i jaje i mutila dok se nije "zabelilo"... Mislim ne može se zabeliti kad tu ima i čokolade i svega ali smesa je vidno postala svetlija.


Ostavila sam onda mikser i varjačom mešala dodavajući mix suvih sastojaka... mešala sam tek toliko dok se svi sastojci nisu spojili a onda testo umotala u prozirnu foliju i ostavila u frižider na minimum pola sata, može i par sati a može stajati i preko noći (kako vam odgovara).


Kada je došlo vreme za valjanje između dva lista papira za pečenje tanjila sam testo na jedno 3-4 mm debljive i vadila razne oblike tj. po četvrtinu u obliku zvonca, jelkica, a ostatak krugove prečnika 5 cm s tim da sam polovinu tih krugova koristila za preklopljene keksiće punjene noisette čokoladom (na jedan krug bi stavila čokoladu pa preklopila drugim krugom i nežno stisnula skroz u krug).


U dubokoj a uskoj posudi sam dobro umutila belance pa dodala prah šećer i opet fino umutila pa onda prebacila u kesu za zamrzivač, odsekla mali vrh i onda stavljala to belance na one preostale krugove, s tim da nisam išla baš do ruba, od gore sam stavila i po polovinu oraha.


I sad... jelkice i zvonca tj. kekse bez dodataka pekla sam po 10-12 minuta na 180 stepeni, preklopljene keksiće punjene čokoladom pekla sam 15-17 minuta na 180 stepeni a okrugle keksiće sa belancetom od gore prvo 10 minuta na 170 stepeni a onda nekih 30 minuta na 120 stepeni tj. dok se belalce nije stvrdnulo.


Sve keksiće sam prvo 2 minuta ostavila u plehu, da se malo stvrdnu, a onda ih vadila na žicu da se skroz prohlade s tim da su punjeni keksići još bili posuti prah šećerom i smešteni u kutiju, ovi sa belancetom isto su bili gotovi a zvonca sam do pola umakala u mlečnu čokoladu i mleveni grilijaš a jelkice u belu čokoladu i kokos... sledilo im je stvrdnjavanje na papiru za pečenje a onda metalna kutija...


I to bi bilo to... A da... Dobila sam 12 jelkica, 10 zvonca, 10 punjenih keksića i 20 keksića sa belancetom i orasima... I još da kažem da grilijaš pravim tako što odmerim istu težinu šećera i oraha i onda šećer stavim na umerenu vatru, kada se skroz rastopi i karamelizuje dodam orahe, promešam i sve zajedno izlijem na papir za pečenje a onda kada se dobro ohladi sameljem u električnoj seckalici...


I sad zaista mislim da sam rekla sve što treba a i ako nisam ne zamerite jer ovih dana pravim toliko grešaka i gluposti na svim poljima da se i sama sebi čudim jer to uopšte ne lići na mene...


I da... ipak nisam sve rekla... ŽELIM VAM SVIMA LEPE PRAZNIKE, zdravlje vama i vama dragim ljudima, puno smeha, optimizma, lepih trenutaka... ma sve naj, naj bolje...



Ovaj,moj, recept objavljen je u sedmom broju časopisa REPETE...


20 comments:

Monika said...

nadam se da će malci brzo ozdraviti i da ćeš ipak osjetiti blagdansko raspoloženje ove godine. keksići su super, ideja za 5. posebno su mi lijepi ovi sa orasima i snijegom od bjeljanjaka. sve najbolje želim tebi i tvojoj obitelji draga!

Vali said...

Svi su mi prekrasni! Kod tebe je sve uvijek tako pedantno i uredno. Fotke divne! Neka djeca sto prije ozdrave i uzivajte u praznicima!

Jovana said...

Jednostavni a savrseni !!Slike govore vise od reci!! Sve pohvale kao i uvek !

Nevena Buljan said...

Prekrasno! rastopila sam se nad ovim tvojim keksima i prekrasnim fotografijama! :)) Nadam se da će brzo ozdraviti tvoji mališani.. i želim tebi i tvojoj obitelji sve najbolje i da što ljepše provedete ove blagdane! :)

Sandra said...

Predivno...Fantasticne fotke, i super recept!

Еoc said...

perfect idea :)
All the best for the holidays :)

jubistacha said...

Bit će bolje sljedeće godine. Keksići i fotke su savršeni. Sve najbolje.

Casa de vainilla said...

Ovde je naucna fantastika pronaci rogac u bilo kakvom izdanju tako da ti ja zavidim i na tom krupno mlevenom :)
Keksici izgledaju prelepo, a fotke bozanstveno!
Nadam se da cete uskoro da se resite boginja pa da ostale pripreme pred Novu godinu obavite svi zajedno, zdravi i srecni :)

jasna varcakovic said...

Fina kombinacija...I keksici su ti prekrasni!

Iiiii said...

Divne slike! Sve najbolje i tebi i tvojoj obitelji!!!

Andrea said...

Znam da je grozno kad su klinci bolesni ali mislim da je ovo bolest koju dobro da prebole čim prije. Ubrzo će ozdraviti i sve će biti super. :)
Ni ja nisam u nekom božićnom raspoloženju ove godine, ma ja nisam nikad u božićnom raspoloženju, mislim da me stvarno dotuče ta histerija i sva taj kič. Nije mi je to to. Bez obzira na sve i ja sam napravila par keksića, čisto da imam što grickati. :)
Jako mi se sviđaju sve tvoje kombinacije, a rogač jako volim tako da bi mi se ovi sigurno sviđali. :)

Sweet Green said...

Super su mi ovi keksici s rogacem, bas dobra ideja. Sretan ti Bozic i cuvaj djecicu, nadam se da ce se sto prije oporaviti. Sretno!

mojamediteranskakuhinja said...

sve verzije keksića super izgledaju i sigurno su svi jako fini. Rogač obožavam!
preslatki su ti medo i mali sob - jako "fotogenični".
Želim ti sretan Božić i da ti djeca što prije ozdrave!!

Tadeja said...

Hvala tebi na ovakvim kreacijama od rogača! :) Prekrasno su ispali, fotografije preslatke! Brzo ozdravljenje klincima želimo i svima sve najbolje u Novoj i za nadolazeće blagdane. :)

Josipa said...

Sve najbolje za blagdane i nadam se da si pronašla božićni duh kroz druženje s obitelji jer to je ionako najbitnije! Keksići su svi odlični i stvarno je praktično od jednog tijesta napraviti više vrsta :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage moje i ja svima vama želim SREĆAN BOŽIĆ... Ovih dana smo prebdila nad krevetom sinkića koga je drmala temperatura dan-noć ali kreće polako na bolje... doduše kao nov biće ja mislim za mesec dana jer ima toliko rana po telu da... grrrr... baš smo gadno prošli ali ajde sad... Ko zna zašto je to dobro...
Još jednom svako dobro vam želim :)

Anonymous said...

Predivni su keksici,slikice su savrsene.
Srecan ti Bozic draga,tebi i tvojoj porodici.Veliki pozdrav!

Jupiter Family said...

Срећна Нова година!
Новогодишњи ватромет славља 2011 Пут око света
хттп://фиреворкс2011.блогспот.цом/
Демо на ИоуТубе
хттп://иоуту.бе/ииПвТ_нхХт8?хд=1

nevencica said...

Maslinka, htela bih da pohvalim tvoj blog, redovni sam citalac i degustator. Moja mala porodica je odusevljena kolacicima od rogaca a mene je vratilo u detinjstvo, jer je moja mama to cesto pravila u nasoj kuci. Bozic je vec iza nas ali da znas da se za Badnje vece spremalo nekoliko tvojih jela i da smo svi bili vrlo zadovoljni zahvaljujuci tebi! Pozz, Nevencica!

JA U KUHINJI... said...

Nevencica, jako mi je drago da su vam se svideli keksići a i sve ostalo što si isprobala...
Hvala na lepim rečima jako si me razveselila sad i jako mi je drago da ti se sviđa ovo što radim, pozdrav! :))

Post a Comment