Varivo od leblebije

Ranije nisam bila neki ljubitelj leblebija... doduše jela sam ih samo onako kao grickalice... Sada, otkrila sam, mnoge druge načine spremanja i ljubav se rodila...



Potrebno je:

400 g leblebije (slanutka)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
300 g bukovača
200 ml paradajz pirea
par zrna bibera
2 lovorova lista
so, biber
1 kašičica mlevene suve paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
malo ulja


Način pripreme:

Leblebiju sam prelila vodom i ostavila preko noći a onda sledećeg dana odlila tu vodu, sipala drugu, stavila par zrna bibera i dva lovorova lista pa kuvala oko sat vremena tj. dok leblebija nije omekšala.


Na malo ulja prodinstala sam sitno seckan luk, pa kad je luk omekšao dodala seckanu šargarepu a malo kasnije i bukovaču. Dinstala sam dodavajući po malo vode u kojoj se kuvala leblebija a onda sam posle jedno 15-ak minuta dodala i leblebiju (vodu sačuvala da je kasnije malo po malo dodajem), paradajz pire, ljutu i slatku mlevenu papriku, malo soli i bibera.


Sve zajedno distala sam 30-ak minuta dodavajući po malo tečnosti u kojoj se kuvala leblebija a pri serviranju od gore sam posula sa malo peršun lista...



Ovaj moj recept je objavljen u specijalnom, posnom, izdanju časopisa "Hrana i vino" pod nazivom INTERNET@lije 2 februara 2010.-te godine.

12 comments:

cosmo2503 said...

Ja samslanutak/leblebiju upoznala kao grickalicu i kada sam se prvi put srela sa kuhanom nisam znala ni o čemu se radi.
Variva su u mojoj kuhinji zastupljena i nastojim da budu što više na našem stolu jer su zdrava i hranjljiva.
Bez mesa bi mogla komotno živjeti i tvoje posno varivo je jedan izvrstan primjer kompletnog jela bez mesa, a da se zadovolje sve potrebe.

Monika said...

ja sam tek nedavno otkrila slanutak i oduševila sam se njime. ovo varivo je baš po mom ukusu. fenomenalno je!

Andrea said...

Kod nas se slanutak oduvijek spremao kao varivo s krumpirom i to jako volim, međutim nikad ga nisam jela kao grickalicu. Ovo tvoje varivo zvuči jako ukusno, ovo bi meni bio savršen ručak za zimske dane. :)

Jafi said...

Predivan rucak :))

Maja said...

Nikada nijesam jela leblebije kao varivo i ne mogu da zamislim kakvog su ukusa kad su kuvane...ostaje mi jedino da ovaj recept isprobam:)

Branka said...

Ja jako volim slanutak i na neki način je hrana mog djetinjstva, dosta nam ga je kuhala baka ,a sada isto tako mama. Kod nas se više radi "na juhu" nego kao gusto varivo. Tvoje varivo mi odlično izgleda !!

Laka kuharica said...

Volim slanutak, naročito ovako s povrćem. Odlično.

Iiiii said...

Kod kuce nismo nikada jeli slanutak, a onda sam otkrila humus...i ostalo je povijest:)
Probat cu ovaj cuspajz sigurno!

Sweet Corner said...

ja se jos nisam sprijateljila sa slanutkom, a nadam se da hocu jer ti ovo izgleda fenomenalno!

Unknown said...

Ja sam slanutak otkrila živeći u Dalmaciji i jela sam ga kao varivo onako s krumpirom i još uz dobro maslinovo ulje to je fenomenalno. Ovaj način mi je isto izvrstan.

Ljiljana said...

Obozavam slanutak, super ti je recept. Kuvacu ovo obavezno do kraja nedelje :))

Sanja said...

Cini mi se sjajno. Nisam ni ja do skoro jela leblebiju, ali sada daaaaa. Jako je fina i ako imas priliku probaj i brasno, mmmmm kako je ukusno.

Post a Comment