Gulaš od pečuraka / Mushrooms stew


Lagani gulaš od pečuraka je dobra zamena onom od mesa bilo da meso ne jedete ili jednostavno s vremena na vreme poželite i nešto malo laganije i drugačije... Brzo se sprema i zaista okrepljuje telo. Koristite pečurke koje su vam dostupne ali što više vrsta imate to će ukus biti puniji i "slojevitiji"...



Gulaš možete servirati sa pastom, pirinčem, pireom, palentom a ako želite možete i tokom kuvanja dodati malo šargarepe i krompira pa se ne morate "mlatiti" sa prilogom :)
Post je nastao u saradnji sa Nectar Tomatello.




Potrebno je:
(za 4 osobe)

za gulaš od pečuraka:
2 veća praziluka
2 veće glavice crvenog luka
2-3 čena belog luka
1 kg sitnijih šampinjona
250 g braon šampinjona
20 g suvih vrganja
20 g suvih lisičarki
1 puna kašičica dimljene (ljute) paprike (opciono)
1 ljuta papričica (opciono)
1 lovorov list
1 puna kašičica skrobnog brašna
(himalajska) so, biber (po ukusu)
malo maslinovog ulja
1 kašika sitno seckanog svežeg peršun lista
malo svežeg origana



za umak od pavlake:
250 ml kisele pavlake sa 20%mm
kora pola limuna
1 manji čen belog luka
malo himalajske soli
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika sveže, sitno seckanog, peršun lista



Način pripreme:
Priprema gulaša: Na malo maslinovog ulja prodinstala sam sitno seckan praziluk a posle par minuta dodala i sitno seckan crveni luk. Kada je luk omakšao dodala sam šampinjone (s tim da sam male ostavila cele a veće isekla na pola ili četvrtine), braon šampinjone (iseckane na "listiće"), so i biber, pojačala vatru i sve zajedno dinstala stalno mešajući.


Kada je isparila tečnost koju su pečurke pustile i kada su pečurke blago porumenele smanjila sam vatru i dodala Tomatello pasirani paradajz, dimljenu papriku, skrobno brašno, lovorov list i suve pečurke predhodno prelivene sa malo vrele vode i ostavljene 10-a minuta da odstoje. 
Sve sam dobro promešala i kuvala još 15-ak minuta, a onda pred kraj dodala sitno seckan beli luk i peršun list.



Serviranje: Gulaš, kao što sam rekla, možete poslužiti sa prilogom po želji, ja sam ovog puta napravila klasičan pire a uz sve to napravila sam i umak od pavlake koji jako fino ide uz jelo ako ste ga dobro zaljutili ;)


Priprema umaka od pavlake: U kiselu pavlaku sam dodala koru limuna, izgnječen beli luk, peršun list, malo soli i maslinovog ulja pa sve dobro promešala.


Saveti: 
  • Ako ne volite ljuto slobodno koristite slatku tj. običnu alevu papriku i u "dekoraciji" izostavite kolutiće ljute paprike.
  • Ako vam nije bitno da li je jelo posno ili ne dodajte i oko 50-100 g pancete, pecite je zajedno sa lukom na početku pripreme. 
  • Ako vam treba postan obrok onda izostavite u serviranju pavlaku i servirajte sa pireom koji ste napravili sa maslinovim uljem, ili već prema želji...

3 comments:

Laka kuharica said...

Za mene je ovo savršeno baš ovako. Posebno mi se sviđa sos od vrhnja i to bilježim. Ma sve je super, divna kombinacija i još divnija prezentacija.

Anonymous said...

Jako lep recept

Anonymous said...

Bas dobra ideja za posne dane. Uz pirinac odlican obrok!

Post a Comment