Falafel

Falafel

Ako ste preterali sa mesom i roštiljanjem ovih dana onda će vam taman dobro doći malo laganija hrana u vidu falafel-a.

Ovaj klasik Arapske kuhinje nije pogodan samo za vegeratijance već i za "nas ostale" kada malo želimo da se odmorimo od "teške" hrane...

Falafel
Falafel

Potrebno je:
(za 4 osobe)

za šnicle:
350 g suve (sirove) leblebije (slanutka)
1 glavica crvenog luka
3 čena belog luka
veza peršun lista
kora jednog limuna
2-3 kašike susama
1 ravna kašičica ljute (dimljene) mlevene paprike
1/2 kašičice mlevenog coriandera
1/2 kašičice mlevenog cumina
soli po ukusu (oko 1 ravne kašičice)
2 kašike brašna
4 kašike maslinovog ulja
po potrebi par kašika vode
1 kašičica sode bikarbone
ulje za prženje

Falafel

za umak:
1 kašika tahinija (*)
200 ml gustog jogurta
malo limunovog soka
izgnječen čen belog luka
malo soli
1-2 kašike maslinovog ulja

za serviranje:
8 pita hleba
1 paradajz
1 krastavac
mešana salata

Falafel

Način pripreme:
Priprema falafel-a: Sirovu leblebiju sam stavila u veću šerpu, nalila vodom (što više jer će leblebija tokom vremena da nabubri i upije veću količinu vode), stavila kašičicu sode bikarbone i ostanila preko noći da stoji. Sledećeg dana sam isprala leblebiju, ostavila da se dobro ocedi pa izmiksala u električnoj seckalici (u više tura ako vam je seckalica manja). Dobila sam fino mrvavu masu... ne onako skroz glatku već jako sitno-sitno seckanu.

FalafelFalafel
FalafelFalafel

Izvadila sam leblebiju u činiju a u seckalicu stavila crveni luk, beli luk, peršun list i sve fino smiksala pa dodala leblebiji. Sve sam promešala, dodala so, ljutu papriku, corijander, cumin, koru limuna, susam i maslinovo ulje. Opet je sledilo mešanje a onda pošto je sve bilo prilično mrvavo i nisam mogla formirati loptice dodala sam par kašika vode i 2 kašike brašna (koliko ćete vi dodati zavisi od smese, trudite se što manje toga tj. dodajte malo pa pokušajte da formirate kuglicu, ako se raspada dodajte još malo i tako...). Ostavila sam smesu pola sata da "odmori" a onda pravila loptice i pržila u dubokom ulju (na umerenoj vatri jer ako suviše brzo porumene spolja mogu ostati sirove u sredini). 
Pržene kuglice sam vadila na kuhinjski paprir da upije višak ulja a zatim servirala.

Falafel

Priprema umaka od gustog jogurta: U činiji sam pomešala gusti jogurt, tahini, sok limuna, protišnjen čen belog luka, malo soli i maslinovog ulja.
Serviranje: U pita hleb stavila sam po malo miksa salate, koji kolut krastavca, malo paradajza, po koju falafel kuglicu i malo sosa od jogurta... Ili servirajte loptice na tanjiru uz malo sosa i priloga....

Falafel

Napomena: Ako želite falafel možete praviti i u vidu šnicli, onda se možda i lakše stavljaju u pita hleb a i umesto prženja u ulju (mada zaista ne upiju ulje i spolja budu božanstveno hrskave a unutra sočne i meke) možete ih peći u rerni tj. na papir za pečenje stavite malo ulja, poređajte falafel, premažite sa malo maslinovog ulja i pecite na 220 stepeni oko 30-40 minuta tj. dok fino ne porumene.

Falafel

Savet (*): Tahini pastu možete napraviti i sami a detaljno uputstvo kako možete naći na kraju posta za hummus sa pavlakom i pečurkama.

1 comments:

Vesna Nesic said...

Sad sam naručila deci da mi donesu nekoliko kesa začina za falafel. Što sam starija sve više pojednostavljujem kuvanje:-)

Možeš isprobati moju foru, stavi malo više ulja u smesu, pravi nešto manje kuglice pa u rernu. Višak ulja ostane na papiru. Ideališe za pita hleb :-)

Post a Comment