Biftek sa sosom od brusnice

Vidim da se na vašim blogovima uveliko peče i pravi sve i svašta fino i slatko, a ja... totalno sam u nekom drugom filmu kada mi je "teško" i obični ručak smućkati... Priprema keksića mi je još uvek samo u mislima mada i tu ne nešto specijalno a vreme prolazi... Ma nekako bih naj radije zaspala i probudila se krajem januara, ne volim euforiju, ne volim nametanje, ne volim kada se ljudi ponašaju kao "hipnotisana gomila"... Ipak volim fino da pojedem u određenim prilikama i ovo je moj predlog za neku svečaniju priluku...Da fino jedete a da se ne prejedete :)
Recept sam radila u dve varijante sosa... Prvi put sa suvom brusncom a drugi put sa zamrznutim mixom sveže brusnice i borovnica... i zaista ne znam ni sama koji je bolji... Vi se odlučite za one namirnice koje su vam dostupne a ja ću vam ovde ispričati kako sam radila svaki od tih soseva.


Potrebno je:
(za 2 osobe)

2 šnicle bifteka debljine 2 prsta (oko 3 cm)

za marinadu:
1 čen belog luka
30 ml maslinovog ulja
1 kašičica senfa
2 kašike worcestershire sauce-a


za sos od zamrznutih brusnica i borovnica:
150 g zamrznutog mixa brusnice i borovnice
2 kašike smeđeg šećera
2-3 cm dug koren svežeg đumbira
50 ml konjaka


za sos od suve brusnice:
100 g suve brusnice
60 ml konjaka
100 ml ceđenog soka od mandarine
2 kašike smeđeg šećera
2 cm dug koren svežeg đumbira


Način pripreme:
Meso sam preko noći stavila u marinadu koju sam napravila tako što sam pomešala sve sastojke za marinadu.


Sos od brusnica i borovnica: U usku a dublju šerpicu stavila sam zamrznute brusnice i borovnice, zatim smeđi šećer i koren đumbira. Na laganoj vatri sam dovela do vrenja a onda kuvala 15-ak minuta dok prilično nije uvrio sok koji je voće ispustilo. Dodala sam onda konjak, kuvala još par minuta i to je bilo to.


Sos od suve brusnice: U činiju sam stavila brusnicu, prelila konjakom i ostavila par sati da odstoji a onda prebacila sve to u šerpicu, dodala sok od mandarine, smeđi šećer i koren đumbira pa sve zajedno kuvala na umerenoj vatri oko 15-20 minuta. Sklonila sam sa vatre, poklopila i ostavila da odstoji 15-ak minuta a onda umutila u blenderu.


Meso sam pekla po 3 minuta sa svake strane na jakoj vatri u grill tiganju (ovo je ona "živa" varijanta, ako hoćete srednje pečen onda ide po 4-5 minuta sa svake strane a zače pečen je oko 6-7 minuta, doduše jako je bitna i debljina nesa) a onda ga izvadila na tanjir i ostavila 5 minuta da se odmori, zatim ga prebacila na tanjir za serviranje, posolila sa obe strane i prelila umakom od brusnice.


Kao prilog koristila sam u jednoj varijanti kus-kus, u drugoj bulgur a vi već možete prema želji nešto sličnog tipa...


Ovaj recept objavljen je u drugom broju časopisa REPETE...


18 comments:

What's for dessert? said...

Koje prekrasne boje!

Ove godine me uopće ne dira hipnotizirana gomila i svo to ludilo koje se bespotrebno nameće. U svom sam filmu i nikakva reklama ili kolektivno potrošačko ludilo me ne mogu izbaciti iz takta i natjerati da im se pridružim.

Tanja Leković said...

Joj, dobro je, sada mi je lakše kada čujem da se još neko oseća kao ja. Nova godina me ove godine uopšte ne fascinira, kada bih mogla sve to da prespavam....Nisam počela ama baš ništa da pripremam. Sada vidim da nije (samo) do mene!
Čula sam mnogo puta za sos od brusnica, još kada se kod nas za brusnicu još nije tako ni znalo (ima tome i više od 20-ak godina - od poznanika je majka spremala taj sos uz divljač), ali nisam nikada pravila. Ovaj tvoj recept je odličan predlog za nesvakidašnje posluženje.

Unknown said...

I ja vam se pridruzujem.Totalno sam nezainteresovana za svu tu ovu euforiju.Verovatno zato sto me ceka jedan stresan period (selidba),pa zato sad kuliram.
Maslinka,boje su fenomenalne.Borovnice obozavam i verujem da bih uzivala u toj kombinaciji.

Petra Kranjica said...

kako smo različiti. Ja volim taj šušur oko blagdana, ne ovaj potrošački, nego planinaranje i pregledavanje recepata i cijeli taj proces oko hrane. Super mi je to, radim neke stvari koje inaće ne radim i uglavnom lijepo mi je to. Kuća miriši na kolačiće, bakalar, ma baš volim.
Super izgleda biftek.

Laka kuharica said...

Već dugo sam prilično ravnodušna prema ovom užasnom kičeraju i emocijama na "komandu". Praznici me vesele samo utoliko što ću iduća dva tjedna biti kod kuće. Sitne kolače nisam ni započela, a moji dečki vele da ih i ne radim (jer im 2x tjedno pečem "krupni" kolač, pa zato). Ovaj tvoj divan recept je baš pravo osvježenje među silnim keksićima. Ispada da ćemo idućih dana jedino jesti kolače! Pa onda nam, sve u svemu, i nije tako loše kako se čini:) Sos od brusnica je suuuuuper!

Unknown said...

Odlicna ideja, bas ti hvala.
Izgleda super!! Planiram patku za Bozic, pa javljam kako se borovnice&brusnice uklapaju u cijelu pricu.
Sretni praznici svima!!!

Bite my cake said...

Draga, ovo ti je fenomenalno, ovo je vrh vrhova, prekrasan recept :)
Ni ja ne volim euforiju, ali uživam u izradi kolača za Božić i to traje nekoliko dana, mene to opušta. Nikada ne šizim i ludujem, sve ide polako i smireno, to mi je najdraži dio,uz kićenje bora.
Ako kupujem darove, kupim ih tri dva-tri tjedna ranije, isto u miru, bez euforije. Nikada nisam voljela niti razumjela tu "groznicu" :) Kod mene sve to ide opušteno, jer se u suprotnom izgubi smisao svega.

Dilajla said...

Volim taj kiselkasti okus stopljen s mesom.

Zorica Stajić said...

Kako je dobar i sočan ovaj tvoj biftek, a što se tiče euforije oko svega ovoga, veruj mi dok sam bila mlađa, sve mi je išlo glatko i sve sam postizala, a sada, sva se pogubim u planiranju!!!

Anonymous said...

Receptić za prste polizati!:)
Uživaj u blagdanima bez stresa uz puno ljubavi, topline i mira!
Lijep pozdrav!:)

Dolce Fooda said...

Biftek napravljen bas po mom ukusu... malo krvav u sredini. Sta cu, mnogo volim zivo meso:)

Mimi said...

Probala bih jednom sa suvom brusnicom, ali pricekacu priliku. Bojim se kako bi se mojima dopalo...
Inace, mene svake godine nervira novogodisnja euforija i nikako nisam ljubitelj guzve i frke... Posebno mrzim (bas mrzim) petarde i volela bih da nestanem na tih par dana kad ih na sve strane bacaju... :(

Casa de vainilla said...

Izgleda da je samo mene uhvatila praznicna groznica :) Ne bi se moglo reci da sam u potpunom ludilu ali generalno volim te velike praznike i svake godine im se podjednako radujem.
Uzivam u pripremi kolacica i ostalih djakonija, uzivam okruzena ljudima koje volim, ma sve mi prija u tom razdoblju... jedino sto bi mogla izdvojiti kao veliko smaranje su guzve po prodavnicama i redovi na kasama, ali, kao sto rece Tamara, potrudim se da sve pribavim malo ranije ili ubedim muza da on krene u nabavku dok ja prosetam sa decom ;)

Sto se bifteka tice, ti si za mene prava riznica recepata za pripremu bifteka. I ovaj deluje jednako bozanstveno kao i svi oni pre njega, trebalo bi samo zasukati rukave pa lagano krenuti u isprobavanje :)

Nely said...

U pravu si ni ja ne volim tu eforiju oko tih praznika,volim sve oko priprema jela i kolača,ali iskreno najviše volim kada prođu ti svi praznici...inače tvoja jela su predivna,ovo mi se jako sviđa,a evo večeras pripremam po tvom receptu filete soma na mediteranski...veliki pozdrav!

Branka - byB said...

Savršeno jelo,uistinu za posebne prilike i svakako jako fino i ukusno. Ja bih se priklonila sosu sa borovnicama , svakako ću jednom isprobati.
Ja inače uživam u pripremama blagdanskih slastica i ostalih delicija, ali ovaj put je i kod mene malo drugačije, ovo buđenje krajem 1.mjeseca bi mi dobro došlo :)

moonea said...

Draga Maslinka - sve najljepše ti želim :)
Ovo gore stvarno izgleda divno...za prste polizati!

Tadeja said...

Ovo sve izgleda kao posebna delicija!
Čestitke na godini dana izlaženja Repeta,svako dobro u Novoj i sve najbolje za nadolazeće blagdnae tebi i tvojim milima! :)

Unknown said...

svaki tvoj post me posebno oduševi pa, naravno i ovaj. Kako ti to lijepo prezentiraš!? Ma šta lijepo, fantastično!
A što se tiče ovog tzv. ludila uz praznike mene je to davno prošlo. Imamo svoj repertoar kolača i jela, ništa naročito. Samo mi je važno to što ćemo biti skupa, sve ostalo je nevažno.
A, tebi mila, želim poželjeti svako dobro u Novoj godini i sretne praznike! pusa!

Post a Comment