Salata od kinoe i halloumi sira / Roasted vegetable quinoa salad with griddled halloumi recipe


Leti nam zaista prijaju salatice. Kinoa je jako zgodna za obrok salate i često je koristim, avokado je namirnica bez koje sinkić ne zna kako je živeo ;) a halloumi sir je nešto za čime sam dugo čeznula i konačno sam ga našla u Beogradu i bila potpuno oduševljena, prvo samim tim što ga mogu kupiti a kasnije kada sam ga probala i ukusom...
I znači salatica je savršena sama po sebi a možete je poneti i na posao, piknik, plažu, spakovati detetu za užinu...


Potrebno je:
(za 4 osobe)

300 ml kinoe + 900 ml vode
2 srednje glavice crvenog luka
2 tikvice
250 g halloumi sira
300 g šarenog mini paradajza
1 avokado
pola veze svežeg peršuna
malo svežeg origana
1 čen belog luka
malo maslinovog ulja
1 limun
himalajska so, biber


Način pripreme:
Kinou sam dobro isprala pa stavila da se kuva u 900 ml vode na umerenoj vatri oko 20-ak minuta. Kada upije tečnost i omekša gotova je. (Ako i dalje ima tečnosti onda je stavite u cediljku da se ocedi).



Tikvice sam isekla na tanke kolutove i ispekla na grill tiganju kao i halloumi sir. 
U činiju za mešanje stavila sam kuvanu kinou, grilovane tikvice i sir, mini paradajz seckan na pola, crveni luk seckan na kockice, avokado seckan na listiće pa "kockice", malo badema i sve prelial pripremljenim prelivom pa dobro promešala, rashladila i servirala.
Za preliv sam pomešala sitno seckan peršun list, sitno seckan svež origano, rendan beli luk, sok limuna, maslinovo ulje, himalajsku so i biber.

2 comments:

Anonymous said...

I ja se pitam kako sam zivela pre ulaska avokada u moj zivot :-) Halumi je prica za sebe, stvarno savrsen za ovakve salate. Ovo mora da se proba sto pre. Sve sa belim lukom, pa u kutiju za rucak na poslu.

Anonymous said...

Salta izgleda fantastično. Dopada mi se kombinacija sastojaka

Post a Comment