Pita od heljdinih kora

Pitu sa heljdinim korama možete praviti na potpuno isti način kao i sa običnim samo što je meni pita mnogo konkretnija tj. specifična sa heljdihim korama.



Potrebno je:

pakovanje heljdinih kora za pitu
1 veliki cvet brokolija
300 g svežeg kravljeg sira
2 jaja
2 čena belog luka
maslinovo ulje


Način pripreme:
Brokoli sam isekla na manje cvetove i 5 minuta kuvala u ključaloj, posoljenoj, vodi a onda prelila hladnom vodom, dobro ocedilai izmiksala u električnoj seckalici.
Sir sam izgnječila viljuškom, dodala jaja i brokoli pa sve dobro izmešala. Nije bilo potrebno dosoljavati jer je sir već slan.


U čašici sam razmutila maslinovo ulje, protišnjen beli luk i malo vode.
Svaku koru sam (a bilo ih je 8 i malo su krte pa treba biti pažljiv) četkicom premazala mešavinom sa maslinovim uljem a zatim stavila fil, krajeve preklopila na unutra, malo premazala uljem i urolala.
Od gore sam isto malo premazala i stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pekla oko 30-ak minuta tj. dok fino nije porumenelo.

Još jednu jako finu i ukusnu varijantu sa pečurkama možete videti ovde...


6 comments:

Dunja said...

Obožavam heljdu, odlična ideja, nikad se ne bi sjetila da radim kore. Ovo sigurno napravim.

Nale Coolinarija said...

Već duži niz godina pripremam pite od heljdinih kora. Ali, ima različitih vrsta kora - neke su debele i neupotrebljive, što je slučaj, uglavnom, sa onim u vakum-pakovanju, dok su do sada najbolje one na kiosku na pijaci. Slažem se u potpunosti sa tobom da je ukus pite, koja se priprema sa heljdinim korama, totalno novo iskustvo u odnosu na obične kore - konkretan ukus:)
Dopada mi se kako pripremaš pite:) Čim malo zahladi, pripremiću na tvoj način:)

Monika said...

pite izgledaju sjajno! ja već duže vrijeme pokušavam kod nas nabaviti kore od heljdinog brašna, ali neuspješno. navukla sam se na heljdu i brašno često koristim, ali ipak se ne usudim sama praviti kore za pitu budući da to brašno sadrži malu količinu glutena i tijesto nije onako elastično kako bi trebalo biti.

Nevena Buljan said...

mmm kako fino.. pita zeljanica u heljdinim korama :D.. e i mene baš su sad zaintrigirale te heljdine kore, baš ću malo istražiti..a li mislim da ne bi trebalo biti problema kod domaće izrade, samo bi se trebale malo deblje razvući vjerojatno.. bilježim receptić :D

Andrea said...

Mene kao i Moniku muči isti problem. Ne mogu nigdje naći heljdine kore, a kako nisam u stanju razvući ni kore od običnog brašna ne želim se upuštati u avanturu s drugim tipovima brašna.
Inače ovakve stvari obožavam i vjerujem da je pita baš posebna. :)

jasna varcakovic said...

Svidja mi se tvoj realistican uvod...Recepti odlicni!

Post a Comment