Lisnate piramidice sa bukovačom

Kada sam pravila Bakinu pitu sa katmer korama od mognonne jako su mi se svidele kore... Ta lisnatost, hrskavost... i onda sam rešila napraviti nešto slično tome tj. princim pravljenja kora je taj a oblik i punjenje nešto drugo mada punjenje može biti prema želji sve i svašta...



Potrebno je:

600 g mekog, belog, brašna
1 kašičica soli
oko 330 ml vode
oko 120 g margarina


za punjenje:
500 g bukovača
2 veća praziluka
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
so, biber


Način pripreme:

Prvo sam napravila punjenje da bi se ohladilo dok kasnije napravim kore. Klasično... na malo maslinovog ulja stavila sam seckan praziluk, kada je omekšao dodala sam seckane bukovače i dinstala dok nisu omekšale. Posolila sam, pobiberila i punjenje je bilo spremno.


U činiju za mešanje stavila sam brašno i so, promešala a onda dodavala malo po malo vode dok nisam uspela da zamesim fino, srednje tvrdo testo (trebalo mi je oko 330 ml vode ali može biti plus-minus). Ostavila sam testo par minuta a onda ga podelila na 6 delova i svaki deo rastanjila u krug prečnika oko 10 cm. Po 3 kruga su činile kore... Namazala bi jedan krug margarinom, stavita drugi preko pa i njega namazala a onda je išao i treći bez mazanja. Istu stvar sam ponovila i sa druga 3 kruga.


Svaki krug sam rastanjila na prečnik 20-ak cm, zasekla kao na slici i premazala margarinom a onda preklapala, kao na slici. Malo ostavila da odmori...


Razvlačila sam onda kore prilično tanko, sekla kvadrate, pa trouglove (opet kao na slici), stavljala po kašičicu fila, okolo premazivala sa malo vode i onda uzimala ivice trouglića, spajala i ivice lepo spajala i pravila piramidice... na slici se to sve bolje vidi nego da ja sad mnogo objašnjavam...


Piramidice sam ređala u pleh obložen papirom za pečenje (i bilo je taman za 2 pleha gusto stavljano) i pekla na 200 stepeni oko 30 minuta tj. dok nisu fino porumenele.


Imala sam mali višak teska (one nepravilne trougliće po krajevima) pa sam njih samo motala kao kiflice i bile su jako fine pa sam sledeći put pravila samo kiflice... Ko voli hrskave i lisnate stvari i uvek se bije za okrajak ovo je prava stvar...



Ovaj moj recept je objavljen u specijalnom, posnom, izdanju časopisa "Hrana i vino" pod nazivom INTERNET@lije 2 februara 2010.-te godine.

9 comments:

cosmo2503 said...

Piramidice su predivno napravljene. Recepti iz "radionice" Mignonne su mi veoma dragi, uvijek su vrlo precizni i sve joj je savršeno izvedeno. Drago mi je da je i ona počela sa pisanjem bloga.
Dobar mi je ovaj strip sa fotkicama postupka, vrlo korisno "step by step" uputstvo.
I još...vidjela sam vas sve u Internetalijama, drago mi je bilo vidjeti i tebe.

Shangri La Food said...

predivno izgledaju

Tadeja said...

I s tim katmer korama se telim već mjesecima, nikako da se nakanim,a davno sam recept s Coolinarike pospremila.
Ovo ne znam zvuči li ili izgleda bolje, već sam gladna!

Sweet Corner said...

kako si ih lijepo napravila, stvarno izgledaju savrseno!!

Andrea said...

Odlična mi je ova ideja da ih zapakiraš u piramide. Super izgledaju. Inače ja s ovakvim tipom tijesta baš nemam sreće i nikako na zelenu granu s njim. Ne preostaje mi ništa drugo nego vježbati. :)

mignonne said...

Jako fino izgledaju, kod tebe je uvek nesto mastovito i ukusno...odlicna ideja!:)))
Draga Cosmo, hvala puno, hihih...;)))

Branka said...

odlične piramide, jako lijepo si ih napravila i ne sumnjam da su jednako tako i ukusne. A postupak u slikama mi je super !!

Ljiljana said...

I nas je ta pita odusevila a tek ovako sa bukovacama je pravi delikates.

Sanja said...

Eh, evo i mene :-)
Iscitah zaostalo stivo, odusevih se svime i svacim, pa reko, eto, da ti to kazem :-)

Post a Comment