Aromatični kukuruzni muffins

U stvari ne moraju uopšte biti muffins... Dvoumila sam se tj. troumila da li da ih napravim u vidi muffins-a, da li kao lepinjice ili da bude kao hleb... I... vidite i sami šta sam odlučila ;).
A sušeni mini paradajz sam napravila sama po ovom receptu od tamarichka i fantastičan je...



Potrebno je:

100 g finog, kukuruznog, brašna
50 g kukuruzne palente
250 ml vrele vode
150 g kajmaka
malo morske soli
kašičica (pola kesice) suvog kvasca
200 g običnog, pšeničnog, brašna
50 ml mlake vode
3 kašičice sušenih mini paradajza (ili oko 5-6 velikih)
šaka crnih maslina
2 pune šake sveže rokule
i još oko 50-70 g brašna


Način pripreme:
U činiju za mešanje sipala sam obe vrste kukuruznog brašna a onda ih prelila vrelom (ključalom) vodom (250 ml) i sve dobro promešala.


Posle minut-dva umešala sam i kajmak a onda dodala malo soli, kvasac, obično brašno i malo tople vode (50 ml). Opet sve dobro promešala i ostavila da nadolazi.


Suvi mini paradajz sam iseckala i iz teglice odvojila par kašika maslinovog ulja (koje je aromatizovano belim lukom i ruzmarinom) pa na njemu prodinstala rokulu čisto da splasne a onda i nju sitno iseckala kao i masline.


Kada je testo naraslo dodala sam suvi paradajz, rokulu i masline pa pošto je prilično mekano dodala još nekih 70-ak grama brašna. I dalje je bilo prilično mekano, ali tako sam i htela. Ostavila sam ga još jednom da naraste a ja sam puterom namazala kalupe za muffins i posula kukuruznom palentom pa onda ubacivala testo (imala sam taman za 12 kalupića). Opet je sledilo dizanje testa a onda i pečenje na 200 stepeni nekih 30-ak minuta.
Izvadila sam muffins malo na rešetku da se prohlade a onda servirala...


Ovaj recept šaljem Mihaeli sa blogom La casa de vainilla" jer je ona domaćica ovomesečne igre Ajme' koliko nas je, čija je tema kukuruz...

Rezultate ovog kruga igrice možete videti ovde...

15 comments:

Еoc said...

mmmm... delicious :) and gorgeous pictures :)

stocicu postavi se said...

Fantastično izgledaju ,naročito mi se dopada sušeni paradajz,boje su pralape .Jel to u činijici slaninica il mi se čini:))
Kakva uživancija!

Dunja said...

Čarobno i zarazno. Krasan zalogaj.

Laka kuharica said...

Fino, fino, radim slične muffine, ali nisu tako bogati i bez kvasca su. Ovo je odlično za veće društvo, kao vrlo dobro predjelo uz malo maslina i, po želji, nečeg mesnog.

Tamara said...

Divne slike i divni mafini :)

J e l e n a said...

Pošto sam probala kukuruzne ružice sa kajmakom znam da ovaj recept ne može da nevalja. Zabeleženo!

Miodrag Surac said...

Stvarno, lepo izgleda...

Branka - byB said...

slične muffins sa kukuruznim brašnom sam već radila i bili su mi fini, ali nisu bili ni približno ovako lijepi kao tvoji a niti aromatični jer nisam stavila sve ove sastojke. Ovo kod tebe prefino zvuči i izgleda, zbilja divni muffins !

Unknown said...

Izgleda super, drugačije zbog ovog sušenog paradaiza.

Paula said...

What a great blog!

This looks so delicious!

Have a nice time!
Paula

Andrea said...

Često složim slane muffine umijesto kruha ili peciva i uglavnom nam više i pašu. Ovi tvoji mi se jako sviđaju jer sam ljubitelj tijesta s kukuruznim brašnom. Odlična i ideja i jako lijepa kombinacija. :)

Anonymous said...

Divni su.

lusitania said...

mene ovaj tvoj recept asocira na proljetne zakuske na travi :-)), sarene salvete i tratincice u kosi...jednom rijecju - uzivancija!

Vali said...

Kukuruzno brašno mi je najdraže! Divni su!

Bite my cake said...

Draga, ovi muffinići su ti fantazija! Nemam sušenih rajčica, trebala bih kupiti ove malene pa napraviti i sačuvati upravo za ovakve stvari(hvala na linku do recepta)
Meni je baš drago što ih nisi pravila kao kruh, već kao muffiniće, oni su mi posebno zgodni i praktični, volim sve i svašta u obliku muffina :)))

Post a Comment