Stracciatella i susam pločice


Stracciatella


Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 belanca
4 kašike prah šećera
400 ml slatke pavlake
70 g rendane čokolade


Način pripreme:
Belanca sam stavila u lonac za  kuvanje na pari i žicom ih blago ulupala, dodala šećer i nastavila da mešam. Uključila sam ringlu na umereno i stalno mešajući "kuvala" tako belanca 3-4 minuta od kako su postala jako topla (stalno mešajući žicom za mućenje).
Preručila sam belanca u drugu posudu i stavila u frižider da se dobro ohlade.


Umutila sam slatku pavlaku pa u njih dodala ohlađena belanca i sve dobro sjedinila.
U aparat za sladoled sipala sam dobijenu smesu i uključila da se hladi 30 minuta. Posle tog vremena dodala sam mrvice čokolade i ostavila da se muti još par minuta.
Smesu sam preručila u činiju za friz i sladoled stavila u isti na jedno 2 sata a onda servirala sa po kojom susam pločicom.
Ako nemate aparat za sladoled smesu hladiti u frizu s tim da s vremena na vreme promešate a kada već vidno krene da se steže dodajte čokoladu, sve dobro promešajte i ostavite da se skroz stegne.


Susam pločice

Potrebno je:
(za 6 osoba)

150 g šećera
50 g susama


Način pripreme:
Šećer sam stavila u šerpicu pa na umerenu vatru i bez mnogo mešanja sačekala da se rastopi i karamelizuje.
Promešala sam ga da cela smesa bude ujednačeno karamelizovana i dodala susam, promešala opet i izlila na papir za pečenje, poravnala da bude što tanje i sačekala da se ohladi.
Kada se ohladilo kidala sam u nepravilne komade i posužila sa sladoledom.

3 comments:

Laka kuharica said...

Savršena kombinacija, bilježim. Posebno me oduševila i iznenadila straciatella: obično je rade kao vaniliju (što ne volim) i samo dodaju čokoladu. Ova tvoja mora da je vrlo, vrlo laka i prozračna jer je od bjelanjaka.

Anonymous said...

Susam plocice ili susamke kako ih ja zovem su jedna od meni najdrazih uspomena iz detinjstva! Bas cu da ih napravim, samo je problem sto mi ne znamo da stanemo i smazemo ih odmah. A ovako u kombinaciji sa sladoledom ih sluce u Atini. Dobitna kombinacija!

Jafi said...

Odlično osveženje :)

Post a Comment