Sladoled od lešnika i kornet korpice


Iz moje ČMVL kombinacije ovo je L, jedan od omiljenih sladoleda... a još serviran ovako u korpicama bude i jako dekorativan.


Sladoled od lešnika

Potrebno je:
(za 4 osobe)

4 jaja
4 kašike šećera
400 ml slatke pavlake
100 g lešnika
ekstrakt lešnika
ekstrakt vanile


Način pripreme:
U lonac za kuvanje na pari stavila sam cela jaja i šećer pa sve dobro umutila i kuvala dok se vidno nije zgusnulo, stalno mešajući.
Smesu sam dobro ohladila a onda je dodala ulupanoj slatkoj pavlaci zajedno sa ekstraktom lešnika i vanile.


U aparat za sladoled sipala sam dobijenu smesu i hladila nekih 20 minuta a onda sam dodala seckane lešnike i još kratko sve zajedno hladila.
Preručila sam sladoled u posudu za friz i hladila u istom par sati pre serviranja.
Poslužila sam u kornet-korpicama.



Kornet - korpice za sladoled

Potrebno je:
(za 4 korpice)

1 belance
40 g smeđeg šećera (u prahu)
1 kašika mleka
ekstrakt vanile
ekstrakt lešnika
50 g brašna
20 g putera



Način pripreme:
U činiju za mešanje stavila sam smeđi šećer, mleko, belance, ekstrakt vanile i lešnika pa mikserom dobro umutila. Dodala sam zatim brašno i nastavila sa mućenjem a nešto kasnije i otopljen puter. Mutila sam dok sve nije postalo fino glatko.
Pripremila sam čistu krpu i na nju stavila "kalup" preko koga ću stavljati testo da dobijem oblik korice.


Pred prvu korpicu tiganj za palačinke namazala sam sa malo putera, na sredinu stavila punu kašiku testa i što ravnomernije  ga razmazala u krug prečnika oko 15 cm. Tiganj sam stavila na ringlu, uključila na 7 (od 9) i pekla par minuta tj. dok ivice blago nisu krenule da rumene, nežno sam okrenula i još kratko pekla sa druge strane. 


Sklonila sam tiganj sa vatre, isključila ringlu, prebacila koru na kalup činiju i brzo je preko krpe pritisnula uz činiju da poprimi oblik (testo je vrelo i zato vam treba krpa). Držala sam tako nekih 30 sekundi, sklonila krpu i prstima još malo držala pritisnuto a onda ostavila da se prohladi a ja pravila sledeću korpicu.
Znači stavite kašiku testa na tiganj, sada se ono već polako topi pa je malo lakše razmazati ravnomerni krug, stavite na ringlu, uključite ringlu...i tako sve dok imate materijala.
Kada su se korpice potpuno ohladile postale su  hrskave i možete ih koristiti odmah a možete ih i čuvati u limenoj kutiji 2-3 nedelje.

2 comments:

What's for dessert? said...

Baš si simpatične ove kornet košarice

Mirjana said...

Jao, i meni se dopadaju ove korpice...sa slajom...

Post a Comment