Štuka u slatko-ljutom sosu



Ako ste za neku laganiju hranu ovo je moj predlog za vas. Ako vam se ne bakće sa ribom i salatica sama za sebe jako prija :)) Ako se, ipak, odlučite i za pripremanje ribe bilo bi bolje da imate onako porcijašice jer ova se prilično "otimala" iole normalnom slikanju jer je štrčala na sve strane (iz inače velikog ovalnog tanjira) a i manja štuka je sočnija mada ako je spremate ovako u papiru biće jako sočna i fina ma kolika bila.


Potrebno je:
(za 2 osobe)

štuka oko 600-700 g očišćena

za slatko-ljuti sos:
1 glavica crnog luka
300 ml paradajz pirea
2 cm koren svežeg đumbira
1 čen belog luka
1 kašika smeđeg šećera
2 kašike worcestersaire sauce-a
malo tabasco sosa
malo maslinovog ulja
morska so



za mešanu salatu od blitve:
100 ml belog pirinča + 50 ml crvenog pirinča (može i sve da bude isti, ovo je čisto radi boja...)
2 krompira
3-4 veze blitve
veza-dve mladog luka
morska so
maslinovo ulje
biber
sok od limuna



Način pripreme:
Priprema ribe: Štuku sam dobro oprala, zasekla unakrsno sa obe strane, nasolila i "napunila" sa par tankih kolutova limuna.
Na papir za pečenje stavila sam ribu, prelila sa malo maslinovog ulja i umotala kao bombonu (vezala kanapom sa obe strane kraja papira) te stavila da se peče na 250 stepeni 30 minuta. Posle tog vremena štuku sam odmotala iz papira, premazala slatko-ljutim sosom i tako "otvoreno" zapekla još nekih 10 minuta a zatim servirala sa ostatkom sosa i mešanom salatom od blitve.



Priprema slatko-ljutog sosa: Crni luk sam jako sitno isekla i na malo maslinovog ulja na laganoj vatri dinstala dok nije omekšao (posolila sam ga na početku dinstanja da pusti sok). kada je skoro porumeneo dodala sam paradajz pire i nastavila sa krčkanjem na umerenoj vatri 15-ak minuta a onda dodala malo šećera, soli, tabasca, woncestera, belog luka i nastavila sa krčkanjem dok se nije dobio fino gust sos.



Priprema mešane salate od blitve: Blitvu sam očistila i blanširala, prelila ledenom vodom, dobro ocedila i isekla na rezance. Pirinač sam skuvala u dosta vode dok nije omekšao (oko 15 minuta) a zatim procedila. Krompir sam iseckala na kockice i kuvala dok nije omekšao (oko 15 minuta).



U činiju za salatu stavila sam seckan mladi luk, posolila sam ga i prelila maslinovim uljem. Posle 15-ak minuta dodala sam pripremljen pirinač, blitvu i krompir te posolila, pobiberila, prelila maslinovim uljem i limunovim sokom. Sve sam dobro promešala i rashladila.


15 comments:

Casa de vainilla said...

Odlicni i lagani predlozi!
Ovde nema ni stuke ni blitve tako da mi ostaje samo da uzivam u tvojim fotkama :)

Monika said...

Moram priznati da štuku nisam nikad probala. Recept mi je super, posebno ovaj slatko-ljuti umak. Sigurno bi mi se ovo jelo svidjelo.

Josipa said...

Mmm, kod tebe uvijek nešto fino i zdravo! :)

Laka kuharica said...

Nisam ljubitelj riječne ribe, ali s ovim sosom i salatom sigurno ne bih prigovarala:) Bilježim.

Ana said...

E ovo ja zovem obrokom! I na sve to jos ljuti sos, ma savrseno:)

Nada said...

Divno! Fantazija!

Bite my cake said...

Kod tebe uvijek neke zanimljive kombinacije, i ovo mi djeluje jako fino!

Sani said...

riječna riba mi baš i nije najdraži element na jelovniku, ali mislim da onaj sos mora 'ubiti' taj miris koji me odbija! tvoja salata od blitve: pravim ju već sutra!

Unknown said...

Ja volim svaku ribu a najviše mrzim čistiti je! Vrlo često pravim blitvu s krumpirom ali mi nije nikada palo na pamet dodati riže u nju:) Moram priznati da mi se sviđa ta ideja kao uostalom i komplet jelo!

Nevena Buljan said...

Nisam nikad jela štuku, a baš me zanima kakvog je okusa, obrok je savršen, pravi zdravi ručak! :) I meni se umak jaako sviđa! :D

Vesna Filipovabaka said...

Živim blizu Zemuna, znači obilje sveže rečne ribe. Baš su u subotu nudili obilje štuka ali zato ni jednu kečigu koju sam smislila za Badnje veče. MOglo bi biti i jedno i drugo.
Tako super opišeš da bi i tutumrak mogao da napravi. Nisu slike tako lošeg kvaliteta ali podržavam tvoju želju za novim aparatom. Procvrkući umilno da je aparatić kao poklon za NG nešto što si oduvek želela:-))) SREĆNO:-)))

Petra Kranjica said...

U zadnje vrijeme mi izraziti odgovara ljuto tako da mislim da bi mi se štruka jako dopala.Jako fino izgleda.

mignonne said...

Fantasticno izgleda, pogotovo ovako sa sosom i ne smeta nista sto je "rucak" malkice veci od tanjira.:)) Sve najbolje u novoj godini, tebi i tvojima, i lepo provedite praznike!:)))

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam drage moje na lepim rečima i željama, i ja svima vama želim svako dobro :)

Vesna ne soli mi rane, ako nešto želim to je dobar foto aparat ali nemam ja kome da cvrkućem umilnim glasom jer ipak malo je to suviše za poklon pod jelkom ali... ko zna ;)

Mimi said...

Obozavam tvoje recepte sa ribom. Kod nas je cesto recna riba na stolu i ponekad izgubim inspiraciju kako da ju spremim. Ali, zato si ti tu! :)

Post a Comment