Dvobojni čokoladni keksići


Da li ste počeli da pečete keksiće za praznike... Mi polako, pokušavamo, da uđemo u to praznično raspoloženje mada meni lično nešto i ne polazi za rukom... Ove godine tek što sam ušla u šorc a već je zahladnelo a onda dok sam se okrenula ceo grad je bio okićen (?!)...
Ipak uvek je pravo vreme za keksić :), danas vam nudimo recept za ove dvobojne keksiće koji su skloni "varijacijama na temu" do beskonačnosti...


Potrebno je:
(za 4 pleha tj. oko 50-ak većih keksića)

za svetli deo:
125 g putera
80 g smeđeg šećera
1 jaje
100 g spelt brašna
100 g mekog, belog, brašna
pola kašičice sode bikarbone
pola kesice praška za pecivo
malo ekstrakta ruma
100 g čokolade za kuvanje sa što većim delom kakao delova


za tamni deo:
125 g putera
80 g smeđeg šećera
1 jaje
80 g spelt brašna
100 g mekog, belog, brašna
20 g kakao praha
pola kašičice sode bikarbone
pola kesice praška za pecivo
malo ekstrakta lešnika
100 g bele čokolade


Način pripreme:
Priprema svetlog dela: Puter sobne temperature penasto sam umutila sa šećerom a onda dodala jaje i ekstrakt ruma pa nastavila sa miksanjem dok se sve fino nije spojilo. Ručno sam umešala obe vrste brašno pomešane sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Kada se sve spojilo dodala sam sitno seckanu čokoladu i opet kratko sve promešala a onda umotala u alu foliju i stavila u frižider da se dobro ohladi.


Priprema tamnog dela: Puter sobne temperature penasto sam umutila sa šećerom a onda dodala jaje i ekstrakt lešnika pa nastavila sa miksanjem dok se sve fino nije spojilo. Ručno sam umešala obe vrste brašna pomešane sa kakao prahom, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Kada se sve spojilo dodala sam sitno seckanu belu čokoladu i opet kratko sve promešala a onda umotala u alu foliju i stavila u frižider da se dobro ohladi.


Pravljenje keksića: Od obe vrte testa napravila sam manje kuglice a zatim spajala po jednu svetlu i tamnu kuglicu, napravila jednu veću a zatim spljoštila među dlanovima (kao na slici iznad).
Ređala sam keksiće u pleh, na papir za pečenje, i pekla u rerni zagrejanoj na 200 stepeni po 12 minuta. (dužina pečenja zavisi od veličine keksića ali prosek je oko 12 minuta).
Kada sam izvadila pleh iz rerne začekala sam 2-3 minuta da se keks malo stegne a onda ih vadila na rešetku da se skroz ohlade pa odložila u limenu kutiju do serviranja.

4 comments:

Ани said...

Lovely! I would definitely try these cookies with my kids :)

yzse said...

Da li je ovo greska? Napisala si da u svetli deo ide cokolada za kuvanje, a u tamni bela cokolada.
Ili bas tako treba?
Zbunjuje me, ali moram da probam.

yzse said...

Izvini, shvatila sam. Komadici cokolade su kontra boje da bi se videli :)

JA U KUHINJI... said...

yzse. :) Javi utiske ;)

Post a Comment