Čokoladni tart sa slanim karamelom / Chocolate Salted Caramel Tart


U životu, pa i kuhinji, nije sve crno-belo tj. slano-slatko ;). Često u slana jela, dodam malo šećera a isto tako i pri pripremi slatkiša so mi nije nepoznata namirnica. Tako već dugo u paradajz sos gotovo uvek dodam malo šećera a u čokoladni krem soli... I super se sve to slaže, taj "kontrast" u spoju u stvari istakne onu osnovnu notu, pojača je... Savršeno! 




Tako da ovde imamo so u karameli što sam već i radila kada sam pravila slani karamel sos a i na kraju sam posula malo soli po čokoladnom kremu, da bude još čokoladniji... Ako imate, toplo preporučujem, da to bude himalajska so... Latice ruža sad baš i nisu neophodne ali ako ih imate što da ne...



Potrebno je:
(za 3 tarta prečnika 12 cm i jednog od 20 cm)

za testo:
100 g mlevenih badema
150 g brašna
50 g kakao praha
50 g šećera u prahu
150 g putera
1 jaje
eventualno par kašika ledene vode

za karamel krem:
250 g šećera
250 ml slatke pavlake (prave pavlake, NE zamena)
30 g putera
60 g meda
1 burbon vanilin šećer
dva prstohvata himalajske soli



za čokoladni krem:
200 g čokolade za kuvanje sa što većim udelom kakao delova
150 ml slatke pavlake (prave pavlake, NE zamena)
5 ml ulja koščice šljive (opciono)

za dekoraciju:
šaka-dve pečenih badema
malo listića kokosa
malo šumskih borovnica
himalajska so, latice ruža



Način pripreme:
Priprema testa: U posudu za mešanje stavila sam brašno, kakao, mlevene bademe i šećer u prahu pa sve dobro promešala a onda dodala hladan puter seckan na male kockice. Rukama sam ga što više umešala u testo, dodala i jaje i nastavila sa mešanjem dok nisam dobila ujednačeno testo (ako treba dodajte kašiku-dve ledene vode da se sve fino poveže). Testo sam umotala u foliju i stavila u friz na 30 minuta a onda rastanjila između dva lista papira za pečenje (na debljinu 2-3 mm) i obložila kalupe (predhodno namazane sa malo putera). Kalupe sam stavila u frižider na sat vremena a onda izbockala testo viljuškom i stavila u rernu zagrejanu na 220 stepeni i pekla 20-ak minuta. 


Priprema karamel krema: U šerpicu sa teškim dnom stavila sam šećer, pavlaku, puter, med i vanilu pa na laganoj vatri držala dok se sve fino nije istopilo. Pojačala sam zatim vatru do temperature taman da vri ali da nije suviše jako (da kipi) i neprestano mešajući kuvala jedno 15-ak minuta. Kada se već vidno zgusnulo i dobilo karamel boju izvršila sam probu da vidin da li je gotovo (ne treba biti potpuno tvrdo već onako gumičasto) tj. u čašicu sa hladnom vodom stavila sam par kockica leda i sipala malo karamela... Ako se odmah stvrdne a ne istopi gotov je. Preručila sam karamel u drugu posudu, dodala himalajsku so i mešala par minuta da se malo prohladi a onda ga sipala u svaki tart do polovine (u ovom većem na dnu sam stavila i seckane pečene bademe) i ostavila da se ohladi. (najbolje preko noći)



Priprema čokoladnog krema: Slatku pavlaku sam zagrejala skoro do vrenja pa prelila preko iseckane čokolade. Sačekala sam 30-ak sekundi a onda žicom za mućenje sve dobro sjedinila, dodala malo ulja koščica šljive (da dobijem aromu gorkog badema) i sipala na svaki tart preko ohlađenog karamela.



Vratila sam tartove u frižider na još par sati a onda pred serviranje od gore obilato posolila himalajskom solju i posula laticama ruža a možete staviti i listiće kokosa ili seckane bademe ili malo borovnica ili, ili...



Napomena: Količina testa je malo veća pa sam možete od ostatka napraviti keksiće a možete i zamrznuti pa nekom prilikom iskoristiti za tartić sa nekim drugim punjenjem. (doduše količina testa koje će vam ostati i da li će vam ostati zavisi od debljine testa kojom obložite kalupe).



Savet 1: Pri pripremi tj. pečenju testa za tart da bi vam testo posle pečenja bilo lepo i ravno onda možete preko testa staviti papir za pečenje pa suv pasulj ili nešto slično i onda tako peći prvih 10-15 minuta a onda izvadite i dopecite testo još nekih 10-ak minuta tj. videćete i sami kad je gotovo... ili  ako vam se ne petlja s tim posle 10 minuta pečenja testa otvorite rernu, pritisnite ga "nazad" ako je naraslo i nastavite sa pečenjem. Savet 2: Ako želite da vam ovaj karamel sloj bude tečniji tj. onako gotovo da curi onda ga pripremite na način kao u ovom postu.

2 comments:

Laka kuharica said...

Prekrasna prezentacija (već sam si dosadna, uvijek to pišem, ali kad je tako!) i divan tart. Nedavno sam pekla tortu sa slanim karamelom, pa znam kako je to fino.

Milica said...

Vas blog je prekrasan, majstorskih ruku delo. Pratim ga godinama,jedan mi je od omiljenih. Imamo samo jednu malenu sugestiju u vezi sa fotografijom, Milslim da bi bilo dobro kada biste slici dodali malo, da je tako nazovem, neocekivanosti, nesto podigli na neki pladanj,suprotstavili visoko niskome, postavili vise nivoa u prostoru, nadam se da ste me razumeli, mozda cak i neki detalj dodali koji nema veze sa kuhinjom i hranom,bar direktne. Mislim da bi to doprinelo i inace divnom ugodjaju sa Vasih fotografija.

Post a Comment