Cheese + meat platter


Danas opet kombinacija sira i vina ali "pojačana" i sa malo mesa...
Naime nedavno smo prisustvovali astro-gastro večeri gde je Zlatiborac na vrlo inovativan i zanimljiv način predstavio svoje proizvode a onda sledećeg dana i premijeri filma "Vino i vetar" gde su spojeni Film i Vino... isto jako lepo i zanimljivo veće (više o oba dešavanja možete videti na instagram profilu jaukuhinji u vidu sačuvanih insta story-ja). I na oba dešavanja dobili smo poklone u vidu Zlatiborac proizvoda i flaše crvenog vina Tri Morave vinarije TEMET.


A onda šetajući gradom i pokušavajući da uđemo u prazničnu atmosferu naleteli smo na štand francuskih sireva, neke probali a  Mont d'Or i kupili... i odmah smo znali da će sve te "stvarčice" biti uobličene u jednu super finu zakusku.



Kada je ovaj sir u pitanju guglajući sam pronašla da je  Mont d'Or francuski sezonski sir tj. pravi se samo od sredine avgusta do sredine marta a s obzirom da je vreme zrenja sira od 3-5 nedelja znači da se nalazi u prodaji od sredine septembra pa do početka maja.  Za 1 kg sira potrebno je 7 l kravljeg mleka a čuva se u drvenim "ramovima" od smreče... Jako je mekan i može se jesti i takav kakav je a super fin je kada se ispeče tj. istopi jer postaje fondue. Kada se ispeče možete mu dodati malo belog vina i začina po želji ali i sam po sebi je zaista savršen, ako ste ljubitelji sira sa karakterom, naravno ;)
Šta ćete još poslužiti uz njega vaša je volja a ja vam ovde dajem samo jednu od mnogobrojnih ideja...


Potrebno je:

u principu sve po želji u ukusu ali recimo:
1 trougao sira sa plemenitom plesni (po želji)
100 g pistaća
100 g badema
100 g oraha
1 veći grozd belog grožđa (može i crvenog)
štapići celera (može i seckana šargarepa, jabuka...)
oko 100-150 g raznih maslina
čips od kukuruznih tortilja
1 integralni baget hleb
1 nar



Način pripreme:
Sir sam sa sve kalupom u kome je stavila u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pekla oko 30 minuta tj. dok nije postao zaista tečan.
A pre toga sam pripremila čips od kukuruznih tortilja tako što sam tortilje isekla na 16-tine, premazala maslinovim uljem i pekla 5-7 minuta na 180 stepeni (pažljivo gledajte jer za sekund pregore). Posle sam i baget isekla na kriškice, premazala sa malo maslinovog ulja i kratko zapekla.



I znači sada po želji na sto pored Mont d'Or sira stavite razne koštunjave plodove, razne krekere ili grisine ili tako nešto za umakanje, suvo voće ako volite, grožđe, nar, jabuku, štapiće celera, omiljenu pršut, buđolu, još po koju vrstu sira... i sve zalite sa čašom finog vina...
Nama više od ovoga za neku svečanu trpezu ne treba...

1 comments:

Anonymous said...

Kako mi ovo nije ranije palo na pamet! Predivna ideja, stvarno predivna!

Post a Comment