Raskošni pasulj na super brzom hlebu sa belim lukom i majčinom dušicom by Lorejn Pascal


Još jedan super fin recept iz knjige "Lako do zdravog obroka" od Lorejn Pascal. Koliko vidim biće ovde dosta njenih recepata jer su zaista super, inspirativni i baš po našem ukusu.
Nego vreme je da proglasimo dobitnika darivanja iz ovog posta... :) Dobitnik knjige je Vesna Nešić sa komentarom:

Vesna Nesic said...

Odlična varijacija na temu!


Molim Vesnu da nam pošalje adresu na koju treba poslati knjigu :) a svi ostalu koji žele istu mogu kupiti na ovom linku...


BRZI HLEB OD SPELT BRAŠNA

Hleb je zaista fantastičan i tako aromatičan. Pravi se "brzinom svetlosti" a dok se peče kuću preplavi božanstveni miris... Svakako vredi praviti i ne samo u ovoj varijanti sa pasuljem već i samog za sebe... I mislim da je najbolje pojesti ga dok je još blago topao ;)


Potrebno je:

425 g speltinog brašna
1 veza mladog luka
1-2 čena belog luka
1 kesica praška za pecivo
1 kašika parmezana
2 kašike listića sveže majčine dušice
1 ravna kašičica dimljene, ljute, paprike
1 kašičica (himalajske) soli
225 ml tople vode


Način pripreme:
Uključila sam rernu na 220 stepeni da se zagreje a u tom međuvremenu zamesila hleb tj. u činiju stavila brašno od spelta, parmezan, prašak za pecivo, so, dimljenu papriku, sitno-sitno seckan mladi luk i beli luk i listiće majčine dušice pa sve dobro promešala a onda dodala mlaku vodu i zamesila testo.


U pleh (u mom slučaju tučani tiganj koji sam zagrejala zajedno sa rernom) sam stavila hleb, zasekla ga na par mesta i pekla 30-35 minuta tj. dok blago nije porumeneo i na "kucanje" ostavljao onaj neki "šuplji" zvuk.
Hleb sam malo sačekala da se ohladi a zatim servirala.


RASKOŠNI PASULJ

Ovaj pasulj je isto priča za sebe i što sinkić reče "Zašto ovo do sada nismo jeli?". Jako se lako pravi a super je fino, i umesto ovako na hlebu može se poslužiti i uz neku kobasicu ili fin komad mesa...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

malo maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
1 kg svežeg paradajza
1 kašičica senfa
1 kašika koncentrovanog paradajza
200 ml pasiranog paradajza
2 konzerve belog pasulja (800 g)
1 kašičica dimljene, ljute, paprike (opciono)
(himalajska) so, biber
1 kašika svežih listića majčine dušice
malo svežeg peršun lista


Način pripreme:
U tiganju, na malo maslinovog ulja, prodinstala sam sitno seckan crveni luk. Kada je blago porumeneo dodala sam koncentrovani paradajz a 30-ak sekundi kasnije i svež paradajz (koji sam predhodno odvojila od kožice i semenki i smiksala u električnoj seckalici). Posle par minuta dodala sam pasirani paradajz, majčinu dušicu, dimljenu papriku, so, eventualno malo šećera (ako je sos kiseo) i sve krčkala 20-ak minuta tj. dok se sos blago nije zgusnuo.
Dodala sam zatim proceđen pasulj i sitno seckan beli luk pa sve zajedno dinstala još nekih 5 minuta.


SERVIRANJE

Hleb sam isekla na kriške i zapekla sa obe strane na gril tiganju. Na tanjire sam stavila po par parčeta hleba, na svaku krišku obilato sam stavila pripremljen pasulj, posula sa malo sitno seckanog peršun lista i prelila sa malo maslinovog ulja te servirala.

2 comments:

Unknown said...

ovo se mora praviti :)

Vesna Nesic said...

Baš se radujem! Što sam starija to se više trudim da napravim brz i zdrav ručak, nadam se da će mi ova knjiga pomoću u tome. Hvala tebi o Maskomu!

I ovaj recept spada z kategoriju onih koje volim!

Post a Comment