Tart od spelt brašna sa povrćem


Tart ili quiche, isto ili različito… Što se mene tiče možete je zvati i tanka pita… ime nije bitno, bitno je da je krajnji rezultat lep, dekorativan i pre svega ukusan : ).  Kalup za tart može biti keramički, stakleni, aluminijumski, limeni, silikonski,… mogu ivice biti talasaste ili ne, nekima se vadi dno nekima ne… možete koristiti i kalupe za muffine za mini tartove ili neki drugi pleh ili posudu… Nije striktno da imate baš kalup koji je namenjen tartu, ipak ako planirate da kupite kalup toplo preporučujem recimo ovaj aluminijumski kome se vadi dno. Pre sam se silno mučila u silikonskom koji sam imala a sada je sve prosto milina.



Tart obično čini prhko testo koje se pravi od brašna i masnoće u odnosu 2:1, uz dodatak jaja ili ne… A punjenje je neka vrsta pavlaka+jaje kreme i sad neko povrće ili voće… ma mogućnosti je bezbroj a ja vam na tagu tart predlažet mnogo raznih varijanti gde sam se, uglavnom, trudila da postignem prhko testo a da ima nešto manje masnoće, igrala sam se i sa raznim vrstama brašna i sve u svemu budite slobodni, pustite mašti na volju i prilagodite ovu tanku pitu svom ukusu i sastavu frižidera.


Potrebno je:
(za tart prečnika 30 cm)

za testo:
200 g oštrog brašna
150 g spelt integralnog brašna
70 ml nerafinisanog suncokretovog ulja
malo morske soli
na vrh noža sode bikarbone
1 jaje
oko 100 ml ledene vode (dodajte je malo po malo)



za fil:
180 g kisele pavlake
2 jaja
malo morske soli
1 manji cvet brokolija
1 veći praziluk (poriluka)
100 g suvog vrata (u komadu)
4-5 mini paradajza
malo svežeg timijana (majčine dušice)



Način pripreme:
Sve suve sastojke, za pripremu testa, stavila sam u činiju i dobro promešala a onda dodala ulje i jaje te nastavila sa mešanjem. Dobila sam prilično mrvičasto testo a onda sam dodavala malo po malo vode dok se sve lepo nije povezalo. (količina vode nije uvek ista jer se brašna međusobno razlikuju tako da se vodite gustinom i izgledom testa a ne količinom koju sam ja navela, ona je samo okvirno tu). Umotala sam testo u providu foliju i stavila u frižider na par sati... (može stajati dan-dva.)



Kada sam izvadila testo tanko sam ga zazvaljala, stavila preko pleha, isekla višak testa (od gornje mere nećete imati ovoliki višak), opet malo hladila u frižideru, izbockala ga i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni na 15 minuta.


U tih 15 minuta sam na pari obarila brokoli i praziluk (po 3 minuta), u činiji umutila pavlaku i jaja sa malo soli i iseckala suvi vrat na štapiće.



Posle 15 minuta izvadila sam tart, rasporedila povrće i suvi vrat, prelila mešavinom pavlake i jaja i stavila još po neki mini paradajz za ukras te vratila u rernu na nekih 30 minuta.



Posle tog vremena izvadila sam tart, ostavila ga malo da se prohladi i servirala.



Napomena: Spelta (pir, krupnik, dinkel) je jedna od najstarijih žitarica, i jedina je  koja sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu u idealnom odnosu – gotovo identičnom ljudskom organizmu. Spelta sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih žitarica, sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.


15 comments:

What's for dessert? said...

Odlično izgleda! Uskoro ću objaviti na blogu pitu s brokulom (čeka u arhivi) i moram sljedeći put staviti poriluk.

Foozdarije said...

Izgleda toliko dobro da opće ne znam da li me više tjera da probam sama, ili straši s obzirom da nemam šanse napraviti jednako savršeno :)

irenalana said...

Divno izgleda! Mozes li napisati nesto i o spelt brasnu jer mi nije bas sasvim jasno sta je to a kod nas ga do sad nisam vidjela u radnjama

Olja said...

Spelta je vrsta žitarice, prastara vrsta, mnogo bogatija vitaminima i mineralima od pšenice i istalih žitarica i ima visok sadržaj glutena, tako da je za testo od nje pogodno bez korišćenja jaja. Uglavnom se integralno gaji i ima je u prodavnicama zdrave hrane.
Odličan tart.

JA U KUHINJI... said...

irenalana pred kraj posta u napomeni JESAM napisala koju reč o brašnu od spelta i uopšte o toj žitarici ;) a imaš je kupiti na odelu zdrave hrane u većim marketima ili specijalizovanim radnjama...

Kate@Diethood said...

YUM! And your photos are gorgeous!!

LoveAffair Cakes by mirela said...

Izgleda fantasticno! kao i slike..super!

Anja said...

Takve tartove najviše volim - s finim tijestom. Nadjev je odličan, nema zamjerke :)))

Laka kuharica said...

Ovo je za mene, može čak i bez mesa, samo fino povrće i odlična podloga. Slike su za +5, kao i obično!

Branka - byB said...

Lagani ručak, večera, ..., bilo koju prigodu čekam da mi zamiriše ovaj tart, ide obavezo na isprobavanje ! Odličan je i posebno mi se sviđa što si koristila pirovo rašno. Fotkice su sjajne !

Tamara said...

nisma još koristila pirovo brašno!jel se promjenio okus?

Mimi said...

Taman htedoh pitati gde se može kupiti, ali vidim da si odgovorila Ireni. Već dugo želim nešto probati sa pirovim brašnom.

boysmama said...

Pir dosta često koristimo u zrnu i pahuljicama, ali nisam nikad radila ništa s pirovim brašnom... tart super izgleda, sigurna sam da je i divnog okusa, a post je tako lijepo i jednostavno napisan. A fotke fenomenalne.

Gordana said...

Prelijepo izgleda, svidjaju mi se tvoji tanjiri u raznim bojama :)

Nevena said...

Ovo ja zovem savršenom večerom:)
Često pravim tarteve sa tvojim receptom za prhko testo sa integralnim brašnom.
Prabaćemo i ovaj:)

Post a Comment