Pita sa patlidžanom

Razvlačenje tankih kora za pitu večito mi je bila misterija... tačnije nikada preterano nisam ni razmišljala o tome :). Moja mama je uvek pravila pite sa domaćim korama i pravila ih je ovako... i meni je to bilo normalno... Jako rano sam i sama naučila da je pravim i uvek sam volela da mi kore budu tanje, da pruteve ne lepim jedan uz drugi i da sve bude fino neizmerno hrskavo... Okrajci su mi posebno bili dragi...
A onda kada sam krenula da se interesujem za sve te stvari viđala sam žene koje zaista čine čuda sa testom... tanje kore do besvesti i svaka od njih ima moj duboki naklon... Ja sam imala par izleta u to ali ništa više od toga. Doduše naučila sam da pravim pravi pravcati burek gde su kore zaista super tanke i sve to ali ipak ide dosta ulja ili masti i onda mi sve to bude teško u stomaku i ne baš za stalno jesti.
I znači posle dugo vremena rešila sam napraviti pitu kako sam je pravila kao mala, doduše recept je pretrpeo dosta izmena, dala sam mu mediteranski šmek i uz finu salaticu mi smo neizmerno uživali...




Potrebno je:


za testo:
300 g mekog belog brašna
100 g fino mlevenog (ne palente) kukuruznog brašna
pola kašičice morske soli
100 ml belog vina
oko150 ml vode

50 ml maslinovog ulja
malo belog luka u granulama


za fil:
2 patlidžana srednje veličine
3 čena belog luka
1 kašika kapra
1 veza mladog luka
malo maslinovog ulja
malo morske soli


Način pripreme:
Patlidžane sam oljuštila pa fino iseckala na sitne rezance (ja imam ručnu seckalicu za to a može se i narendati na krupno)... Posolila sam i ostavila pola sata da odstoji.


Na malo maslinovog ulja propržila sam na listiće iseckan beli luk a onda ga izvadila (deca se uvek grabe oko tog luka jer ga prosto obožavaju) pa na istom ulju prodinstala seckan crni luk (posolila sam ga malo da lakše pusti tečnost). Kada je omekšao dodala sam dobro isceđen patlidžan, posolila i 15-ak minuta dinstala tj. dok patlidžan nije omekšao. Dodala sam još sitno seckan kapar, sve fino promešala, podelila na 3 dela i ostavila da se prohladi.


Za testo sam u činiju stavila obe vrste brašna i so, promešala pa dodala vino i vodu i zamesila testo.
Kuglu testa sam podelila na 3 dela pa onda svaki deo na po 3 dela (na kraju bude 3 pruta pite a u svaku koru idu 3 kružića). Malo sam razmesila svaku kuglicu, ostavila da odstoji 15-ak minuta a onda oklagijom rastanjila na lepinje u prečniku oko 10-15 cm.
U maloj činijici sam pomešala maslinovo ulje i beli luk u granulama.


Na jednu lepinju sam onda stavila 2 kašičice pripremljenog ulja, na nju stavila drugu, okrenula je pa stavila treću... Isto sam ponovila i sa preostalim lepinjicama dobivči tako 3 kore.


Rastanjila sam onda svaku koru... ne onako super tanko ili šta već već koliko sam imala prostora... Ravnomerno raspodelila fil, umotavala sa 2 strane do pola i prebacivala na pleh obložen papirom za pečenje i namazan sa malo začinjenog maslinovog ulja (da donja kora bude fino hrskava)... Od gore sam isto prelila onaj ostatak začinjenog ulja...


Pekla sam 35 minuta na 200 stepeni a onda sačekala da se pita malo odmori pa sekla parčiće i servirala uz zelenu salatu začinjenu solju, maslinovim uljem i vinegarom...


Naravno da možete koristiti i neki drugi fil koji vidite ovde ali onda je bolje koristiti samo obično suncokretovo ulje, a vrste brašna možete kombinovati prema svom ukusu...


10 comments:

Casa de vainilla said...

Pita izgleda odlicno! Moj dragi obozava patlidzan (sto se za mene bas ne moze reci) i on bi se, verovatno, raspametio ovom piticom :)))

Shangri La Food said...

mmm kako fino.

i ja najviše volim okrajke :)))))

Unknown said...

Ja volim sve od patlidžana ali nikoga nisam uspjela naučiti jesti ih. Pita mi izgleda izvrsno a meni je svaka dobra, tanka ili ne...

mignonne said...

Meni su isto krajevi testa najomiljeniji za grickanje, tako fini i krckavi...a nadev je super, ne bih se ovoga nikada setila;)))

Nevena Buljan said...

Ma pita je savršena, posebno mi se sviđa dodatak vina u tijesto, mora da ima divan šmek! :))

Un Mondo di Sapori said...

ufff, kako bih ovo sad smazala :))))

Nela said...

Steta sto je tvoj blog vec bio pod FBI istragom - mmm sve bih probala!!! :))))

Pite su super - ja bas volim patlidzan (mi u Boki kazemo "balancana" valjda od italijanskog "melanzana"), ali ga ljudi oko mene rijetko vole... Obicno kod njih prodje samo ako je "zamaskiran" u nekoj pasti primavera i sl. Bas steta :)

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam :)
Nela drago mi je da ti se recepti svidjaju :), a gde si ti u Boki?

Josipa said...

ovo mi je baš onako lagano i fino ljetno jelo! :) sviđa mi se jer obožavam patlidžan :)

Andrea said...

Koliko god se trudim nikako ne mogu razvući te kore da budu onako prozirno tanke. I ja sam odustala od toga, ne da mi se gnjaviti s tim. :)
Definitvno sam za ovaj tvoj način razvlačenja kora, ovo izgleda tako lijepo i hrskavo da bi sad odmah jedan komad. :) Jako mi se sviđa i ovaj mediteranski nadjev. :)
Za mene je ovo savršeno.

Post a Comment