Boranija sa mlekom


U toplim danima laganija hrana baš okrepljuje i dušu i telo, a još kada je svo to povrće tako "mlado" i "nežno"... milina. Boraniju možete koristiti koju volite i ovako spremljena mislim da bi se dopala i onima koji nisu baš njeni ljubitelji ;)



Potrebno je:
(za 4 osobe)

500 g žute, okrugle, boranije
250 g zelene, okrugle, boranije
1 veća glavica crvenog luka
2 šargarepe
2 srednja krompira
kockica (oko 40-50 g) putera
1 kašika brašna (prepuna)
oko 500 ml mleka
2 čena belog luka
himalaska so, biber
malo kurkume (po želji)
pola veze peršun lista


Način pripreme:
Obe vrste boranije sam očistila, isekla na manje delove i kuvala u dosta vode 5 minuta (od kako je provrilo, ne soleći). Procedila sam je tj. prosula vodu.
U loncu, na malo putera prodinstala sam sitno seckan luk i šargarepu pa kada je povrće omekšalo dodala krompir seckan na kockice i pripremljenu boraniju. Sve sam dobro promešala i nalila vodom do polovine visine boranije, poklopila i kuvala često mešajući dok boranija nije omekšala.


U mleko sam umešala kašiku brašna i sitno seckan beli luk pa prelila skoro kuvanu boraniju i sve zajedno kuvala oko 5 minuta tj. dok se sos fino nije zgusnuo.
Pred kraj sam posolila, pobiberila, dodala malo kurkume i sitno seckanog peršun lista.


Napomena: Šerpice sa fotografija su Metalac posuđe i možete ih potražiti u njihovoj on-line prodavnici ili nekom od mnogobrojnih prodajnih objekata...

4 comments:

Anonymous said...

Samo da potvrdimovo je odličan način za pripremu boranije

Anonymous said...

Danas sam se dvoumila izmedju ove boranije i neceg iz tvoje proslosti. Posto nisam nasla zutu boraniju, nije bilo izbora. Ali, ovo ce sigurno da se proba!

Unknown said...

Dana's Sam vidjela vas recept I odmah napravila. Predivna je boranija, hvala vam!

JA U KUHINJI... said...

Unknown: Jako mi je drago da vam se recept svideo 😊

Post a Comment