Pizza sa kiselim kupusom

Pizza sa kiselim kupusom

Možda pizza i nije pravi naziv za ovo jelo jer nema sosa od paradajza, nema sira i svega onoga karakterističnog za pizzu, možda je pre neka vrsta fokače tj. tankog , hrskavog, testa i bogatog fila ali dobro, naziv je najmanje važan, bitno je da je jelo zaista super fino i ako nešto ovako niste još probali imate moju preporuku.

Pizza sa kiselim kupusom
Pizza sa kiselim kupusom

Ista stvar se može raditi i sa kiselim i sa slatkim kupusom s tim da recimo ako želite posnu pizzu kupus dinstajte na maslinovom ulju a ako ćete staviti i malo suhomesnatog od gore onda na masti.

Pizza sa kiselim kupusom

Potrebno je:
(za 4 pizze)

za testo:
1 kesica suvog kvasca
1 ravna kašičica smeđeg šećera
200 ml hladne vode
400 g brašna
30 ml maslinovog ulja
pola kašičice himalajske soli

Pizza sa kiselim kupusom

za fil:
oko 1 kg kiselog (ili slatkog) kupusa
1 glavica crnog luka
oko 50-100 ml maslinovog ulja (ili 2 kašike masti)
so, biber
1 kašičica ljute, aleve, paprike

još opciono:
1 ljuta papričica (ako volite ljuto)
malo suhomesnatog (opciono)
aceto balsamico (dobro ide na sladak kupus)

Pizza sa kiselim kupusom

Način pripreme:
Priprema testa: U činiju za mešanje stavila sam brašno, kvasac, šećer i so, promešala pa dodala vodu i maslinovo ulje i zamesila glatko testo. Testo sam stavila u činiju namazanu sa malo maslinovog ulja, prekrila providnom folijom i stavila u frižider. (Ja ovo obično uradim uveče ako ću pizzu praviti sledećeg dana a može i ujutru ako ćete je peći poslepodne ili uveče).

Pizza sa kiselim kupusom

Priprema fila: U tiganju, na maslinovom ulju, propržila sam luk seckan na rebarca a onda sam dodala dobro opran ribanac (ili sitno seckan svež kupus ako koristite sladak kupus).
Dinstala sam poklopljeno, na umerenoj vatri, oko pola sata često mešajući. Ako treba dodajte po mrvicu vode da ne zagori.
Pred kraj dinstanja dodala sam alevu papriku, so i biber.

Pizza sa kiselim kupusom

Testo sam rastanjila u oblik po želji, prelila po malo maslinovog ulja, raspodelila od gore dinstani kupus, posula sa malo tucane paprike, prelila sa malo maslinovog ulja i stavila u vrelu rernu te pekla kao i klasičnu pizzu. (u mom slučaju to je 10 minuta na programu samo dole a onda još oko 5 minuta na programu 3d topli vazduh).

Pizza sa kiselim kupusom

Gotove pizze sam dodatno prelila sa malo maslinovog ulja 🙈 i sad po želji možete dodati malo suhomesnatog a i ne mora... Lepo ide i da malo prelijete gustim aceto balsamicom.

Pizza sa kiselim kupusom

0 comments:

Post a Comment