Rižoto od crvenog pirinča

U poslednje vreme, ne znam šta se desilo sa našom decom, ali nema dana a da se ne "ušunjaju" u kuhinju i preuzmu spremanje ručka... Seckaju, dinstaju, prže, mese, mute... a što je zanimljivo i peru i čiste za sobom... Tako je bilo i kod pripremanja ovog rižota... Sasvim je jednostavan i sa sasvim par običnih stvari ali vrsta pirinča je ta koja mu daje posebnost a i jako je zdrav tako da...



Potrebno je:

2 veze mladog luka
1 praziluk
500 g šampinjona
oko 200 g mini paradajza
200 ml crvenog pirinča
maslinovo ulje
morska so
suvi bosiljak
1 glavica belog luka


Način pripreme:
Šampinjone smo oprali i odvojili kapice od drški pa smo u vatrostalnu posudu poređali veći deo kapica (deo smo ostavili za rižoto). Tu i tamo gde smo stigli pored kapica pobacali smo i čenove belog luka (onako neočišćene... kada se ispeku samo iscedite kremastu sredinu na tost hleb i uživate).


U čašicu smo sipali oko 50 ml maslinovog ulja, malo belog luka u granulama, suvog bosiljka i soli. Sve fino promešali pa u svaku kapicu sipali po malo. Onda smo stavljali po polovinu mini paradajza pa opet prelili ostatkom ulja... Strpali smo to u rernu, na 200 stepeni, i programirali da nas zove za 30 minuta.


Za to vreme smo u šerpicu stavili pirinač i nalili sa dosta vode pa stavili da se kuva i od kako je voda provrila stavili da nas zove za 20 minuta.
Sledilo je seckanje mladog luka i praziluka uz detaljno objašnjenje kako ne treba samo pritiskati nožem već i gurati ga napred...i kako ne iseći luk do kraja već onako zaseći pa seckati... I sve su lepo slušali, oduševljeni što tako ide lakše... mada krenule su i suze od luka ali nisu se dali...


Znači onda smo na malo maslinovog ulja prodinstali praziluk, dodali mladi luk pa još malo prodinstali a onda i šampinjone (preostale kapice i drške) koje smo u međuvremenu iseckali. Posolili smo i pobiberili pa dinstali dok nije isparila sva tečnost.
Nekako je tada pirinač bio gotov pa smo ga procediti i dodali u pečurke...promešali i još malo prodinstali.


Onda se i rerna oglasila i sve je bilo spremno za serviranje...

9 comments:

Andrea said...

Naravno da djeca ulaze u kuhinju i pripremaju ručak kad svakodnevno vide mamu kako uživa u tome. :)
Nisam nikad probala crvenu rižu i to moram ubrzo ispraviti. Ovo jelo izgleda vrhunski, svaka čast malim kuharima. :)

Unknown said...

Znači da su to mamina djeca.. kada mama uživa u tome moraju i oni.
Riža mi izgleda izvrsno. Nisam nikada probala a ne znam ni gdje bih je kupila.

Sanja said...

Zvuci bas jednostavno i fino. Eh, djecica :-)
Kad' li cu ja doci u tu fazu da pomazu a ne da smetaju i razbacuju :-)

Sweet Corner said...

meni moj jos uvijek smeta u kuhinji, mada bi rado pomagao :)) ovo izgleda super!

Tadeja said...

Ma super su ti klinci! :)
Ja očekujem da se moja sad već polako počne izvlačiti od svega, što baš ne mora....;))
Proznajem da ne znam i da dosad nisam čula za crvenu rižu, ali mi sve zajedno vuči izgleda vrlo interesantno i ukusno!

Branka - byB said...

super su djeca ! meni su odlični kada su po kuhinji i kada ih to zanima. A tek kada skuhaju nešto ovako dobro, mogu im samo čestitati ! Super mi je ova riža, niti ja se do sada nisam upoznala sa crvenom rižom a ovo me dovoljno zainteresiralo da je čim prije nabavim i pripremim na ovaj način. Super recept i super slikice !

Maja Babić said...

Bravo za vas troje :) Za tebe smo vec navikli da spremas ovako fine stvarcice, a za njih... Ma super sto gledaju i uce od tebe, ja mislim da je jako vazno to sto se za dete "prikaci" u detinjstvu.

Ja nikako da krenem na moju "dijetu", al' da znas da ces u to vreme biti jedini blog koji cu obilaziti :)

Ema said...

Koliko se kuva i koliki je omjer sa vodom

JA U KUHINJI... said...

Ema: Pirinač se kuva oko 20 minuta tj. posle tog vremena proveri da li je zrno mekano ili treba još a kuva se u dosta vode (oko 1-1,5 l) pa se posle procedi i doda u ostale sastojke... Ova vrsta pirinča je rastresita i ne bude onako kremasto pa sam ga zato kuvala posebno bez određenog "centriranja" količine vode...

Post a Comment