Paneer...

Recept za ovaj sir videla sam davno kod une64 i sada je bio pravi trenutak da ga isprobam u okviru igrice ajme' koliko nas je (koju je pokrenula monsoon) čija je ovomesečna domaćica Nada sa temom sir. Kasnije sam paneer upotrebila kao sastojak recepta butter paneer masala. U indijsku kuhinju se apsolutno ne razumem ali me ovaj sir a i celo jelo oduševilo i za mene je bilo sasvim novo iskustvo :)

PANEER - indijski sir



Potrebno je:
1,5 l mleka
sok jednog do jednog ipo limuna
malo soli

Način pripreme:

Mleko sam stavila da se zagreje a onda kada je gotovo provrilo sipala sam sok jednog limuna, posolila, smanjila vatru i mešala dok se nije prilično zgrudvalo. Pošto sam očekivala veće grudve a ne sipkavu strukturu stavila sam još sok pola limuna ali ništa se bitno nije promenilo.
U cediljku sam stavila gazu a onda prosula zgrudvano mleko pa stavila pod mlaz hladne vode i dobro ga isprala (da se ne oseti limun) a zatim što sam više mogla iscedila, stavila nešto teško preko i ostavila 2 sata da se dobro ocedi.


Malo sam bila skeptična da će se ona sipkava masa stvrdnuti a pogotovo da će se kasnije moći pržiti ali rešila sam da probam. I za divno čudo sve se lepo stvrdnulo i sir sam stavila u frižider da sačeka vreme spremanja...

BUTTER PANEER MASALA


Potrebno je:
250-300 g paneer sira (onoliko koliko sam dobila)
1 kašika ghee-a
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 listića svežeg đumbira
2 paradajza
200 ml paradajz pirea
1 šaka indijskog oraha samlevenog u pastu
1 kašičica ljute mlevene paprike
malo korijandera u prahu
malo začina garam masala
malo soli
30 g putera
50 ml pavlake
peršun list


Način pripreme:

Prvo sam pripremila sir jer da se on raspao, istopio ili šta već od pripreme jela nebi bilo ništa tako da...
U tiganj sam stavila kašiku ghee-a pa kad se otopio dodala na kockice seckan sir. Pržila sam ga dok sa svih strana nije fino porumeneo a onda ga presula u vruću vodu na 5 minuta, procedila i ostavila sa strane da čeka svoj red...


U tiganj sam stavila malo putera i jako sitno seckan luk. Kada se dobro izdinstao dodala sam isgnječen beli luk i kolutiće đumbira te pastu od indiskog oraha... malo kasnije dodala sam i sitno seckan oljušten paradajz, sve začine, paradajz pire pa sam dinstala 15-ak minuta a onda izvadila listiće đumbira. (pošto mi je bilo malo kiselije dodala sam kašičicu smeđeg šećera).


Zatim sam dodala pržen paneer, malo vode i dinstala još jedno 10-15 minuta tj. dok se nije fino zgusnulo. Sklonila sam sa vatre, dodala još malo putera, pavlake... promešala i ostavila poklopljeno 10-ak minuta.
Sledilo je serviranje, posipanje peršun listom, slikanje i jelo...


Za mene je ova vrsta sira potpuna novost... u krajnjoj liniji svaki sir koji sam do sada jela prženjem bi krenuo da se topi a ovaj je tako fin...spolja hrskav a unutra vazdušasto mekan da mi se čini da bi se mogao koristiti i u nekim zanimljivim slatkim varijantama ovako pržen ali otom-potom...


Sir je isprobala Jelena...

21 comments:

Nevena Buljan said...

ajmeee..ovo me oduševilo..paneer sam napravila jednom ali vrlo malu količinu za slučaj da mi ne ispadne dobro, ni ja nisam vjerovala baš da će se stvrdnuti, ali je na kraju..začini i cjelokupno jelo je super, fotke jako lijepe! Isprobam! :-))

Andrea said...

Savršeno. Obožavam indijsku kuhinju i ovo me jelo baš oduševilo.:) Svakako ću ga isprobati.:) Samo mi reci koliko masno mlijeko treba koristiti? Pretpostavljam da je masnije bolje?

Sweet Corner said...

probala sam Unin sir i mogu samo potvrditi da je fenomenalan! fotkice su ti predivne!

Unknown said...

Savršeno! Dovde miriše!

cosmo2503 said...

Zanimljivo je. Ti uvijek nađeš nešto neobično, a u isto vrijeme i privlačno.

Jafi said...

Ovakav sir, ali bez cedjenja, sam pravila i jela skoro godinu dana..Dobar je za oporavak jetre posle hepatitisa. Prelepo opisano :)

Tadeja said...

Prvo da se pohvalim da sam napravila labneh i da smo oduševljeni, a sad idem napraviti i paneer. Odlični su ti postovi na temu sira, svaka čast!

Aleksandra said...

odlično izgleda!

JA U KUHINJI... said...

Hvala vam na lepim recima :)

Tadeja jako mi je drago da si pravila labneh...sad predji na paneer i neces se pokajati :)

Andrea, ma ja sam koristila obicno kupovno mleko... mislim da ima 1,nesto posto masti... ma nebitno... Sir je zaista jako fin...:)

Nada said...

Odlična ideja, ne mogu ni zamisliti okus, vjerojatno dosta kiselkast, ali veliš ispirala si..baš ću i ja probati...zvuči super!

JA U KUHINJI... said...

Nado sir uoste nije kiselkast...bas je blagog i neutralnog ukusa. Sav "ukus" limuna se spere pod mlazom hladne vode pre nego sto se krene cediti...

Branka said...

sve skupa odlično !
kod mene ovaj recept stoji već dugo isprintan, imam sve što mi treba za ovaj sir, ...., i ne znam što čekam, ..., hvala ti na poticaju da ga i ja čim prije napravim :)

Shangri La Food said...

krasno

Federica Simoni said...

complimenti per questa gustosa ricetta!

~Lexibule~ said...

Mmm!! Chouette cette jolie recette:))xxx

Monika said...

ovaj sir mi djeluje fenomenalno, a ni paneer masalu ne bih odbila...moram ga čim prije isprobati...hvala na odličnom receptu :)

Sanja said...

Predivno.
I ja se dugo kanim praviti ovaj sir al' nikad da dodje na red.

Anonymous said...

Na isti nacin se pravi i tofu sir, s tim sto se kuva samlevena soja. Kolicina sira zavisi od kolicine proteina pa me interesuje koje ste mleko koristili i koliko ste sira dobili?

Srdacan pozdrav
kazoing

JA U KUHINJI... said...

Joj sad zaista ne znam koliko je mleko imalo mm ali ispod 2 % u svakom slucaju a na kraju sam zaboravila da izmerim kolicini sira jer sam zurila ali evo na slici se vidi koliko je ispalo a mislim da je oko 250 g...

Marija said...

Sjajno! Spremams de odavno da pravim paneer. Cu da probam ovaj tvoj recept uskoro.

Unknown said...

INDIJSKI SIR ILI PANA,ZNACHI POSTAO JE DOSTUPAN.Da nas samo kakvih slatkisa ima od tog sira sa kombinacijama ....Sve0 u sv0emu svaka cast za sir.

Post a Comment