ZEPTER VacSy sistem za čuvanje hrane + Chia puding


Ne mogu tačno da se setim svog prvog kontakta sa Zepter-om... ali tu negde, bilo je to pre 30-ak godina ili u prevodu s njim sam od početka (tačnije moja mama je ;) )
Kada sam trebala izbirati nešto što želim prvo predstaviti od Zeptera odmah sam znala da je to VacSy sistem. To je vakuum sistem za duže čuvanje hrane. I neću vam sada prepisivati karakteristike, možete ih pogledati ovde (a videti cene i eventualno poručiti ovde), već želim da vam kažem svoje iskustvo jer sam VacSy sistem dobila od svojih kada sam se udala (znači pre 17 godina) a i pre sam ga koristila kada sam živela sa njima. Po meni je zaista FANTASTIČAN.



Ja imam pumpu, poklopac, malu pravougaonu posudu i jednu veću... Ma ovo na slici ispod (levo) je set koji imam i koristim već 17 godina. 



Svež sir mi je uvek bio problem i sa onom vodicom u kojoj se čuva se nikad nisam snalazila, ali kriške koje lepo složim u ovu manju posudu budu sveže danima. Bobičasto voće je jako nežno i traje mi zaista mnogo duže nego ovako... začinsko bilje isto... brokoli... 
A poklopac za šerpu do punog izražaja dolazi u vreme roštiljanja jer kad već idemo u prirodu da roštiljamo uvek bi napekli više mesa nego što nam treba i sve ono što ostane u šerpi samo poklopim VacSy poklopcem (ide na šerpe prečnika od 16 do 24 cm i ne mora da bude Zepter šerpa ali mora da ima ravan, okrugao, rub) i posle 4-5-6 (i više) dana kad je otvorimo roštilj je fenomenalan, zagrejem ga i bude kao da smo ga tad pekli... Doduše često nemamo strpljenja da toliko čekamo ;) ali to je sada "problem" druge vrste.
I za kuvana jela je fantastično jer nešto možete jesti u ponedeljak pa subotu ili kad već a ne nužno sledećeg dana opet...
Isto tako posudice su zgodne za mariniranje mesa jer marinada mnogo brže prodre u meso pa može biti i "pomoć" kada ste zaboravili da ga marinirate preko noći, a i tako u marinadi može da stoji danima bez problema...



A kako se koristi? Jednostavno u posudu stavite namirnice koje želite da sačuvate, ako se ne dodiruju neće doći do mešanja mirisa (ako su različite). Zatim poklopite, vodeći računa da je rub činije suv a isto tako i rub tj. guma, na poklopcu jer u suprotnom može doći do puštanja vazduha tokom vremena ili da neće da izađe u startu. Znači suv rub posude i poklopca, lepo stavite i prislonite pumpu, uključite dok se ne upali crvena lampica, okrenete na čepu krug u položaj close i stavite u frižider. Ako želite možete "zapisati" datum da znate kada ste nešto vakuumirali. Poklopac će biti čvrsto priljubljen za posudu iako ničim nije zakačen što je još jedan dokaz da ste dobro vakuumirali. Kada želite da otvorite posudu jednostavno na poklopcu okrenite krug u položaj open... Čućete šištanje jer vazduh ulazi u posudu i onda ćete je lako otvoriti.
Ono što sam još zaboravila da kažem a to je da sadašnja pumpica za vakuumiranje ima bateriju pa tako ne morate da je koristite uvek prikačenu na struju i to je veliko olakšanje, i jako me je obradovalo jer sam se večito patila sa tim kablom ;)



Snimili smo i  unboxing & product review video da vam dočaramo kako sve to radi. Na primeru vazdušastog kolačića možete videti kako vazduh izlazi napolje i kolačić "raste" a poklopac se "uvlači" i kasnije kako se i poklopac i kolačić vraćaju u prvobitni oblik... I eto, možda ovaj sistem nije baš zgodan za čuvanje indijanera ili sličnih kolača ;) ali za sve ostalo je fantastičan.




A kao recept rešila sam da napravim chia puding koji je jako zgodan kao obrok za doručak. A ako koristite VacSy sistem možete napraviti veću količinu "osnove" a onda svako jutro dodati "dodatke" po želji pa ne morate svako veče da pazite da li ste potopili svoje semenkice... :) A i bobičasto i drugo (iseckano) voće možete čuvati u vakuumu do upotrebe.



Potrebno je:
(za 3 osobe)

za pudinga od chia semenki:
4 kašika chia semenki
400 ml kokosovog mleka
1 kašika kokosovog ulja
2 kašike meda

za dekoraciju:
200 g bobičastgo voća
100 g pečenog lešnika
malo meda
listići mente



Način pripreme:
Uveče sam u teglu stavila kokosovo mleko, kokosovo ulje, med i chia semenke, sve dobro promešala i vakuumirala pa stavila u frižider preko noći, a može stajati i danima.
Pred serviranje izvadila sam potrebnu količinu pudinga i "ukrasila" seckanim lešnikom, bobičastim voćem, mentom i medom.



Savet: Osnovna proporcija pri pravljenju pudinga je 1 kašika chia semenki na 100 ml tečnosti. Tečnost može biti obično mleko ili neko na biljnoj bazi (a i voda), polovina tečnosti se može zameniti i gustim jogurtom ili domaćim kefirom.
Od začina se može dodati kakao, cimet, kikiriki puter, a možete napraviti i chia puding sa "zlatnim" mlekom pa u tom slučaju dodajte malo kurkume i bademovog ulja. Ma varijanti zaista ima puno i sve je stvar vašeg ukusa i afiniteta. Voće isto možete menjati, možete ga i smiksati pa dodati u puding, možete zasladiti i bananom ili svežim urmama umesto medom, možete dodati i neko drugo koštunjavo voće... Pustite mašti na volju i uživajte u zdravom i osvežavajućem obroku koji će uz pomoć VacSy sistema duže ostati svež i krcat hranljivim sastojcima.

0 comments:

Post a Comment