Tandoori piletina / Tandoori chicken


Još jedna jako fina i aromatična varijacija na temu piletine... Marinada od jogurta i mirisnih začina je pun pogodak... Piletinu možete peći u plehu s vremena na vreme okrećući je (i po želji još malo premazivati marinadom) ili u tučanom tiganju gde prvo zapečete piletinu na ringli s obe strane a onda stavite tiganj u rernu i opet s vremena na vreme okrećete. Bilo kako bilo piletina pripremljena na ovaj način je neverovatno sočna i aromatična...



Naravno ako želite možete skinuti kožicu sa piletine pa marinirati i sve dalje isto raditi ali ja je gotovo uvek zadržim jer po meni daje dodatnu dozu arome i masnoće koju posle ako želite možete odstraniti mada ovde je kožica jako lepa, aromatična, lepljiva,... 



Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 batka i karabatka

za marinadu:
400 ml gustog jogurta
sok pola limuna
2-3 čena rendanog belog luka
4-5 cm rendanog korena svežeg đumbira
2-3 kašičice tandoori mešavine začina
1 kašičica dimljene, ljute, paprike
1 ljuta papričica
so, biber

za sos:
300 ml gustog jogurta
1 kašičica sitno seckane nane
sok pola limuna
so, biber
malo maslinovog ulja

za prilog:
1-2 veće glavice brokolija
malo maslinovog ulja
so



Način pripreme:
Piletinu sam dobro oprala, prosušila i odvojila batak od karabatka.
U veću kesu za friz (od 3 l, sa zipp zatvaračem na vrhu) stavila sam jogurt i sve ostale začine za marinadu, dobro sve promešala (spolja "gnjaveći" kesu) a onda ubacila i piletinu, zatvorila kesu, sve dobro opet promešala i stavila u friz preko noći (a minimalno 3 sata).



Meso sam izvadila iz marinade i na naglo zapekla sa svih strana (u tučanom tiganju) a onda tiganj prebacila u rernu i često okrećući pekla meso na 220 stepeni oko 40-ak minuta (dužina pečenja u mnogome zavisi od veličine komada mesa ali videćete i sami kada je gotovo).
Izvadila sam meso iz rerne, prekrila tiganj folijom i ostavila 10-ak minuta a zatim servirala sa umakom od gustog jogurta i pečenim brokolijem.



Priprema umaka od jogurta: U gusti jogurt sam dodala sitno seckanu mentu, sok limuna, so i malo maslinovog ulja pa sve dobro promešala.
Priprema brokolija: Brokoli sam iseckala na manje cvetove, stavila na pleh (na papir za pečenje) i prelila sa malo maslinovog ulja te posolila i stavila u rernu na 220 stepeni na oko 30 minuta s tim da sam ga na polovini pečenja promešala i posula sa malo parmezana.


Savet: Ako nemate tandoori mešavinu začina onda dodajte po 1 ravnu kašičicu mlevenog korijandera, kumina i kurkume te malo muskatnog oraha, klinčića i cimeta.

2 comments:

Anonymous said...

Obožavam tandori piletinu. Još da imam onaj pekač njihov..ali zamaskiramo dobrim začinima >( Odlično si ovo spremila

haritha said...

I’m not that much of an internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road Halal

Post a Comment