Šareni ražnjići

Šareni ražnjići

Volimo ražnjiće i tu kombinaciju raznih vrsta mesa i puno raznovrsnog povrća… Što više “šareniša” na stolu to bolje ☺️

Šareni ražnjići
Šareni ražnjići

Pečenje napolju, na roštilju, bi bilo super ali i kod kuće, u rerni na gril programu, je super pogotovo ako imate ovaj set za ražnjiće (od danas u Lidlu) jer se ne “kuvaju” u sopstvenom soku (a na roštilju ne lepi za rešetku) a samo ih treba na pola puta okrenuti da bi porumeneli sa obe strane. Kasnije možete uzeti somun i upiti u njega svu tu divnu moču a onda “sljuštiti” i po koji ražnjić, recimo ovaj sa ćevapima i kajmakom ☺️

Šareni ražnjići

Ili ako nemate vremena da napravite vašarske tortilje koje super idu uz roštilj (recept imate ovde) možete koristiti sveže testo za pizzu, iseći ga na 6 delova i izgrilovati a posle premazati aromatičnim maslinovim uljem, staviti malo sosa od krastavca, salatice i po koji ražnjić. Možete preliti i sa malo ljutog ulja i milina 😋

Šareni ražnjići

Pri pravljenju samih ražnjića možete se poigrati…ja sam pravila kao tri vrste gde su u jednoj varijanti ćevapi, mladi luk i malo kajmaka a i druge dve povrće i ili svinjska plećka ili dimljena vešalica… a naravno da možete i od svega po malo staviti na svaki ražnjić ili naći neku svoju savršenu kombinaciju.

Šareni ražnjići

Sve potrebne namirnice za ovo jelo možete naći u Lidlu a neke od njih su (sveže svinjsko meso za gulaš, sveži banjalučki čevap, dimljena bela vešalica, mladi luk, kisela pavlaka, jogurt, krastavac, sveže testo za pizzu…) ovih dana na akciji pa možete fino uštedeti.


Potrebno je:

od mesa:
1 kg svežeg svinjskog mesa za gulaš (od plećke)
400 g svežeg banjalučkog ćevapa
500 g dimljene bele vešalice

od povrća:
paprika
tikvica
šampinjoni
crveni luk
mladi luk
špargla

za marinadu:
70 ml maslinovog ulja
2 čena belog luka
kašičica seckanog ruzmarina

i još za mariniranje mesa:
2 kašičice senfa
2 kašičice italijanske mešavine začina

Šareni ražnjići

za sos od krastavca:
1 veći krastavac
kašika kapra
malo peršun lista
200 g Pilos kisele pavlake
50 ml Pilos jogurta
so, biber

i još:
Chef Select sveže testo za pizzu
mini paradajz
miks salata
malo kajmaka

Šareni ražnjići

Način pripreme:
Prvo sam napravila začinjeno maslinovo ulje čiji deo je otišao u marinadu za meso a deo za premazivanje ražnjića. Znači u šoljicu sam sipala maslinovo ulje i dodala sitno seckan beli luk, sitno seckan ruzmarin i malo soli pa sve dobro promešala.

Šareni ražnjići

Svinjsko meso za gulaš je zgodno jer je već iseckano pa sam ga samo prebacila u činiju, dodala polovinu pripremljenog maslinovog ulja, malo senfa, italijanske mešavine začina, soli i bibera pa sve dobro promešala i ostavila pola sata da odstoji.
Povrće sam iseckala na krupnije, dimljenu vešalicu na kockice a čevape na pola.
I onda sam ređala namirnice na ražnjiće i gotove ražnjiće stavila na pleh, premazala aromatičnim uljem u stavila u rernu na program gril da se peče.

Šareni ražnjići

Posle 15-ak minuta tj. kada je porumenelo sa gornje strane okrenula sam ražnjiće, opet premazala sa malo ulja i pekla narednih 15-ak minuta… Da, na ćevape sam stavila i malo kajmaka.

Šareni ražnjići

Dok su se ražnjići pekli pripremila sam lepinje i sos. Naime sveže pizza testo sam isekla na 6 delova i ispekla u gril tiganju pa držala u plastičnoj kesi, na toplom, do služenja.

Šareni ražnjići

Što se sosa tiče krastavac sam izrendala, dobro ocedila pa dodala sitno seckan kapar i peršun te kiselu pavlaku, jogurt i so. Sve sam dobro promešala i rashladila.

Šareni ražnjići

Pri serviranju na lepinje sam obilato stavila sos od krastavca, preko miks salate i po jedan ražnjić. Umotajte i uživajte… Prijatno!

Šareni ražnjićiŠareni ražnjići

0 comments:

Post a Comment