Pizze od povrća sa svežim origanom


Dugo mi traje ova "slatka faza" na blogu... dugo postovi idu brže nego što ja mogu da pratim pa često ne znam ni šta je kog dana izašlo... dugo traje moje ne slikanje hrane i nebavljenje blogom (ma kako izgledalo da sam tu svaki tren ja u stvari odmaram od bloga) ali eto došlo mi je da ubacim tu malo nečeg slanog, malo nečeg "novog"...
Ove pizze nama su super, lagane, osvežavajuće a ono nešto ekstra specijalno daje im gusti balsamico... Preporučujem u svakom slučaju :). I ne brinite, sladoledi na blogu još nedelju dana (i onda su svi recepti iz knjige "Ukusi Leta..." konačno na blogu) a onda se "vraćam" sa svim i svačim novim...

Potrebno je:

za testo:
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica smeđeg šećera
300 ml tople vode
50 ml kukuruzne palente
600 ml mekog, belog, brašna
1 ravna kašičica soli

za premazivanje:
200 ml kisele pavlake
1 čen belog luka
2 kašike svežeg origana
malo morske soli
malo maslinovog ulja


za od gore:
2 manje tikvice
1 veća šargarepa
1 crveni paradajz
1 žuti paradajz

za preliv:
gusti aceto balsamico
maslinovo ulje
sveži origano


Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mućenje stavila sam suvi kvasac, šećer i vodu, sve dobro promešala pa ostavila par minuta da se kvasac aktivira.
Dodala sam onda palentu, so i malo po malo brašno te sve dobro umesila i ostavila da naraste. Kada je naraslo premesila i sačekala opet da naraste.


Priprema premaza: U činijicu sam stavila pavlaku, rendan beli luk, sitno seckan origano, so i maslinovo ulje pa sve dobro promešala.
Priprema povrća: Tikvice i šargarepu sam isekla na tanke trakice, paradajiz na polovine krugova...


Slaganje: Uzimala sam po malo testa, tanjila u krugove prečnika oko 15 cm, stavljala ih u pleh na papir za pečenje a onda svaki izbockala viljuškom, premazala pripremljenom pavlakom, od gore stavila seckane tikvice, šargarepu i paradajz, malo posolila, prelila maslinovim uljem i pekla u rerni predhodno zagrejanoj na najjače nekih 10-ak minuta tj. dok povrće nije krenulo da rumeni.


Izvadila sam pizze iz rerne, od gore ih opet polila sa malo maslinovog ulja, gustog aceto balsamika, posolila i ukrasila sa malo svežeg origana.


Napomena: Dve pizze sam napravila samo sa paradajzom a podloga umesto začinjene pavlake je bila mozzarella sir.

2 comments:

Branka - byB said...

Nemam ništa protif sladoledne faze :), oduševljavaju me tvoje kombinacije okusa u sladoledima, ali me isto tako oduševila i ova pizza, fantastičan ljetni zalogaj i izgleda tako dobro !

prekratakdan said...

Mmmm, odlično izgledaju ove pizzete!

Post a Comment