Gulaš od pečurki sa domaćim farfallelama

Ovo je jedno sasvim jednostavno jelo, sa sasvim "običnim" namirnicama za koje vam je ipak potrebno malo više vremena ako ne želite da obarite kesu kupovne paste već da je napravite sami.
Ja sam ovog puta bila raspoložena za petljanje po kuhinji pa sam, zajedno sa našim sinkićem, uživala u pravljenju... U stvari sasvim neprimetno ja sam postala njegov pomagač... On sa svojim slatkim prstićima i 7.5 godina je pravio farfalle, seckao pečurke, te probao i rekao da trebam dodati još "tri zamaha soli i dva zamaha bibera" a posle sledeće probe rekao "E sad je dobro"... Naravno i dok je jeo hvalio je uz opasku "pa naravno da je dobro kada sam ja spremio"... Zaista je bio fantastičan pomagač ovoga puta...



Potrebno je:

za pastu:
3 jaja
300 g brašna
5 g soli


za gulaš:
500 g pečurki
2 velike glavice crnog luka
50-100 g pancete
malo maslinovog ulja
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
1 kašičica brašna
so, biber
1 lovorov list
50 ml belog vina
vode po potrebi

i još ako volite baš ljuto 1 ljuta papričica


Način pripreme:

U činiju za mešanje sam stavila brašno i so, dobro promešala pa u sredini napravila "rupu" i tu stavila jaja. Polako sam rukama krenula sve zajedno da mešam i na kraju zamesila lepo i elastično testo. (Zavisi od veličine jaja možda će vam trebati još malo brašna ili vode). Umotala sam testo u providnu foliju i ostavila ga 15 -ak minuta da odmori.


Radnu površinu sam posula brašnom a onda uzela trećinu testa i rastanjila što sam tanje mogla a onda sekla pravougaonike dimenzija 4 x 2,5 cm. Sinkić se tu negde priključio i kontrolisao da li svaka traka ima širinu tačno 4 cm ili sam negde zabušila.


Onda smo, u početku zajedničkim snagama a posle je samo on, "štipkali" pravougaonike i ređali na krpu koju smo pre toga blago posuli brašnom. Moje je samo bilo da rastanjim i ostatak testa... (Ako neće da vam ostaju mašnice pokvasiti prste pa probajte opet). Pastu smo onda ostavili da se malo prosuši do vremena za kuvanje a ja sam prešla na gulaš.


Na malo maslinovog ulja propržila sam seckanu slaninicu a kada je fino porumenela dodala i sitno seckan crni luk... Malo sam posolila i dinstala dok luk fino nije omekšao a onda sam dodala seckane pečurke, poklopila i dinstala na laganoj vatri... S vremena na vreme promešala i kada je isparila tečnost dodala lovorov list, malo belog vina i nastavila sa dinstanjem. Posle nekih 20-ak minuta dinstanja pečurki dodala sam po kašičicu obe vrste paprika, malo brašna, soli, bibera i malo vode pa sam krčkala još nekih 10-ak minuta i to je bilo to.


U velikom loncu sam zagrejala puno vode pa kad je provrila, posolila je i ubacila pastu. Od kako je voda ponovo provrila kuvala sam 4 minuta, probala, videla da je gotovo i sklonila s vatre, procedila i servirala.


Znači na tanjir za serviranje sam stavljala prvo farfalle, zatim gulaš od pečurki, po koji kolut ljute papričice i suvi peršun list...


16 comments:

Vali said...

Pohvala sinčiću i pohvala farfallama (savršeno su ti ispale)! Baš sam bez ideje, imam šampinjone u frižideru i ovo danas radim (s barilla tijestom za sad ;) )

Dajana said...

Kakav krasan pomagač i budući kuhar :)))
Jako lijepo

cosmo2503 said...

Baš ste se lijepo zabavili i korisno u druženju proveli vrijeme. naravno, napravili ste i predivan ručak. Čestitke oboma:-)

Laka kuharica said...

Ovo mi se jako sviđa, a sinu 5 za trud i umijeće. Dečki isto vole kuhati i mrljati po kuhinji, na žalost to ih ne drži dugo. Moj sin je čak jednom pekao i kolač, ja sam mu asistirala, tako je tražio. Danas-nula bodova. Ah!

Josipa said...

lako je kuhati uz takvog malog pomagača :)) sve pohvale za sinčića, treba se učiti od malih nogu kuhati, a ne samo kasnije u životu ovisiti o supruzi... svaka čast! :) gulaš je savršen :)

Unknown said...

Blago mami svojoj! Lijepa djeca. Odavna nisam pravila nkakvo tijesto. Baš sam se razlijenila. Nažalost, ovi moji nisu ljubitelji gljiva, ali ja bih rado jedan ovakav gulašić!

Andrea said...

E pa svaka čast malcu jer jelo izgleda vrhunski. :)
Obožavam raditi domaću tjesteninu ali farfalle sam radila svega jednom i to samo do pola. Bilo mi je prenaporno rezuckati male komade i onda ih formirat u mašnice... :)

Jako mi se sviđa ovaj gulaš, to je nešto potpuno novo za mene. Sigurna sam da bi mi se jako svidjelo. :)

Marija said...

:)

Super ti inace razvijas ovo testo bez masine.

Tadeja said...

Slatke male vrijedne ručice! :)
Tijesto ti je super ispalo, a obožavam svježe domaće, a o gulašu da ne govorim!

Nada said...

Super mi je to, i moje djete bi često kuhalo. Ja bi se mogla i udaviti u ovakvoj hrani!

Monika said...

Blago tebi sa ovakvim pomagačem! :) I gulaš i tjestenina su fenomenalni. Ja baš jako volim ovakva jela.

Nevena Buljan said...

savršeno jelo i svaka čast tvom mališanu, farfallice su preslatke, a gulaš skroz po mom guštu! :-)))

Maja Babić said...

Bravo za sinkića, a tebi više ne znam šta bih rekla što već 100 puta nisam! Mnogo mi se dopada cela kombinacija, narocito domaca testenina.

Branka said...

odlično jelo, a uz takvog pomagača nije moglo ispasti drugačije. Bravo za izradu paste i za sve ostalo, sviđa mi se recept i ovo što vidim :)

Sweet Corner said...

ma savrseno, a kako ne bi i bilo uz ovakvog pomagaca:))

fimere said...

une belle assiette vraiment appétissante
bonne journée

Post a Comment