Oslić sa limunom

Ovog meseca Lana sa blogom La cuisine creative, u okviru igrice ajme' koliko nas je (koju je pokrenula monsoon), zadala nam je temu agrumi, i ovo je moja ulaznica... Jako lagano za napraviti a jako fino za "papati" :)



Potrebno je:

500 g fileta oslića
500-700 g krompira
1 glavica belog luka
2 limuna
2 šake zelenih maslina
1 kašika kapra
oko 70 ml maslinovog ulja
malo suvog peršuna
morska so



Način pripreme:

Filete oslića sam ostavila da se odmrznu a onda ih posula sokom pola limuna i ostavila na pola sata.
Krompir sam oljuštila, isekla na deblje kolutove i poređala po dnu vatrostalne posude (obložene papirom za pečenje), poprskala sa malo maslinovog ulja i stavila u rernu na 200 stepeni, 30 minuta. Da, "pobacala" sam i neočišćene čenove belog luka (osim jednog koji mi je trebao za sosić).


U međuvremenu sam napravila sosić od izgnječenog čena belog luka, sitno seckanog kapra, sitno seckanih maslina, malo peršuna, maslinovog ulja i soka od pola limuna.


Jedan ceo limun sam isekla na tanke kolutove i kada je prošlo 30 minuta kako je krompir u rerni izvadila sam činiju, poređala ribu, prelila svaki file sa po kašičicom sosa, poređala kolutove limuna i vratila u rernu na sledećih 30 minuta.



Posle 10 minuta sam ocedila tečnost koja se stvorila jer je maltene ceo krompir plivao u njoj... Naravno pazite da vam u sudoperu ne ode i krompir, riba, limun... kao što je meni malo falilo...
I znači posle pola sata izvadila sam ribu na jedan tanjir a krompir podigla malo višlje gornjem grejaču, uključila program grill i malo ih zapekla da porumene (nije obavezno ali eto...).



I onda je sledilo serviranje na tanjir... prvo krompir, na to riba, po koji čen belog luka, malo maslina i kapra pride i naravno dok jedete prelivajte ostatkom sosića...
Uz čašu belog vina milina...

Ostale radove ovog kruga možete videti ovde...

11 comments:

Ljiljana said...

Oslic bas mnogo volim, mogla bi svaki dan da ga jedem da dete ne pruza otpor :)))
Super ti je recept :))))

Laka kuharica said...

Super fotke! Ribu volim, pa tako i oslića, volim i marinadu, samo mi smeta češnjak (makar ga volim) jer sam nakon njega žedna, pa smrdim, pa tako....

Nada said...

Jako često kuham oslića ili ga pržim, volim jako tu ribu,posebno jer nema sitnih koščica i baš mi je fina..Sviđa mi se recept..

Monika said...

jako fino...baš volim ovako nježnu ribu u kombinaciji s limunom...

Sweet Corner said...

ovo bih mogla svaki dan jesti:)))

Branka said...

ovo je izvrsno, slično i ja znam pripremiti ali mi ne izgleda ni približno dobro kao ovo tvoje . Odlični su svi sastojci uz oslić, a serviranje i prezentacija savršeni !!

Andrea said...

Prekrasan ručak, volim svu ribu tako da je ovo baš po mom ukusu. :)

cosmo2503 said...

Mogu reći samo da je ovo fino jelo i po mom ukusu. Krasno pripremljeno i lijepo prezentirano. Ovo je jelo koje bi rado spremila jer u kući volimo bijelu ribu iz pećnice.

Josipa said...

ovo je pravi morski ručak :) jako fino!¨:)

Unknown said...

Sve mi se ovdje sviđa. Ribu volim, pogotovu filete (nema čišćenja), i sviđa mi se što se peče u pećnici, nema tava i prskanja po špaheru.
Milina:)))

Tadeja said...

Ja to vrlo slično i inače radim, tako da vjerujem da je odlično, a limun mora dati još posebnu notu. Složeno je i pofotkano izvanredno! :)

Post a Comment